Tramp osniva palestinsku državu? Ovako će izgledati "sporazum veka"

Bela kuća je odbila novinarski izveštaj i označio ga je kao neosnovanom špekulacijom

  • 0

Glavni grad bio bio lociran u "većini arapskih kvartova" istočnog Jerusalima, navodi se u izveštaju izraelskih medija.

TV Kanal 13 izvestio je sinoć da takozvani "sporazum veka", kako ga je Tramp nazvao, predviđa podelu Jerusalima i da Izrael zadrži suverenitet nad zapadnim delom tog grada i svetim mestima, uključujući Stari grad i neposrednu okolinu.

Međutim, navodi se da će se svetim mestima zajednički rukovoditi zajedno sa Palestincima i Jordanom, a možda i drugim zemljama.

Jerusalim Stari grad Foto: Milena Đorđević

Bela kuća je odbacila taj izveštaj, označivši ga neosnovanom spekulacijom.

- Kao i u prošlosti spekulacije u odnosu na mirovni plan nisu tačne. Nemamo dalju reakciju - navedeno je u saopštenju pročitanom na Kanalu 13.

Uz 85-90 odsto teritorije Zapadne obale koja bi dospela pod palestinski suverenitet, Trampova administracija će takođe predložiti razne razmene teritorija. Što se tiče jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, veliki blokovi će biti anektirani. Izolovana naselja neće biti silom evakuisana, ali se neće dozvoliti da se šire.

U izveštaju se ne pominju predlozi za rešenje statusa palestinskih izbeglica, ni sudbina pojasa Gaze koji kontroliše Hamas.

Pojas Gaza Foto: Profimedia

Navodi se da Amerikanci očekuju da Palestinci odbiju predlog u takvoj formi. Palestinski predsednik Mahmud Abas bojkotuje Trampovu administraciju otkako je Tramp u decembru 2017. godine priznao Jerusalim kao samo izraelski.

Za razliku od Palestinaca očekuje se da Izrael prihvati predlog, koji neće biti predstavljen pre izraelskih prevremenih izbora 9. aprila.

Navodni uslovi sporazuma nisu tako dobri kao oni koje je Izrael bezuspešno predložio Palestincima dok su premijer bili Ehud Barak i Ehud Olmert, konstatuje se u izveštaju.

Palestinska uprava je, kako se čini, odbacila navodni novi predlog, rekavši da je neprihvatljivo sve što ne podrazumeva državu zasnovanu na granicama pre rata 1967. godine kada je Izrael osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom i pojas Gaze.

Portparol Palestinske uprave Nabil Abu Rudejne rekao je da će propasti svaki mirovni plan koji ne predvidja palestinsku državu u tim granicama s čitavim istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, prenela je palestinska novinska agencija WAFA.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA