Skup "velike dvadesetorke" u Buenos Ajresu: Optimizam u senci konflikata (FOTO) (VIDEO)

Na samom početku samita sklopljeni su prvi ekonomski dogovori

  • 1

Dvodnevni Samit 20 najrazvijenijih zemalja sveta počeo je u Buenos Ajresu, a na stolu su brojne teme – od problema svetske trgovine, do klimatskih promena.

Na samom početku samita sklopljeni su prvi ekonomski dogovori, a zbog bezbednosti i protesta antiglobalista, argentinske vlasti su pozvale građane prestonice da, ako mogu, napuste grad do nedelje.

Oprezan optimizam na početku najnapetijeg samita 20 zemalja, koje čine 80 odsto svetskog bruto proizvoda. O zapošljavanju u eri digitalizacije, globalnom razvoju, smanjenju siromaštva, klimatskim pitanjima raspravlja se u senci američko-kineskog trgovinskog rata i rusko-ukrajinskog sukoba u Azovskom moru.

Putin i Makron, Foto: AP/Tanjug

Već u prvim satima 10. samita G20 – Sjedinjene Države, Kanada i Meksiko potpisali su novi NAFTA trgovinski sporazum. Svojom politikom po principu "Amerika na prvom mestu", predsednik Donald Tramp razljutio je i saveznike i rivale.

- Kina želi trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama – i otvoren sam za to. Ali sviđa mi se postojeći ugovor, jer u Ameriku iz Kine ulaze milijarde dolara, od carina i taksi - ističe američki predsednik Donald Tramp.

TVITOVANJE U TRAMPOVOM STILU

U Buenos Ajresu ne manjka izneverenih očekivanja zbog najavljenog, pa otkazanog susreta ruskog i američkog predsednika, zbog Ukrajine.

- To je posledica tvitovanja u stilu Donalda Trampa, a to ne pomaže rešavanju svetskih problema. Nema ljubavi na silu! Ako situacija u Americi, pritisci rusofoba, poput Ukrajine i sponzora spreče američkog predsednika da ima normalne odnose sa Rusijom – čekaćemo na novu priliku - napominje ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Osim o trgovinskim ratovima, hajde da razgovaramo i o Siriji, Jemenu, agresiji na Ukrajinu. Za neke probleme treba nam samo dobra volja - ističe predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Neki domaći mediji su preneli da je Tramp odbio da se rukuje sa Putinom, Foto: AP/Tanjug

Za sada, volje ne manjka antiglobalistima, kojima ipak neće biti lako da održe najavljene proteste u Buenos Ajresu, jer je na ulicama više od 22.000 policajaca.

Ruski predsednik Vladimir Putin i saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman pozdravili su se vrlo srdačno danas. Putin i Bin Salman su se, uz široke osmehe, rukovali, na način koji je nešto između rukovanja i pozdrava "baci pet", a saudijski prestolonaslednik je potom potapšao tri puta Putina po ruci. Dvojica najkontroverznijih lidera seli su zatim jedan pored drugog, prenela je agencija AP.

Oba lidera su na meti kritika međunarodne zajednice, Bin Salman zbog tvrdnji američke CIA da je naredio ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, a Putin zbog incidenta u Kerčkom moreuzu, u kojem je pre nekoliko dana ruska vojska zaplenila tri ukrajinska broda i posadu.

VIDEO: Putinovo obraćanje na samitu G20

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Piksi

    1. decembar 2018 | 09:48

    Damije znati po cemu je Argentina u g20 po koim parametrima prije 15god proglasili bankrot a sad domacini g 20.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA