≫ 

Mađarska postaje sigurna kuća za mnoge: Orban odbio da Amerikancima izruči dvojicu Rusa, narušeni odnosi sa SAD

Amerikancima se ovakav razvoj događaja nije dopao

  • 4

Mađarska je odbacila američki zahtev za izručenjem dvojice Rusa osumnjičenih za krijumčarenje oružja, pa ih je poslala u Rusiju, a ostaje nejasno hoće li im se tamo suditi, saopštili su iz Stejt Departmenta.

Portparolka Stejt Departmenta Heder Nauert kazala je da su Sjedinjene Američke Države imale snažne dokaze protiv osumnjičenih Vladimira Ljubušina Starijeg i Vladimira Ljubušina Mlađeg, kako prenosi Hina.

Dokumenti američkog suda pokazuju da se oni sumnjiče za posedovanje droge i oružja, kao i za udruživanje radi prodaje vojnog oružja ruske izrade, a što uključuje i protivvazušne projektile.

 

'Upitna mađarska predanost saradnji'

- Sjedinjene Američke Države razočarane su odlukom mađarske Vlade o izručenju Ljubušina Rusiji - rekla je u Nauert u izjavi.

- Mađarska je partner i prijatelj Sjedinjenih Američkih Država, ali ovaj potez dovodi u pitanje mađarsku predanost saradnji u sprovođenju zakona - dodala je porparolka.

Nije jasno hoće li dvojica Rusa u svojoj domovini biti izvedeni pred sud, kazala je Nauert i ocenila da će takva odluka učiniti ljude u Sjedinjenim Američkim Državama, Mađarskoj i svetu manje bezbednim.

Porparol mađarske Vlade kazao je da je ministar pravosuđa odluku o izručenju dvojice Rusa temeljio na relevantnim međunarodnim pravnim sporazumima.

- Mađarski antiteroristički zvaničnici uhapsili su ruske krijumčare oružja - rekao je mađarski portparol Rojtersu.

- Mađarski zakoni vrede za sve koji su u Mađarskoj - dodao je.

Rusi su pokušali da prodaju vojno oružje Foto: Wikipedia/public domain

Tužba za krijumčarenje narkotika i oružja

Sjedinjene Američke Države odbacile su osam od devet zahteva za izručenjima koje je u proteklih pet godina uputila Mađarska, rekao je glasnogovornik.

Američke vlasti tvrde da su se dvojica Rusa udružila sa ciljem krijumčarenja narkotika u SAD i dobave oružja kojim bi se te pošiljke štitile, prema tužbi podnesenoj okružnom sudu u Njujorku 2016. godine.

Isti dokument govori da je ruski dvojac bio uveren da kontaktira sa meksičkim krijumčarima droge, koji su navodno hteli da obaraju američke helikoptere, a zapravo se radilo o agentima DEA-a.

Prema dokumentu, sve se odvijalo u neidentifikovanoj evropskoj državi.

Verovali su da komuniciraju sa krijumčarima droge Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Da podsetimo, osim ovog slučaja, Mađarska je dospela u žižu javnosti kada je obila da izruči Makedoniji Nikolu Gruevskog.  Prema pisanju briselskog portala "Politiko" mađarska obaveštajna služba je navodno i omogućila bekstvo bivšeg makedonskog premijera bez pasoša u Mađarsku, a onda je dobio azil u ovoj državi.

(Telegraf.rs/Al Džazira/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    29. novembar 2018 | 08:27

    Ovaj Orban ima stav I sve ono sto ga olikuje predsednikom jedne stabilne,samouverene drzave.Svaka cast!

  • Trange-frange

    29. novembar 2018 | 07:40

    Bravo Viktore,covek sa m..... i stavom,a ne ko ove nase seka-perse,samo kmece! .

  • Banne

    29. novembar 2018 | 07:04

    Orban je genije. Jedan od retkih u EU koji nije cipovan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA