Rusija na udaru svetskih sila zbog sajber napada: Zaharova tvrdi da je sve to "bujna mašta"

Rusija je danas odbacila optužbe Britanije da ruski špijuni stoje iza globalnih sajber napada i saopštila da takve optužbe nemaju nikakvu vrednost te da su deo kampanje dezinformisanja čiji je cilj da se naškodi ruskim interesima.

  • 1

Premijeri Britanije i Holandije, Tereza Mej i Mark Rute, objavili su danas zajedničko saopštenje u kome su osudili rusku vojnu obaveštajnu službu GRU zbog serije navodnih globalnih sajber zločina.

Dvoje lidera su naveli da će braniti međunarodne institucije od onih koji žele da im naškode, preneo je AP.

Plesom do snova: Tereza Mej đuskala na bini, a njeni "drveni" pokreti postali glavna tema, umesto Bregzita (VIDEO)

Mej i Rute su razgovarali nakon što su zvaničnici obe zemalje optužili GRU za seriju napada na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW) i druge agencije, uključujući Svetsku agenciju za antidoping i istragu o padu malezijskog aviona iznad Ukrajine.

Mark Rute optužuje Ruse Foto: Tanjug/AP

Premijeri Britanije i Holandije su saopštili da napadi pokazuju ignorisanje globalnih vrednosti od strane GRU i pravila koja nas sve čine bezbednim.

Holandske vlasti sprečile su pokušaj ruskih obaveštajnih agenata u aprilu da hakuju Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW) i istragu o padu malezijskog aviona iznad Ukrajine, tvrdi ministarka odbrane Ank Bijleveld.

Na konferenciji za novinare u Hagu Bijleveldova je pozvala Rusiju da prestane sa svojim sajber aktivnostima koje imaju za cilj "podrivanje" zapadnih demokratija, preneo je Rojters.

Svi se plaše sajber napada Foto: Pixabay.com

Govoreći o ruskom pokušaju da hakuju istragu o padu malezijskog aviona, Bijleveldova je rekla da su oni bili svesni interesovanja ruskih obaveštajnih službi za istragu i da su preduzeli odgovarajuće mere, preneo je AP.

Takođe Britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson optužio je ranije takođe danas Rusiju za niz globalnih sajber napada, opisavši ih kao neodgovorne akcije "otpadničke države" i upozorio da će Velika Britanija i njeni saveznici u NATO u budućnosti razotkrivati takve aktivnosti.

Gavin Vilijamson tvrdi da su to neodgovorne akcije "otpadničke države" Foto: Tanjug/AP

- Tamo gde Rusija deluje na nediskriminišući i neodgovoran način, gde deluje na polju sajber napada, razotkrićemo ih - rekao je Vilijamson novinarima u Briselu, gde je razgovarao sa ministrom odbrane SAD Džimom Matisom i kolegama iz NATO, prenosi AP.

Vilijamson je to izjavio nakon što su britanski i australijski zvaničnici rekli da ruska vojnoobaveštajna jedinica GRU stoji iza talasa globalnih sajber napada, a britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost saopštio da su četiri nova napada povezana s GRU, kao i raniji sajber napadi.

Rusija je odbacila optužbe Britanije da ruski špijuni stoje iza globalnih sajber napada i saopštila da takve optužbe nemaju nikakvu vrednost te da su deo kampanje dezinformisanja čiji je cilj da se naškodi ruskim interesima.

Marija Zaharova odbacuje optužbe Foto: Profimedia

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je danas na konferenciji za novinare da su takve optužbe proizvod "bujne mašte kolega iz Velike Britanije", prenosi Tas s.

Zaharova je pozvala zapadne zemlje da razgovaraju o pitanjima sajber bezbednosti na međunarodnoj konferenciji u Moskvi pre nego što okrive Rusiju za sajber napade.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    4. oktobar 2018 | 16:14

    Kako to?! Oni ponižavaju Rusiju na svim poljima, pogotovu na polju informatike i nano tehnolologije, a sa druge strane, pošto je Rusija njihov dežurni krivac za sve, osuđuju takođe za sve, "siber napade" na njihov dbrambeni sistem zaštite???! Za njih su ruski hakeri kriminalci, dok oni nisu a rade to isto, ne samo protiv Rusa, već protiv celog sveta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA