≫ 

Indonežani prodavali bebe preko Instagrama: Objavljivali fotografije dece sa detaljnim podacima o uzrastu i mestu gde se nalaze

Policija je na konferenciji za novinare saopštila da su četiri osobe uhapšene, nakon presretanja transakcije koja je trebalo da se desi 3. septembra

  • 0

Indonežanska policija uhapsila je četvoro državljana te zemlje zbog sumnje da su pokušali da prodaju decu preko društvene mreže Instagram.

Profil koji je navodno pripadao agenciji za zaštitu porodice, objavljivao je fotografije trudnica, ultrazvuka i beba, prenosi BBC.

>>> Majka prodala novorođenče učiteljici za 40 evra: Uznemirujući trenutak primopredaje bebe stare 9 dana na aerodromu (VIDEO)

Na profilu je ostavljen kontakt telefon, kako bi zainteresovani mogli da ih kontaktiraju preko WhatsApp aplikacije.

U Indoneziji se pojavio novi modus trgovine decom - preko Instagrama - Foto-ilustracija: Profimedia

Policija je uspela da presretne jednu transakciju, ali bio im je potreban dokaz da je bar jedna beba prodata.

- Ljudi koji žele da usvoje decu koriste taj račun i transakcija se završava WhatsApp-a - rekao je Kol Sudamiran, glavni detektiv policijske stanice u Surabaji.

Kako je preneo lokalni portal Detik, profil na Instagramu navodno je predstavljao konsultantsku službu, koja je nudila usluge rešavanja porodičnih problema.

Na profilu koji je pratilo više od 700 ljudi, mogle su se videti fotografije beba, skrivenih lica, ali sa detaljnim podacima o njihovom uzrastu, mestu gde se nalaze i religiji.

Takođe, bile su postavljene i fotografije prepiske navodnih klijenata i vlasnika profila. U jednoj od njih, žena navodi da navodno sedam meseci trudna i da ne želi da njena porodica sazna za to.

Na profilu je ostavljen kontakt telefon, kako bi zainteresovani mogli da ih kontaktiraju preko WhatsApp aplikacije - Foto: pixabay.com

U drugom postu prikazana je slika trudnice sa detaljima o njenoj lokaciji. Na fotografiji se navodi da je trudna, a oni koji žele da usvoje njeno dete mogu kontaktirati telefonski broj koji je naveden.

Ipak, ni u jednom od postova nije se eksplicitno pominjala kupovina ili prodaja dece.

Policija je na konferenciji za novinare saopštila da su četiri osobe uhapšene, nakon presretanja transakcije koja je trebalo da se desi 3. septembra.

Kako su naveli 22-godišnja žena, identifikovana samo kao LA, pokušala je da proda svoju 11-mesečnu bebu.

22-godišnja žena, identifikovana samo kao LA, pokušala je da proda svoju 11-mesečnu bebu - Foto: Pixabay.com / Novi roditelji se uvek trude da ostave utisak da sve drže pod kontrolom

Kupac je trebalo da plati 15 miliona rupija (oko 985 dolara) LA, pet miliona rupija brokeru i 2,5 miliona rupija navodnom vlasniku Instagram stranice.

Sve četiri osobe koje su navodno bile uključene u transakciju su uhapšene, a detektiv Sudamiran ističe da im preti zatvorska kazna u trajanju od 15 godina i to zbog kršenja zakona o zaštiti dece.

Rita Pranavati, potpredsednica Indonežanske komisije za zaštitu dece (KPAI), vladine agencije, izjavila je za BBC da je u toj zemlji i ranije bilo slučajeva trgovine bebama, ali i da poslednji primer preko Instagrama predstavlja najnoviji modus.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA