Brod pun Jevreja uzalud je pokušavao da pristane u Kanadu: Njih 907 vratilo se u Evropu, a izvinjenje je stiglo tek sada

Formalno izvinjenje stiglo je od Džastina Truda, kanadskog premijera

  • 1

Kanadski premijer Džastin Trudo formalno se izvinio u ime svoje zemlje zbog toga što je 1939. godine odbila da primi brod pun jevrejskih izbeglica koji su bežali iz nacističke Nemačke.

Brod "Sent Luis" prevozio je 907 nemačkih Jevreja, a odbili su da ga prime i Kuba i SAD, prenosi AP.

Putnici su bili primorani da se vrate u Evropu, a više od 250 njih je kasnije izgubilo život u Holokaustu.

Trudo je rekao da je do izvinjenja trebalo mnogo ranije da dođe.

- Hitler je posmatrao dok smo im mi odbijali vize, ignorisali njihova pisma i uskraćivali im prijem - rekao je Trudo u parlamentu.

On je dodao da gotovo da nema sumnje da je "naše ćutanje omogućilo nacistima da ostvare svoje 'konačno rešenje' takozvanog jevrejskog problema".

- Mi smo dozvolili da antisemitizam uzme maha u našim zajednicama i postane naša zvanična politika. Gajiti takvu mržnju i ravnodušnost prema tim izbeglicama značilo je podeliti moralnu odgovornost za njihovu smrt - dodao je Trudo.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lea

    8. novembar 2018 | 12:41

    Nine jedini brod koji je bio vracen. Snimljenbje I film o takvoj jednom slucaju . Nacisti su can dopustili Jevrejima da idu brodom i dok nije stigao nadomak americke luke,Gebels je sirio lazi o Jevrejima tako da su zapadne zemlje ih slale nazad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA