Ekstremno levičarski aktivista uhapšen je u Boliviji: Tri decenije je proveo u bekstvu, a Italija ga je osudila zbog ubistva (FOTO) (VIDEO)

Italija traži izručenje Batistija osuđenog u odsustvu 1993. na doživotnu kaznu zatvora zbog četiri ubistva i pokušaj ubistva između 1978. i 1979. godine

  • 0

Italija je poslala avion u Boliviju da pokupi odbeglog ekstremno levičarskog aktivistu Čezarea Batistija koji je tamo uhapšen, gotovo tri decenije od kad je osuđen za ubistvo u Italiji.

Bolivijska policija uhapsila je Batistija (64) sinoć. On je živeo godinama u Brazilu, gde je dobio politički azil, ali je prošlog meseca brazilski odlazeći predsednik Mišel Temer potpisao ukaz o njegovom izručenju, zbog čega je on pobegao.

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je da je vladin avion krenuo za Boliviju. Italijansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će se potruditi da Batisti bude izručen "što je pre moguće", a ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini rekao je da će on "završiti svoje dane u zatvoru" čim kroči na italijansko tle.

Foto: Profimedia

Italija traži izručenje Batistija osuđenog u odsustvu 1993. na doživotnu kaznu zatvora zbog četiri ubistva i pokušaj ubistva između 1978. i 1979. godine. Batisti negira da je odgovoran za te zločine.

Batisti je pobegao iz italijanskog zatvora 1981. godine dok je čekao suđenje za ubistva koja je prema optužbi počinio dok je bio član ekstremno levičarskog pokreta Naoružani proleteri za komunizam. Sud ga je kasnije osudio na doživotnu robiju u odsustvu. Batisti priznaje da je bio član tog pokreta, ali negira da je počinio bilo kakvo ubistvo.

Tada je pobegao u Francusku, gde je na snazi bila politika predsednika Fransoa Miterana da se odbegli italijanski ekstremni levičari ne izručuju u Italiju. Po ukidanju te politike 2002. godine, Batisti je napustio Francusku i pobegao u Brazil. Posle perioda provedenog u brazilskom pritvoru u čekanju odluke o ekstradiciji, vlasti su odlučile 2010. da mu dodele politički azil.

Bivši brazilski predsednik Mišel Temer je sredinom decembra potpisao akt o ekstradiciji Batistija, što je Italija godinama tražila.

Žair Bolsonaro, novi brazilski predsednik krajnje desnice koji je preuzeo dužnost 1. januara je u decembru ponovio svoju rešenost da izruči bivšeg italijanskog radikalnog levičara, navodeći preko Tvitera da italijanska vlada može da računa na njega da Batistija vrati u njegovu zemlju porekla.

(Telegraf.rs/Beta/AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA