≫ 

Delegacija Južne Koreje na sastanku u Pjongjangu: Kim dobio pismo od Mun Džae Ina

Razgovori ne napreduju otkad je predsednik SAD Donald Tramp prošlog meseca otkazao posetu državnog sekretara Majka Pompea Severnoj Koreji

  • 0

Južnokorejski zvaničnici sastali su se danas u Pjongjangu s liderom Severne Koreje Kim Dzong Unom, u okviru pregovora o trećem međukorejskom samitu koji bi trebalo da bude održan ovog meseca, javlja Rojters.

Izaslanici su predali Kimu pismo južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina.

Tramp veruje da ima dobar odnos sa Kimom, ali najavljuje i obimnije vojne vežbe između SAD i Južne Koreje

Južnokorejski zvaničnici se nadaju da će jednodnevna poseta Pjongjangu oživeti dijalog, budući da su pregovori između SAD i Severne Koreje zaustavljeni nakon što je u junu postignut sporazum o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Razgovori ne napreduju otkad je predsednik SAD Donald Tramp prošlog meseca otkazao posetu državnog sekretara Majka Pompea Severnoj Koreji.

Delegacija Južne Koreje Foto: Tanjug/AP

Izaslanike predsednika Južne Koreje, među kojima su bili šef državne bezbednosti i direktor državne tajne službe, primili su i severnokorejski zvaničnici zaduženi za međukorejske razgovore, ali i dijalog sa SAD.

SAD i Severna Koreja su u sukobu oko toga da li bi prvo trebalo završiti pregovore o denuklearizaciji ili napraviti korake ka normalizaciji statusa Severne Koreje, tako što će zvanično biti proglašen kraj Korejskog rata (1950-1953).

Rat je završen primirjem a ne mirovnim sporazumom, što znači da su članice UN čije su snage pod vođstvom SAD učestvoale u ratu, uključujući i Južnu Koreju, tehnički i dalje u ratu sa Severnom Korejom.

Delegacija Južne Koreje Foto: Tanjug/AP

Šef državne bezbednosti Južne Koreje rekao je juče da s predstavnicima Severne Koreje želi da razgovara o potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Seul će takođe nastaviti da insistira na zajedničkoj deklaraciji sa SAD kako bi se ove godine Korejski rat okončao i na papiru.

SAD žele da Severna Koreja bezuslovno napusti svoj nuklearni program. Severna Koreja je, međutim, tokom neuspelih pregovora prethodnih godina poručila da bi prisala da se odrekne nuklearnog oružja ukoliko SAD uklone svoje trupe i odbrambene sisteme iz Južne Koreje i Japana.

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA