≫ 

Putin zapretio: Imamo "Kinžal", oružje kome nema ravnog u svetu

Ruski predsednik je rekao da je ove godine nuklearna trijada Rusije znatno ojačala

  • 5

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da novom naoružanju Rusije nema ravnog u svetu i da će ono obezbediti bezbednost zemlje u decenijama koje dolaze, prenosi AP.

Navodi se da je Putin, obraćajući se na sastanku sa vojnim vrhom u Moskvi, posebno pomenuo novu hipersoničnu raketu "Kinžal" (Kama, bodež) i hipersoničnu jedrilicu "Avangard", kazavši da ovo oružje značajno jača vojne kapacitete Rusije.

AP navodi da je "Kinžal" već isporučen ruskoj vojsci, a da je ministar odbrane Sergej Šojgu najavio da će "Avangard" ući u vojnu službu naredne godine.

Foto: Tanjug/AP

Putin je takođe kazao da se nada da će napredno rusko oružje naterati one koji su naviknuti na "militarističku retoriku" da se zamisle.

- Ozbiljan napredak je napravljen u razvoju naprednog naoružanja, o kojem sam govorio 1. marta ove godine pred parlamentom. Nadam se da će naši najnoviji sistemi naterati one koji su se navikli na militarističku i agresivnu retoriku da razmisle - kazao je Putin na proširenom sastanku ministarstva odbrane.

On je takođe upozorio da bio povlačenje SAD iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) moglo da uništi sistem kontrole naoružanja.

- Saopštenje SAD o povlačenju iz sporazuma INF budi ozbiljnu zabrinutost. Taj korak mogao bi da ima veoma negativne posledice i primetno će oslabiti regionalnu i globalnu bezbednost. U perspektivi, to zapravo može da znači degradaciju pa čak i uništenje cele arhitekture kontrole naoružanja i neproliferacije oružja za masovnu destrukciju - rekao je Putin.

Foto: Tanjug/AP

On je, međutim, istakao da ništa ne sprečava razmatranje modernizacije sporazuma INF sa drugim državama ili rad na novom sporazumu o oružju u toj sferi.

- Da, zaista, postoje određene kompleksnosti u vezi sa ovim sporazumom i druge zemlje koje poseduju projektile kratkog ili srednjeg dometa ne učestvuju u njemu. Ali ništa ne sprečava pokretanje pregovora o njihovom pristupanju postojećem sporazumu ili pokretanje diskusije o parametnima nekog novog sporazuma - kazao je ruski predsednik.

Foto: Tanjug/AP

On je kazao da su se oružane snage Rusije tokom 2018. godine razvijale na uravnotežen i planiran način i da je nuklearna trijada Rusije znatno ojačala.

- Sve vrste i rodovi vojski razvijali su se uravnoteženo i obogaćeni su najsavremenojim oružjem i vojnom tehnologijom, u skladu sa planom i novim državnim programom naoružanja. Nuklearna trijada koja igra glavnu ulogu u održavanju globalne jednakosti, očigledno je postala jača - rekao je Putin.

VIDEO: Ovo su rakete zbog kojih su Rusi najjači

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    18. decembar 2018 | 15:42

    PRE NEKI DAN SAM VIDEO FILM- ATOMSKA PROBA NAJACE ATOMSKE BOMBE SSSR-a TREBALA JE BITI OD 100 MEGA TONA PA SU JOJ PREPOLOVILI SNAGU NA 50 - UZAS - VISINA PECURKE 50KM.A SIRINA UDARA PRVE ZONE 40KM.I IZAZIVA ZENLJOTRES 7-8 RIHTERIVE SKALE !!! ZASTRASUJUCE DELUJE I PREDSTAVLJA STVARNO ,SUDNJI DAN,!!! I SAD SE NECUDIM STO U SVETU VLADA EPIDRMIJA KARCINOMA KAD SAM VIDEO KOLIKO PROBA SU SVI IMALI U HLADNOM RATU!!

  • Nevolim rat

    18. decembar 2018 | 15:19

    Zbog amera i rusa naderace neduzan narod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA