Haos na granici SAD i Meksika: Helikopteri nadleću migrante. Pred njima je kordon policije i vojska koja sme da koristi oružje (FOTO) (VIDEO)

Oko 6.000 migranata koji su nedeljama putovali preko Meksika u karavanu sada je smešteno na polju u Tihuani

  • 0

Više stotina migranata iz Centralne Amerike okupilo se u četvrtak oko napete granice Meksika i SAD, gde su ih jake snage bezbesnosti zadržale kako ne bi prešle na drugu stranu na okupljanje za Dan zahvalnosti.

Sa nekoliko stvari i decom, migranti su se uputili na granicu sa bejzbol polja u Tihuani, gde su bili smešteni u kampu.

Oko 6.000 migranata koji su nedeljama putovali preko Meksika u karavanu sada je smešteno na polju, prenosi Rojters.

Grad pod šatorima Foto: Tanjug/AP

Oni su stigli na granični prelaz preko puta San Dijega u Kaliforniji i rekli su kako će tamo čekati dok ne budu mogli da zatraže azil, uprkos rastućim merama u SAD za zatezanje granica.

- Već smo očajni, prošle noći je padala kiša i svi smo mokri. Svi smo se razboleli, moja deca su se prehladila i niko nije došao da nam pruži pomoć - rekao je David iz Hondurasa.

U četvrtak, na Dan zahvalnosti, američki predsednik Donald Tramp rekao je kako je dao dozvolu za upotrebu smrtonosne sile na granici i upozorio da SAD mogu da zatvore celu granicu.

Prelaz San Isidro u Sand Dijegu, koji je jedan od najprometnijih na svetu, kratko je zatvoren popodne dok su zvaničnici SAD obavljali sigurnosnu vežbu.

Među migrantima ima puno i dece Foto: Tanjug/AP/Ramon Espinosa

Desetine hiljada Meksikanaca svakodnevno ulazi u SAD da radi ili studira, a mnogi su pokušali da dođu na proslavu za Dan zahvalnosti.

Mariana del Kampo, profesorka u penziji, nadala se da će proći granicu pre zatvaranja, ali je ostala zaglavljena u koloni.

- Ovo što se dešava na granici nas puno nervira. Ne znam koliko ćemo još dugo izdržati. Nekome će se to već smučiti ili će eksplodirati - rekla je Mariana dok je čekala u kolima.

Tenzije su bile prisutne i na pešačkom prelazu gde su se okupili migranti. Meksička policija i vojnici čuvali su stražu dok je helikopter preletao iznad američke strane.

Migranti kažu kako im niko ne pomaže Foto: Tanjug/AP

Edgar Korzo, zvaničnik iz Meksičke komisije za ljudska prava, govorio je u megafon okupljenima da mogu da zatraže pomoć u Meksiku.

Ali migranti su stigli sa ćebadima i bili su spremni da provedu noć kod granice, dok su deca plakala i žalila se na hladnoću.

Vlasti u Tihuanu rekli su da bi migranti mogli da čekaju šest meseci pre nego što bi mogli da dobiju priliku da zatraže azil od američkih vlasti.

Ranije ove nedelje zvaničnici u SAD kratko su zatvorili glavni prelaz u Tihuani kako bi postavili barikade i bodljikavu žicu nakon izveštaja o tome da bi migranti mogli u stambedu da prođu granicu.

- Želimo da predsednik Tramp zna da smo mirni ljudi, nemamo oružje i nismo došli da pravimo probleme. Žalimo da radimo, želimo da nam pomognete - rekao je jedan od migranata koji je nosio belu zastavu.

Grupa migranata marširala je mirno u četvrtak na granici u Tihuanu, kako bi zahtevali bolje uslove i ulazak u SAD.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA