5

Američki izbori za Kongres ljuljaju Trampovu stolicu: Kako će rezultati glasanja uticati na odnos prema Srbiji?

Spoljna politika imala je veoma značajnu ulogu u predizbornoj predsedničkoj kampanji u SAD, a tako bi moglo da bude i sa kongresnim izborima koji se održavaju u novembru

Predstavnički dom Kongresa SAD, USA, California State Capitol, Donald Tramp
Foto: Pixabay, Tanjug/AP

Kongresni izbori u SAD koji se održavaju 6. novembra najbolja su šansa za američke demokrate da utiču na ponašanje Trampove administracije - pre sledecih predsednickih izbora koji se održavaju za dve godine, piše Dojče vele.

Donald Tramp, predsednik SAD navodi da će zemlja upasti u haos ukoliko Demokrate preuzmu Kongres. Dok se bori protiv optužbi i optužuje za mešanje u predstojeće izbore, Donald Tramp se bori za glasove Amerikanaca i plaši ih da će ostati bez bogatstva. Osim mogućnosti da njegovi republikanci izgube većinu, izbori donose manju mogućnost – pokretanja njegovog opoziva.

Spoljna politika imala je veoma značajnu ulogu u predizbornoj predsedničkoj kampanji u SAD, a tako bi moglo da bude i sa kongresnim izborima koji se održavaju u novembru, mada na indirektan način.

- Izbori koji se održavaju na sredini predsedničkog mandata su obično odraz predsednikove popularnosti - kaže za DW Trevor Trel sa Univerziteta Džoržd Mejson.

Ovi izbori mogu da utiču i na tok američke spoljne politike Foto: AP/Tanjug

- Trampova spoljna politika nije dobro primljena u američkoj javnosti – i to je imalo loš efekat na njegovu popularnost - navodi on.

I dok spoljna politika neće biti ključna tema na kongresnim izborima, rezultat tih izbora mogao bi da se na razne načine odrazi na spoljnu politiku Donalda Trampa.

Ako demokrate uspeju da oduzmu republikancima kontrolu u Senatu, što nije baš verovatno ali nije ni nemoguće, navodi DW, to bi im dalo mogućnost uticaja na spoljnu politiku.

Na primer, na Trampov način raskidanja i sklapanja trgovinskih ugovora, koji su najvažnija stavka Trampove politicke agende. I zato bi poraz u Senatu za Trampa i republikance bio pravi košmar, ocenjuje se u analizi.

Tramp strahuje od gubitka moći Foto: Wikipedia/public domain, Profimedia, SIPA USA

- Kada je reč o javnom diskursu, on bi se bitno izmenio ako bi demokrate preuzele kontrolu nad Senatom, jer bi oni svakako pokrenuli istražne postupke koji bi se bavili spornim potezima Trampove administracije, uključujuci i promene u zakonskim odredbama o imigraciji - kaže Frensis Li, stručnjak sa Univerziteta u Merilendu.

Ne samo što bi Trampova imigrantska politika bila podvrgnuta detaljnom ispitivanju, već bi bila pokrenuta i nova istraga u vezi s optužbama da je Rusija imala važnu ulogu u Trampovoj predsedničkoj kampanji.

Ništa od toga ne bi promenilo pravac kojim se kreće Trampova spoljna politika, ali stvari bi postale složenije i Trampu bi bilo potrebno više vremena da sprovodi svoje odluke, ističe DW.

Trudi se da pridobije što više pristalica Foto: Tanjug/AP

U nekim slučajevima on bi sigurno morao da razmisli i o tome da li uopšte vredi ulagati napore i da li je politička cena koju bi morao da plati kako bi ostvario određeni spoljnopoliticki cilj možda ipak previsoka.

Ovaj put se u Kongresu menjaju i nosioci razlicitih funkcija povezanih sa spoljnom politikom - šef Komiteta za spoljne odnose u Predstavničkom domu, republikanac Ed Rojs, napušta funkciju, baš kao i njegov pandan u Senatu, republikanac Bob Korker.

Pol Rajan, predsedavajući Kongresa, koji ima i ključnu ulogu u kongresnoj spoljnoj politici, takođe je najavio da ne želi više da bude na toj funkciji.

Ali u slučaju da demokrate preuzmu jedan ili oba doma Kongresa, svakako bi mnogo više porastao njihov uticaj na unutrašnju politiku. Američki Ustav omogućava Kongresu mnogo veće mešanje u unutrašnju nego u spoljnu politiku.

Demokrate imaju šanse da preuzmu vodeću poziciju od Republikanaca Foto: Tanjug/AP

Bio bi to pre svega kraj svih nadanja republikanaca da će potpuno eliminisati reformu zdravstvenog sistema Baraka Obame, ocenjuje DW.

Osim toga, uspeh demokrata naterao bi Trampa da se s njim ophodi na mnogo umereniji način, jer, njihova saglasnost bi mu bila potrebna pri odlučivanju o stvarima koje izgledaju banalno, ali su zapravo veoma bitne, na primer, o podizanju gornje granice državnog duga.

IZBORI POSTALI REFERENDUM PROTIV TRAMPA

Bitka za političku kontrolu nad Kongresom motivisala je mnoge američke birače - pokazuju ankete Istraživačkog centra Pju. Skoro tri četvrtine registrovanih birača pažljivo prati da li će republikanci zadržati kontrolu nad oba doma Kongresa. Demokrate moraju da osvoje 23 mandata da bi dobili većinu u Predstavničkom domu dok im dva novoosvojena mesta daju kontrolu nad Senatom.

Ovo izbori su pokazatelj šta bi moglo da se desi na novim predsedničkim izborima Foto: Tanjug/AP

Prema studiji centra Pju, većina, skoro 60 odsto registrovanih birača kaže da će njihovo mišljenje o predsedniku Trampu uticati na njihov glas.

Da će njihov glas za članove Kongresa biti glas “protiv” Trampa kaže 37 odsto birača, dok 23 odsto kaže da će simbolično glasati “za” njega. Ostali kažu da njihovo mišljenje o Trampu neće uticati na njihovu odluku.

Gostujući u emisiji “Zajedno sa Gretom Van Sasteren” Glasa Amerike, politički eksperti ocenili su da je Trampov stil upravljanja zemljom ključni faktor. Majkl Stil je bivši lider Republikanske partije.

- Nezavisni glasači koji se na ovim izborima tipično okreću ka republikancima – a to je obično način kako republikanci zadrže svoju većinu ili je steknu, posebno u delovima zemlje gde su demokrate jake, sada su više naklonjeni Demokratskoj partiji i to je problem - smatra Stil. A kako je došlo do tog zaokreta?

Mnogi ove izbore nazivaju referendumom protiv Trampa Foto: Tanjug/AP

- Radi se o predsedniku. Sve je postalo lično, zato što je predsednik stvari tako postavio. Tako on funkcioniše. Sve se svodi na njega. A kad želiš da se sve okreće oko tebe – fino, sada svaki kandidat na glasačkom listiću mora da odgovara za tvoje ponašanje - objašnjava Stil.

Smanjenje podrške dugogodišnjih globalnih saveznika Amerike brine demokratu Dača Rupersbergera, kongresmena iz Merilenda.

- Gubimo veze koje smo razvijali sa svetom, posebno sa Evropom. Nekada smo smatrani zemljom prvog reda, druge zemlje su nam se obraćale radi poslovanja, dobijanja zaštite, nacionalne bezbednosti, vojne podrške… A to sve sada opada zbog nekih političkih odluka - upozorava Rupersberger.

U Južnoj Americi, mnogi su zabrinuti zbog imigracione politike SAD, kaže novinar Glasa Amerike Gilberto Kabrera.

Smatraju da je njegova politika otuđila SAD od mnogih zemalja Foto: Tanjug / AP

TRAMP PRED IZBORE POJAČAVA ANTIMIGRANTSKU RETORIKU

Američki predsednik Donald Tramp, u nastojanju da birače privuče da na predstojećim izborima za Kongres glasaju za kandidate njegove Republikanske partije, pojačao je antimigrantsku retoriku i pretnje migrantskom karavanu koji iz Srednje Amerike ide ka SAD, dok se istovremeno Pentagon priprema da raporedi hiljade vojnika duž granice s Meksikom.

- Ovo je invazija na našu zemlju i naša vojska vas čeka - poručio je Tramp na Tviteru.

On je, ne pružajući nikakve dokaze, naveo da su "mnogi članovi kriminalnih klanova i neki veoma loši ljudi u karavanu koji ide ka južnoj granici" SAD.

- Molim vas, vratite se. Neće vam biti dozvoljeno da uđete u SAD osim kroz legalni proces. Ovo je invazija na našu zemlju i naša vojska vas čeka - upozorio je Tramp.

Tramp je imao oštru retoriku protiv migranata Foto: Tanjug/AP

Kako prenosi AP, njegovo upozorenje dolazi u trenutku kada je Pentagon počeo realizaciju misije nazvane Operacija verni patriota, čiji je cilj pružanje podrške carinskoj i graničnoj službi na meksičkoj granici.

Dvoje zvaničnika, koji su nisu želeli da budu imenovani jer govore o planu koji još nije zvanično obelodanjen, rekli su agenciji da će biti raspoređeno nešto više od 5.000 vojnika iz cele zemlje. Oni će pomagati graničnoj službi, ali neće dolaziti u direktni kontakt s migrantima.

Bela kuća razmatra i dodatne bezbednosne mere, uključujući sprečavanje onih koji u migrantskom karavanu iz Srednje Amerike idu ka SAD da uđu u zemlj i zatraže azil .

U međuvremenu, nekoliko stotina migranata pokušalo je da danas pređe iz Gvatemale u Meksiko, ali ih je u tome sprečila meksička policija.

Prethodno je veći karavan migranata prešao u Meksiko i sada se kreće jugom te zemlje ka severu.

Rekao je da će poslati vojsku na granicu da zaustavi migrante Foto: Tanjug/AP

KAKO ĆE OVI IZBORI UTICATI NA SRBIJU?

Pitanje kosovske nezavisnosti za Vašington više nije gotova stvar. Prethodnih meseci u to uveravaju zvaničnici SAD, izjavama da Amerika ne isključuje mogućnost teritorijalnih korekcija i da su spremni da podrže kompromis i kreativna rešenja Beograda i Prištine. Međutim, šta će se dogoditi ako Trampovi republikanci izgube većinu na izborima za Kongres u novembru? Da li bi povratak na staro u SAD, na staro vratio i politiku prema KiM?

- Spoljnu politiku u Americi vodi predsednik, ko god da dobije većinu na ovim izborima, neće imati uticaja na način na koji će Stejt department i Džon Bolton u Savetu za nacionalnu bezbednost da vode poslove koji vode - ocenjuje Ljiljana Smajlović, kolumnistkinja Nedeljnika.

A politika Trampove administracije prema KiM koju Gardijan opisuje kao onu bez blanko čekova, ali i bez crvenih linija odgovara Beogradu. Od savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona stigao je stav da SAD ne bi odbacila ni korekciju teritorija.

- Vol strit džornal tvrdi da je imao uvid u dokumente Mogerinijeve u kojem se kaže da su Amerikanci i Brisel iza te ideje. Čujemo kako Robert Kuper kaže da je to dobra ideja. Čarls Kapčn koji je bio čovek broj dva u Savetu za nacionalnu bezbednost Baraka Obame kaže da je dobra ideja. Imam utisak da je to ideja o kojoj se dugo razgovaralo i da Zapad misli da je dobar trenutak da se to možda zapakuje - navodi Smajlovićeva.

Kako će ovo izbori uticati na Srbiju i pitanje Kosova? Foto-ilustracija: Shutterstock, Wikimedia

Ocenjuje da su, ipak, od izbora za Kongres važniji oni za predsednika Amerike koji će se održati za dve godine.

Za to vreme, Beograd se otvorenim vratima ne nada samo za kosovsku politiku, već i na putu ka EU. Otuda se tumače tendencije pred prolećne izbore za Evropski parlament. Jedni smatraju da će jačanje desnice ići na ruku kada je reč o Kosovu, dok se drugi plaše evroskeptika.

- Ukoliko populističke snage odnesu veliki deo glasova na evropskim izborima uneće dinamiku u sam Evropski parlament. Prema rečima Stiva Benona, koji je ideolog ove grupacije, oni ne traže vlast u ovom trenutku, nego da budu blokirajuća manjina. Takav stav svakako ne ide u prilog ni Srbiji ni drugim kandidatima za pristupanje EU - navodi Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike

Ako se makar neformalno ujedine, mogu da postanu treći najjači politički blok, posle narodnjaka i socijalista, tako i utiču na izbor zvaničnika Unije. Stoga i bojazan od zatvaranja EU, ne samo za migrante, nego i za proširenje.

VIDEO: Telohranitelji Trampa i Putina pokazali koliko brinu o šefovima

VIDEO:  Tramp: Ja sam stabilan genije

(Telegraf.rs/Tanjug/RTS/Glas Amerike)

Tagovi: Amerika, Demokrate, Donald Tramp, Izbori, Kongres, Kosovo, Migranti, predsednik, Referendum, Referendum na Kosovu, Republikanci, SAD, Senat, spoljna politika, Srbija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (5)
Poređaj komentare:
 • J
  Jovo

  Amerika skoro svugde u svetu više nije bitna, svi se polako ogradjuju od nje. Vlast i primat su preuzele Rusija i Kina. Biće kako Putin kaže.

 • M
  MZ

  Smio bi u zivot da se kladim da vecina njih ni nezna dje je Srbija

 • J
  Johan

  Ko god da dođe na vlast u Americi trebaće mu dva mandata da se samo izvinjava svetu za Trampove nebuloze a za nas nema nikakvih problema ko god da dođe jer mi smo miljenici i istoka i zapada.

Šta je Makron pogrešno uradio u svojoj politici? Analiza loših poteza predsednika koji su rezultirali krvavim demonstracijama

Ljubav počela na internetu, pa se pretvorila u horor: Ubica sa ćerkom milionera ugovorio sastanak preko Tindera (FOTO) (VIDEO)

Preminula Ljudmila Aleksejeva: Bila je jedan od najvećih boraca za ljudska prava

Pokušala je da mužu (73) smanji seksualni apetit, pa ga "slučajno" ubila: Isplivala Silvijina (62) kriminalna prošlost u Nemačkoj

Muškarac (47) mamio devojčicu (6) slatkišima i igračkama na Božićnom vašaru u Engleskoj: Prolaznici u poslednjem trenutku sprečili otmicu

Ratna atmosfera u Parizu: Povređeno više od 100 demonstranata i 17 policajaca, a 1000 ljudi je iza rešetaka (FOTO) (VIDEO)

Tenzije na grčko-albanskoj granici: Albanci formirali "živi zid", ne daju Grcima da odu na parastos ubijenom mladiću (VIDEO)

Skandal na koncertu čuvenog ruskog hora "Aleksandrov" u Poljskoj: Vandali prekinuli nastup i pokušali da razvuku ukrajinsku zastavu (VIDEO)

Stravičan incident na najvećoj ruskoj vojnoj vežbi: Ceo svet je gledao u Putinovu silu, ne znajući da je jedan vojnik ubijen, a trojica ranjena

Evropa je u žutim prslucima izašla na ulice: Pariz u suzavcu, policija u oklopnim vozilima krenula na demonstrante, uhapšeno oko 700 ljudi (VIDEO)

Malene bebe blizance majka udavila u hotelskoj sobi: Stravično ubistvo u Kaliforniji

Lazara (10) pregazio kamion dok je vozio trotinet: Otac ga držao u naručju dok je umirao, a sve to posmatrao je i njegov brat (FOTO)

Trenutak u kom su ljudi počeli da beže iz noćnog kluba i gaze jedni druge: Neko je poprskao supstancu po masi i krenuo je krvavi stampedo u Italiji (VIDEO)

Stampedo smrti odneo 6 života na koncertu u Italiji, više od 100 ljudi pregaženo: Poslednji izlazak tinejdžera (FOTO) (VIDEO)

Uhapšeni mladići koji su princu Hariju "uperili pištolj u glavu"

Vođa ozloglašenog kulta imao seks sa devojčicom, pozivao na incest, a u kandže ove sekte upala je i unuka srpske princeze (FOTO) (VIDEO)

Kimova "pink dama" odlazi u penziju: Omiljenu spikerku diktatora, koja je jedina saopštavala najvažnije vesti, menja lepša i mlađa (FOTO) (VIDEO)

Širio pornografiju, krao, zlostavljao dete, na kraju s krvlju Srpkinje na rukama završio: Kenijac koji je ubio Elmu u Nemačkoj ima dug dosije

"Mini Merkel" lojalna prethodnici, ali daleko brutalnijih stavova! Ko je AKK, naslednica nemačke kancelarke?

Putin upozorio Amerikance: Ako počnete da proizvodite zabranjene rakete, mi ćemo uraditi isto (VIDEO)

Ode Merkelova: Izabrana nova liderka Hrišansko-demokratske stranke

Premijer Grčke je poznat po tome što ne nosi kravate, ali je priznao da bi zbog Putina bio spreman da prekrši ovo pravilo

Brod Akvarijus više neće učestvovati u spasavanju migranata na Sredozemnom moru

Njegova senka se nadvila nad Belom kućom, od istrage koju vodi strahuju političari: Ko je Robert Miler, Trampova najveća noćna mora? (VIDEO)

Albanski studenti ne odustaju od protesta: Odbili su da razgovaraju sa Edijem Ramom, traže da im se ispune zahtevi (VIDEO)

Pariz će sutra biti pod opsadom: Ajfelova kula i muzeji neće raditi, oklopna vozila izlaze na ulice, policija je spremna za nov, brutalni udar na građane

Krvava pljačka banke u Brazilu: Lopovi masakrirali petoro talaca, a onda je njih šestoro izrešetala policija

Francuska policija trenira strogoću, snimak hapšenja učenika izazvao uzbunu: Deca klečala na kolenima sa rukama iza glave, a onda se začula sramna izjava (VIDEO)

Poslednje reči Merkelove na tronu: Emotivnim govorom se oprostila od mesta predsednika stranke i uputila snažnu poruku (FOTO)

Francuska policija uleće u kafić i lema sve pred sobom: Čuli su se samo pendreci i krici nemoći, a onda su shvatili da ih snimaju! (VIDEO)

SAD imaju najviše robijaša na svetu, a skoro pola Amerikanaca ima u porodici člana sa zatvorskom "karijerom"

Roditelji masovno prodaju decu u Avganistanu: Daju ćerke za 2.000 dolara kako bi mogli da kupe hranu

Ubica čekao smrtnu kaznu 36 godina: Pogubljen je na električnoj stolici, a njegov poslednji obrok iznenadio je čuvare (FOTO)

Tinejdžeri u Francuskoj blokirali rad škola: Protestuju zbog reforme obrazovanja, više od 700 učenika privedeno (FOTO) (VIDEO)

Džordž Buš Stariji ispraćen na večni počinak: Sahranjen je u Teksasu, Amerikanci se oprostili od bivšeg predsednika (FOTO) (VIDEO)

Amerika dobila novu ambasadorku u UN: Tramp odlučio da portparolka Stejt departmenta zameni Niki Hejli

Francuska drhti od novog nasilnog protesta: 89.000 policajaca biće raspoređeno sutra širom zemlje (VIDEO)

CNN evakusian zbog dojave o bombi: Amerikanac sa južnjačkim akcentom rekao da je u zgradi postavljeno 5 eksplozivnih naprava (VIDEO) (FOTO)

Pretužna sudbina dečaka Vanje: Zatekao majku u lokvi krvi i sprečio komšiju da je siluje. Manijak mu je smrskao lobanju, a dečak se borio kao lav 19 meseci (FOTO) (VIDEO)

Asanž dobio garancije: Neće biti suočen sa smrtnom kaznom, ako napusti ambasadu Ekvadora

Ovo je kraj ere Angele Merkel. Svet sa nestrpljenjem čeka da vidi ko će je zameniti: Počinje istorijski kongres CDU

Protesti u Grčkoj i Albaniji: Žestoki sukobi demonstranata sa policijom u centru Atine, na hiljade studenata izašlo na ulice Tirane (FOTO)