Premijer Belgije podneo ostavku: Podržao Marakeški sporazum, pa ostao bez najvećeg koalicionog partnera

Povlačenjem najveće partije Mišel je izgubio parlamentarnu većinu, dok su socijalisti i zeleni podneli zahtev za izglasavanje nepoveranja vladi

  • 0

Belgijski premijer Šarl Mišel podneo je u utorak ostavku usled rastućeg pritiska na njegovu vladu, a nakon što je najveća partija napustila njegovu koaliciju zbog toga što je Mišel podržao globalni kompakt sporazum UN o migracijama.

Povlačenjem najveće partije Mišel je izgubio parlamentarnu većinu, dok su socijalisti i zeleni podneli zahtev za izglasavanje nepoveranja vladi.

Mišel, koji je do sada odbijao glasanje o poverenju njegovom kabinetu, rekao je, međutim, belgijskim poslanicima da je "odlučio da ponudi ostavku", te da će odluku o ostavci tokom večeri preneti belgijskom kralju.

Mišelu je pretilo glasanje o nepoverenju Foto: Tanjug/AP

Federalni izbori u Belgiji trebalo bi da budu održani u maju sledeće godine.

Belgijski kralj Filip nije doneo odluku da li će prihvatiti ostavku koju je u utorak uveče ponudio premijer Šarl Mišel, saopšteno je iz kraljevske palate.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA