≫ 

Posle zemljotresa na Zakintosu, građani su otkrili misterioznu pojavu u moru (FOTO)

Istraživači i naučnici su sličnu pojavu uočili i opisali posle zemljotresa 1636. godine kao i 1840. godine

  • 1

Grčko ostrvo Zakintos pogodila su juče rano jutros dva zemljotresa snage 4,4 i 5,0 stepeni, ali šteta nije prijavljena, saopštila je grčka geološka služba.

Zemljotresi su zabeleženi u razmaku od sedam minuta, u 5.11 i u 5.18, sa epicentrom 78 kilometara južno od Zakintosa na dubini od 10 kilometara, odnosno 59 kilometara jugozapadno od ostrva na sedam kilometara dubine.

Zakintos je 26. oktobra pogodio zemljotres snage 6,4 i od tada je zabeležen 21 potres, od kojih je najblaži bio jačine 4,0, a najjači 5,5 stepeni.

Ovakve i slične fotografije kruže po društvenim mrežama Foto: Tviter

Zbog ovih pojava u poslednjih nekoliko dana na društvenim mrežama kruže neobične fotografije, ali i video snimci.

Posle zemljotresa ostrvljani su navodno uočili čudan geološki fenomen. Oni svedoče o tome da je na širem području Marathia morska površina prekrivena tamnim uljem i mehurićima.

Ovakva pojava je često posle zemljotresa Foto: Tviter

Fotografije ove pojave dele se putem društvenih mreža. Istraživači i naučnici su navodno sličnu pojavu uočili i opisali posle zemljotresa 1636. godine kao i 1840., ali meštani tvrde da su naftu na površini mora viđali tokom čitave godine s tim što je sada, posle zemljotresa, ova pojava intenzivnija.

Od davnima iz površinskih kopova na Zakintosu šikljalo je crnu ulje (mazut), koje su ostrvljani zvali "nafta" i koristili ga za svetiljke.

Mnogi tvrde da je ova mrlja od nafte Foto: Tviter

Još je Herodot pominjao jezero Keri (sveća) na Zakintosu čija je površina bila prekrivena katranom koji su stanovnici sakupljali za različite namene u domaćinstvima. Kažu da je u slučaju požara ovo jezero (močvara) gorelo kao sveća.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Beta/nikana.gr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    5. novembar 2018 | 13:55

    Ето амера у ниском старту.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA