≫ 

Demokrate osvojile većinu u Predstavničkom domu: Evo šta to znači za Trampa

Predstavnički dom, u kojem su republikanci u dosadašnjem sazivu imali komotnu većinu, izgubili su kao što se i očekivalo, ali taj poraz neće ispasti katastrofalan

  • 0

Demokrate su preuzele kontrolu nad Predstavničkim domom Kongresa na američkim izborima, ali je očekivani "plavi talas" ipak izostao. Republikanci su zadržali većinu u Senatu, što je odmah podstaklo Donalda Trampa da na Tviteru objavi "ogromni uspeh". Poraz u Donjem domu Kongresa pritom nije spomenuo.

- Demokratski Predstavnički dom radiće na rešenjima koja će nas zbližiti. Imamo previše podela - rekla je čelnica demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi.

Republikanci su dosad u celosti kontrolisali Kongres. U Senatu su imali tesnu većinu (51 senator prema 49 demokratskih) i moguće je da će čak i povećati za mesto ili dva.

Predstavnički dom, u kojem su u dosadašnjem sazivu imali komotnu većinu (236-193), republikanci su izgubili kao što se i očekivalo, ali taj poraz neće ispasti katastrofalan.

 

229-206 NA STRANI DEMOKRATA, MOGU DA STOPIRAJU TRAMPOVE ODLUKE

Kompletan sastav Predstavničkog doma i Senata biće poznat tek nakon što se zatvore birališta širom zemlje i dođu rezultati. Procene su da će demokrate imati 229 mesta, a republikanci 206 u Predstavničkom domu.

S većinom u Predstavničkom domu demokrate će imati mogućnosti da istraže Trampove porezne prijave, moguće sukobe interesa i navodne veze s Rusijom u kampanji 2016. godine. Takođe će moći da srežu neke njegove zakonodavne ambicije ili nastojanja poput onih da izgradi zid na granici s Meksikom.

Demokrate će sada moći da stopiraju Trampove odluke Foto: Tanjug/AP

ZVEZDA DEMOKRATA NIJE USPEO

Na izborima za guvernere demokrate su republikancima "oteli" tri ili četiri guvernerske pozicije, ali su i izgubili njima važne trke poput onih na Floridi ili u Ohaju.

Nova zvezda demokratske stranke, Beto O'Rurk, nije uspeo da iznenadi veterana Teda Kruza na izborima za senatora iz Teksasa, iako mu se za konzervativno teksaško okruženje uspeo jako približiti.

Na izborima koji se tradicionalno održavaju sredinom mandata aktuelnog predsednika bira se 435 članova Predstavničkog doma, 35 od 100 članova Senata i 36 od 50 državnih guvernera, kao i brojni ostali državni i lokalni službenici.

Beto O'Rurk je izgubio u Teksasu Foto: Tanjug/AP

Amerikanci su u velikom broju izašli na izbore za Kongres koji se smatraju nekom vrstom referenduma o predsedniku.

Istorijski, predsednikova stranka na sredini njegovog mandata retko izbegne protestno glasanje i poraz.

PROMENE NA MEĐUNARODNOM PLANU

Pobeda demokrata u Predstavničkom domu Kongresa SAD mogla bi da ima ođeka od Moskve do Pekinga i Rijada, jer osnažene demokrate sada mogu da pokrenu nove istrage o međunarodnoj poslovnoj imperiji predsednika Donalda Trampa i njegovim političkim dogovorima sa ostatkom sveta, piše danas AP.

Preuzimanje kontrole nad Predstavničkim domom na izborima na polovini mandata, održanim u utorak, dalo je demokratama moćno oružje protiv Trampa - poziv na sud, navodi agencija.

Tako će demokratski lideri mnogih odbora Predstavničkog doma imati ovlašćenje za pozivanje na sud koje mogu da iskoriste kako bi došli do određenih dokumenata, mejlova i svedočenja, a domašaj takvih sudskih poziva mogao bi da se oseti znatno izvan Bele kuće i Vašingtona.

Ovi izbori bi mogli da donesu promene na međunarodnom planu Foto: Tanjug/AP

To, zapravo, znači da bi demokrate mogle da se posvete analiziranju pitanja kao što su 18 trgovačkih marki koje je Kina proteklih meseci dodelila kompanijama povezanim s Trampom i njegovom ćerkom Ivankom, kao i da procene da li je možda reč o sukobu interesa.

Kina tvrdi da sve zahteve za trgovačke marke tretira jednako, ali bi odbori Predstavničkog doma Kongresa SAD mogli da ispitaju da li Peking može da eksploatiše značajnu intelektualnu svojinu Trampove porodice u Kini radi političkih ili diplomatskih koristi.

Kina danas nije žele da direktno komentariše o rezultatima jučerašnjih američkih izbora, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Hua Čungjing rekla je novinarima da je to "unutrašnje pitanje SAD" i da "ne želi da o tome komentariše, inače će rizikovati da bude optužena za mešanje".

Amerika je u poslednje vreme imala ne tako dobre odnose sa Kinom Foto: Tanjug/AP

Za Moskvu, pobeda demokrata na američkim kongresnim izborima znači verovatno ponovno pokretanje istrage o ruskom mešanju u izbore 2016, ocenjuje američka agencija.

Odbor za obaveštavanje, na čelu sa republikancima, zaključio je svoju istragu o mešanju Rusije, saopštivši da nije pronašao dokaze o dosluhu između Rusije i Trampovog predizbog tima, ali demokrate odavno tvrde da su republikanci ignorisali niz ključnih činjenica i svedoka.

Ruski predsednik Vladimir Putin poriče bilo kakvu umešanost u Trampovu izbornu pobedu, ali bi, ocenjuje AP, mogao da ćutke pospeši nove istrage, videći ih kao način da poseje haos i podele u ljuto podeljenoj političkoj areni SAD.

Putin, međutim, ne bi pospešio istrage niti sankcije koje bi naškodile dobro povezanim ruskim oligarsima za koje se veruje da su pomagali u finansiranju pokušaja mešanja Rusije u američke izbore, napominje američka agencija.

Tramp se trudio da sa Putinom izgradi dobre odnose Foto: Tanjug/AP

Zatim, tu je i Saudijska Arabija, i odnosi između princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana i Trampovog zeta Džereda Kušnera, pri čemu bi veze između njih dvojice, za koje se navodi da često komuniciraju, sada mogle da se nađu - pod lupom demokrata.

Vašington i Rijad su odavno ključni saveznici, a Tramp je tu zemlju učinio svojom prvom destinacijom u svetu kao predsednika, ali je princ prestolonaslednik izgubio pristalice u Kongresu otkako je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra ubijen saudijski novinar Džamal Kašogi, kolumnista "Vašington posta" i kritičar princa Mohameda.

A tu je slučaj princa Mohameda bin Salmana, kojeg svet optužuje za ubistvo novinara Kašogija Foto: Tanjug/AP

Posledice pobede demokrata na jučerašnjim kongresnim izborima u SAD mogle bi biti ogromne, pri čemu bi demokrate mogle da pokušaju da blokiraju obimnu prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i ograniče podršku SAD ratu koji Saudijska Arabija vodi u Jemenu, ocenjuje AP.

Američka agencija podseća da SAD pomažu koaliciji na čelu sa Saudijcima u ratu u Jemenu, ali i da je taj sukob postao prilično nepopularan među nekim članovima Kongresa i da je, prema zaključcima humanitarnih agencija, doveo do najveće humanitarne katastrofe u svetu.

Republikanci, međutim, tvrde bi nove istrage mogle da imaju "efekat bumeranga" na štetu demokrata, a AP ukazuje da mnoge Trampove pristalice smatraju da su istrage protiv njega otišle predaleko, te da bi niz novih poziva na sud mogao da, na kraju, otuđi demokratske glasače.

(Telegraf.rs/Hina/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA