Pred Makronom je važna nedelja, da li će uspeti da spoji Trampa i Putina?

Na ceremoniji 11. novembra i otvaranju Pariskog mirovnog foruma očekuje se prisustvo više desetina predsednika država i vlada, među kojima su i predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp

  • 2

Nedelja obeležavanja 100-ogodišnjice završetka Prvog svetskog rata počela je u nedelju uveče ceremonijom u katedrali u Strazburu, kojoj su prisustvovali predsednici Francuske i Nemačke, Emanuel Makron i Frank Valter Štajnmajer.

Britanska agencija Rojters ocenjuje da je pred Makronom nedelja istorijskog obeležavanja godišnjice i intenzivne diplomatije.

Francuski predsednik će na mirovnom skupu u Parizu ugostiti više od 60 svetskih lidera.

Ceremonija ispred katedrale u Strazburu Foto: Tanjug/AP

Makron je sinoć, zajedno sa surpugom Brižit, stigao u Strazbur na koncert u katedrali, posvećen evropskom miru.

Potom su se Makron i Štajnmajer uputili ka zamku u Strazburu, kako bi pozdravili građane.

Predsednici Francuske i Nemačke po dolasku u Strazbur Foto: Tanjug/AP

U petak, francuski predsednik položiće vence zajedno sa britanskom premijerkom Terezom Mej u Alber, gradu na severu Francuske, kako bi odao poštu britanskim vojnicima koji su poginuli u bici za Somu.

Makron će u subotu, zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, održati zajedničku ceremoniju u vagonu, u kojem je 1918. godine potpisano primirje.

Kulminacija nedelje komemoracija je u nedelju, 11. novembra, kada će minut ćutanja simbolično biti održan u 11 časova - u vreme kada je primirje potpisano.

Nedelja obeležavanja 100-godišnjice počela ceremonijom u Strazburu Foto: Tanjug/AP

Takođe, na ceremoniji 11. novembra i otvaranju Pariskog mirovnog foruma očekuje se prisustvo više desetina predsednika država i vlada, među kojima su i predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp.

Tramp i Putin bi trebalo i da se sastanu tokom boravka u Parizu, a Rojters predviđa da će Putin pokušati da, između ostalog, razgovara o planovima SAD da se povuku iz ugovora o kontroli naoružanja iz 1987. godine.

Agencija napominje da je pitanje da li je Makron taj koji uspeva da spoji dvojicu lidera ili Tramp, koji bi mogao da pokuša da preuzme zasluge.

Pred Makronom je važna nedelja Foto: Tanjug/AP

Obeležavanju 100-ogodišnjice završetka Prvog svetskog rata prisustvovaće i izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

Međutim, palestinski predsednik Mahmud Abas poslaće premijera Ramija Hamdala na ceremoniju, što je ugušilo spekulacije da bi mirovni forum mogao da dovede do održavanja prvog produktivnog sastanka od 2015. godine između lidera Izraela i Palestine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lav

    5. novembar 2018 | 13:09

    OCE OCE ONI SU ODAVNO SPOJENI NATO A RUSKO TO JE JEDNO BRACA RODJACI PO BABI

  • Ljilja

    6. novembar 2018 | 14:14

    Ovaj Makron umišlja da je mnogo bitan, može jedino da ode po kafu trampu i Putinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA