Makron i Tramp se sreli u Njujorku: Nema više prisnosti među njima, a Tramp je Makronu poručio jednu važnu stvar

Nekoliko sati nakon sastanka, njih dvojica su za govornicom UN izneli potpuno različita viđenja o svetu

  • 0
Donald Tramp i Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Najnoviji susret francuskog predsednika Emanuela Makrona i predsednika SAD Donalda Trampa, uoči zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, protekao je u prilično hladnoj i poslovnoj atmosferi, daleko od nekadašnje njihove prisnosti i "muške romanse", ocenjuje danas AP.

Nema više prijateljskog stiskanja ramena niti nežnog skidanja peruti sa sakoa, a ni Makronove nade da svoje naprosto neverovatno prijateljstvo sa Trampom iskoristi da obuzda zapaljive nagone američkog predsednika - navodi američka agencija.

Kada su se njih dvojica sastali u ponedeljak u Njujorku, površno su se rukovali i odmah prionuli na posao, pri čemu su se "složili da se ne slažu" kad je reč o nuklearnom sporazumu sa Iranom, Trampovoj protekcionističkoj politici i jednostranoj podršci Izraelu, kako su navela dva savetnika francuskog predsednika.

Poslovno raspoloženje je u kontrastu s Trampovim ulagivanjem Makronu prilikom državne večere u aprilu i Makronovom više nego toplom dobrodošlicom Trampovima na Ajfelovoj kuli prošle godine - ocenjuje AP.

Tramp šokira izjavama o predsedniku Irana: Siguran sam da je on apsolutno divan čovek

Nekoliko sati nakon sastanka, njih dvojica su za govornicom UN iznela potpuno različita viđenja o svetu.

"Nacionalizam uvek vodi ka porazu", poručio je Makron založivši se za multilateralizam i osudivši "zakon jačeg", dok je Tramp stavio svetskim liderima do znanja da SAD odbacuju ideologiju globalizma i prihvataju doktrinu patriotizma.

Donald Tramp i Emanuel Makron Foto: Tanjug / AP

Tramp je Makrona razočarao na mnogo načina - od povlačenja iz Pariskog sporazuma o klimi i nuklearnog sporazuma sa Iranom do jednostranih carina na evropski čelik i alumunijum.

Ipak, Makron je rekao da će nastaviti da s Trampom sarađuje "od slučaja do slučaja" i istakao da oni nisu rivali, već - pragmatični saveznici.

Bela kuća je saopštila da su na sastanku "oba lidera potvrdila posvećenost bliskoj saradnji u odgovoru na globalne izazove", a Makron je precizirao da to znači saradnju kad je reč o Siriji i novom trgovinskom sporazumu SAD sa Evropom - sve dok to ne podrazumeva američke GMO proizvode koji brinu evropske potrošače.

Izgleda i da je Makron ubedio Trampa da ispuni obećanje i poseti Pariz u novembru povodom obeležavanja 100 godina od okončanja Prvog svetskog rata.

A Tramp je Makronu uputio neočekivani kompliment, pohvalivši ga za čvrst stav o pregovorima o Bregzitu, navode neimenovani francuski zvaničnici, koji su prisustvovali sastanku sa američkim predsednikom.

S obzirom na "borbenost" predsednika Trampa, francuski zvaničnici su istakli pozitivnu stranu njegovog najnovijeg susreta s francuskom kolegom - nijedan novi sukob nije iskrsao, zaključuje američka agencija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA