≫ 

Niko ne zna da ovaj sajt služi za lov na špijune: Specijalno obučeni agenti preko interneta jure ubice

Istraživači koji rade za "Belingket" žele da na sebe preuzmu opasne zadatke

  • 0

Malo poznati britanski sajt "Belingket" (Bellingcat), koji tvrdi da je otkrio u dvojici ruskih vojnih obaveštajaca krivce za trovanje bivšeg špijuna, svoj naziv duguje staroj basni o miševima koji raspravljaju kako najbolje da reše problem gladne mačke.

Miševi zaključuju da je najbolje da mački okače zvonce oko vrata (na engleskom "Belling the cat"), ali nijedan se ne prijavljuje da obavi taj zadatak.

Ruski obaveštajci pričali da su slučajno zalutali turisti: Britanci obleodanili pravi identitet i drugog osumnjičenog za trovanje novičokom

Istraživači koji rade za "Belingket" sebe vide kao voljne da preuzmu opasne zadatke, u ovom slučaju otkrivanje ljudi optuženih za pokušaj ubistva.

"Belingket" je privukao pažnju medija izveštavanjem o napadu nervnim agensom na nekadašnjeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u Velikoj Britaniji, i iznošenjem dokaza o identitetu Rusa osumnjičenih za njihovo trovanje. Taj sajt je 2014. osnovao Eliot Higins, koji sebe naziva "građaninom-novinarom". Zaposleni na sajtu i njihovi saradnici istražuju zločine pretražujući društvene mreže i arhive dostupne javnosti. Na taj način se bave i ratovima na Bliskom istoku.

"Belingket" je objavio da je jedan od osumnjičenih za trovanje Skripalja ruski vojni lekar Aleksandar Miškin, koji je od predsednika Vladimira Putina dobio visoki državni orden. Drugi osumnjičeni za trovanje je ranije identifikovan kao pukovnik vojne obaveštajne službe GRU Anatolij Čepiga.

Osumnjičeni Alexander Petrov (Alexander Miskin) i Ruslan Boshirov (Anatolz Cepiga) Foto: Tanjug/AP

Britanske vlasti su obojicu prošlog meseca optužile pod pseudonimima, pritom navevši da misle da im to nisu prava imena. Britanska vlada nije potvrdila imena koja je objavio "Belingket", ali niko od zvaničnika nije ni osporio nalaze te istraživačke grupe.

Sajt je naveo da je sarađivao s ruskim sajtom "Insajder" koji je osnovao ruski novinar i aktivista Roman Dobrohotov. "Insajder" se bavio korupcijom među funkcionerima, otkrivanjem lažnih vesti u državnim medijima i otkrivanjem tajni Kremlja.

(Telegraf.rs/Beta/AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA