Nikola Sarkozi bi mogao pred sud: Istraga o milionima evra korištenim u kampanji

Sarkozi je krajem marta ove godine bio predmet još jedne istrage, koja se odnosila na novac kojim je finansirao predsedničku kampanju 2007. godine

  • 0

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi ipak bi mogao biti izveden pred sud zbog optužbi o nelegalnom finansiranju svoje kampanje za predsedničke izbore 2012. godine.

Apelacioni sud u Parizu je odbio žalbu Sarkozija i potvrdio prošlogodišnju odluku kojim se nalaže suđenje bivšem francuskom predsedniku, prenele su agencije.

Međutim, Sarkozijev advokat je najavio da će se njegov klijent sada žaliti Kasacionom sudu, što je najviša sudska instanca u Francuskoj.

Bivši francuski predsednik se, u ovom slučaju poznatom kao afera "Bigmalion", suočava sa optužbama da je u kampanji potrošio znatno iznad dozvoljenih 22,5 miliona evra i da je to pokušao da prikrije.

Sarkozi je krajem marta ove godine bio predmet još jedne istrage, koja se odnosila na novac kojim je finansirao predsedničku kampanju 2007. godine.

Tada su ga vlasti ispitivale zbog navoda da mu je čak 50 miliona evra za tu kampanju dao upravo pokojni libijski lider Moamber el Gadafi.

Sarkozi i njegov bivši šef osoblja tada su negirali da su bilo šta pogrešno uradili u slučaju, koji je uključivao finansiranje njegove pobede na predsedničkim izborima 2007. godine.

Iako se istraga vodi od 2013. godine, slučaj je popularizovan tri godine kasnije kada je francusko-libanski biznismen Zijad Takijedin rekao za istraživački sajt "Medijapart" da je isporučio Sarkoziju i njegovom bivšem šefu osoblja kofere iz Libije u kojima se nalazilo pet miliona evra u kešu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA