Tvitovi mu došli glave: Ilon Mask optužen za prevaru investitora, neće više biti na čelu "Tesle"

Mask je istragu navodno pokušao da prikrije

  • 0

Američka komisija za vrednosne papire (SEC) optužila je glavnog izvršnog direktora "Tesle" Ilona Maska za prevaru.

Optužen je za niz lažnih i obmanjujućih tvitova o potencijalnom pretvaranju "Tesle" u privatnu kompaniju i povlačenju njenih deonica s berze. Deonice "Tesle" nakon ove informacije potonule su 5,7 odsto.

Spor vam je internet? Krajnje neočekivana stvar vam možda kvari signal na telefonu

Kao posledica ove optužbe, Mask neće moći operativno voditi kompanije izlistane na berzi, pa ni "Teslu", prenosi Interesting engenering.

Direktor "Tesle" objavio je 7. avgusta na svom Twitter profilu kako razmišlja o povlačenju svih "Teslinih" deonica iz berzanske kotacije, kako bi maknuo kompaniju iz vidokruga Vol Strita.

 

Skicirao je plan o otkupu deonica po ceni od 420 dolara po deonici, ustvrdivši da je "finansiranje osigurano". Nekoliko dana kasnije kazao je da je o finansiranju razgovarao sa saudijskim fondom koji mu je posle okrenuo leđa i odlučio da investira u konkurentski Lucid Motors.

Mask, vlasnik petine udela u firmi, prethodno se žalio na "negativnu propagandu" trgovaca koji špekulišu s padom cena deonica. Zbog njegovih izjava cena "Tesline" deonice skočila je 11 odsto da bi potom opet pala a nezadovoljni ulagači odlučili su da podignu tužbu, prenosi SEEbiz.

Američke firme smeju da objavljaju takve planove putem društvenih medija, no obično o njima izveste i regulatore i deoničare.

(Telegraf.rs/Interesting engenering)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA