≫ 

Bolsonaro u prve dve nedelje mandata objavio rat kriminalcima: Pojavili se snimci na kojima policija zavodi red na ulicama Brazila (VIDEO)

Poznat je po svojim tvrdim stavovima i nostalgijom za vremenom diktature, a i pored izjava koje je dao tokom i pre kampanje, uspeo je da dođe na mesto prvog čoveka Brazila

  • 1

Žair Bolsonaro preuzeo je vlast 1. januara ove godine, više od dva meseca nakon što ga je njegova krajnje desničarska kampanja dovela do izborne pobede na izborima u Brazilu. Tokom kampanje obećao je da će se boriti protiv kriminala i korupcije i da će ubrzati ekonomiju. Dužnost predsednika Brazila obavlja već dve nedelje, a prema snimcima sa društvenih mreža čini se da je objavio ozbiljan rat kriminalcima.

Prve dve nedelje novog predsednika Brazila pokazala je da je odlučan u onome što je obećavao tokom kampanje. Bolsonaro je rekao kako će izgraditi društvo bez kriminala i korupcije, a njegovi potezi čini se to i potvrđuju.

Naime, na društvenim mrežama sve je veći broj snimaka na kojima se vidi kako brazilska policija hapsi kriminalce i staje na put njihovim planovima.

Pored toga, Bolsonaro je spreman i da nastavi sa planovima da se ukinu ograničenja nošenja oružja, kako bi se omogućilo građanima da nose pištolj za samoodbranu u zemlji u kojoj je u 2017. godini ubijeno više od 63.000 ljudi.

On je takođe obećao i jaču zaštitu za policiju koja ubija kriminalce, a tokom kampanje čak je predložio uvođenje politike "pucaj da ubiješ".

Nije sasvim jasno kako planira da ostvari neke od ovih ambicioznih planova, posebno kada je u pitanju sigurnost. Takođe nije jasno koliko bi ovo bilo efikasno - na primer, mnogi kritičari skeptični su i veruju da bi ukidanje zakona o oružju povećalo, a ne smanjilo nasilje.

Da podsetimo, neočekivani uspon desničara, bivšeg vojnog kapetana, ostavio je mnoge u čudu. Bolsonaro je imao sedam uzastopnih mandata u Kongresu, ali je za to vreme malo šta pokazao i postigao. Bolsonaro je u isto vreme oduševio i uznemirio stanovnike Brazila svojim stavovima o abortusu, imigraciji, rasi, ženama i LGBT populaciji.

Poznat je po svojim tvrdim stavovima i nostalgijom za vremenom diktature, a i pored izjava koje je dao tokom i pre kampanje, uspeo je da dođe na mesto prvog čoveka Brazila.

Od samog starta krenuo je odlučno Foto: Tanjug/AP

Nakon samo nekoliko dana mandata, Bolsonaro je počeo da ostvaruje deo svoje retorike. Uveo je odredbe koje bi mogle da potkopaju zaštitu autohtonog stanovništva i životne sredine.

Najavio je predlog za privatizaciju aerodroma i morskih luka.

Obećao je i penzionu reformu, nešto što njegovi prethodnici nisu uspeli da urade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    14. januar 2019 | 02:02

    Danasnje covecanstvo moze da opstane samo uz vladavunu diktature jer je demokratija presvuceno ime anarhije i nevodi nicemu vec samo izivljavanju svake poremecene jedinke nad vecinom!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA