≫ 

Muke migranta iz Centralne Amerike na putu do SAD: Suočavaju se sa smradom i zmijama, spavaju u napuštenom hotelu (FOTO)

Hiljade migranata stiglo je u grad Matijas Romero

  • 3

Migranti iz Centralne Amerike koji putuju ka SAD žale se da se u kampu u južnom Meksiku suočavaju sa nesnosnim smradom, otrovnim zmijama i slabim osvetljenjem, a neki su se smestili u obližnji napušteni hotel koji je oštetio zemljotres.

Hiljade migranata stiglo je u grad Matijas Romero posle iscrpljujućeg putovanja volovskim kolima iz Oahake, gde su propustili autobus kojem su se nadali, prenosi danas AP.

Neki od migranata su se smestili u obližnji napušteni hotel koji je oštetio zemljotres FOTO:TANJUG/AP

Sezar Karaka, 26-godišnji migrant iz Hondurasa, kaže da je ubio otrovnu zmiju u žbunu u blizini mesta na ulazu u Matijas Romero gde su postavili kamp.

- Ta zmija ujeda decu i ubija ih - kaže on.

Dečak gradi kuću sa uništenim pločicama u napuštenom hotelu FOTO:TANJUG/AP

Zmije, metar dugačke, uz pritužbe na neprijatne mirise i slabo osvetljenje, navele su migrante da pređu u prazan hotel koji je oštećen u zemljotresu 2017.

Migranti nose prijatelja do hitne pomoći nakon što mu je pozlilo FOTO:TANJUG/AP

Migranti nisu rekli koji putem nameravaju da krenu ka severu niti na kom mestu žele da pređu granicu sa SAD, ali s obzirom na to gde se nalaze, najverovatnije će to biti granica sa Teksasom, navodi američka agencija.

Migrant gleda vesti iz Hondurasa dok mu sin leži na leđima FOTO: TANJUG/AP

Još jedan karavan je, napominje AP, ranije ove godine prošao istim putem - kroz Verakruz, ali se vratio ka Meksiko Sitiju i na kraju krenuo ka Tihuani na krajnjem severozapadu, ali su malobrojni uspeli na tom putu.

Takvi karavani su godinama prolazili prilično neopaženo, ali se američki predsednik Donald Tramp proteklih meseci, a naročito nedelja, fokusirao na pograničnu bezbednost čineći je jednim od gorućih pitanja u kampanji uoči izbora na polovini mandata, koji će biti održani iduće nedelje.

Donald Tramp ima oštru migrantsku politiku Foto: Tanjug/AP

Izmoreni višednevnim pešačenjem, mnogi migranti su odustali od putešestvija i vratili se kući ili su, pak, zatražili zaštićeni status u Meksiku.

Američko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je juče da broj migranta koji su podneli zahtev za izbeglički status sada iznosi oko 3.000.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA