≫ 

Od sedmoro demokrata u trci za predsednika SAD, tri su žene, a jedna od njih je i Komala: Ima Meksikanca, Azijata, a neki tvrde da potiču od domorodaca

Roditelji Komale Heris, jedne od kandidatkinja, su imigranti sa Jamajke i Indije, a ona se izjašnjava kao Afroamerikanka

  • 1

Demokatska senatorka u prvom terminu Komala Heris (54) iz Kalifornije, zvezda u usponu i glasni kritičar Trampove imigracione politike, započela je danas kampanju za izbore za Belu kuću 2020. godine. Herisova je prvi ženski oblasni tužilac u San Francisku i prva osoba afroameričkog porekla na mestu oblasnog tužioca u celoj Kaliforniji.

Od šestoro demokrata poznatih javnosti koji su potvrdili da će se boriti za nominaciju za predsedničku trku, tri su žene. Roditelji Komale Heris su imigranti sa Jamajke i Indije, a ona se izjašnjava kao Afroamerikanka. Njeno ime na sanskritu znači "lotosov cvet".

- Volim svoju zemlju - rekla je ona za američke medije. - Ovo je pravi trenutak kada osećam odgovornost da ustanem i borim se za ono što je najbolje u našoj zemlji.

Herisova ima tu potencijalnu prednost jer je demokratski kandidat koji najviše podseća na sve veću bazu glasača demokrata: mlada žena pripadnica manjine.

Komala Heris, Foto: Tanjug/AP

- Hajde da uradimo ovo, zajedno. Da uzmemo budućnost u svoje ruke. Za sebe, za našu decu i za našu zemlju - rekla je Herisova u videu za kampanju. Ona je za objavu kampanje izabrala Dan Martina Lutera Kinga.

Njena kampanja, čija će parola biti "Za narod", će se fokusirati na smanjenje troškova života srednje klase, promene u odnosu prema imigrantima i kriminalu, kao i promene u zdravstvenom osiguranju. Ona će svoju kampanju voditi iz Baltimora, a druga kancelarija će joj biti u Ouklendu u Kaliforniji.

Herisova je 2016. godine ušla u istoriju kao prva Afroamerikanka izabrana u Senat iz Kalifornije. Kritikovali su je jer je rekla da nije bila svesna seksualnog zlostavljanja koje je navodno činio jedan od njenih glavnih pomoćnika Leri Volas, koji je napustio to mesto u decembru prošle godine. Među optužbama je bila i tvrdnja da je štampač stavio ispod svog stola i da je svoju asistentkinju primoravao da svakog dana menja papir, zbog čega je morala da puzi, dok su drugi muškarci posmatrali.

Među onima koji su najavili kandidaturu su i:

ELIZABET VOREN

Elizabet Voren, Foto: Tanjug/AP

Profesorka prava, koja bi na dan inauguracije imala 71. godinu, koja je pomagala Hilari Klinton u njenoj trci 2016. godine. Tvrdi da ima indijanske krvi, a DNK testovi su pokazali da ima indijanske krvi u tragovima. Zalaže se za liberalizaciju kockanja, protivi se američkom prisustvu u Avganistanu i Siriji...

KIRSTEN GILIBRAND

Kirsten Gilibrand, Foto: Tanjug/AP

Kaže da je bila inspirisana da uđe u politiku, kada je čula Hilari Klinton kako govori. Potiče iz demokratske porodice, a radi kao advokat koji zastupa "veliki biznis" sa Menhetna. Na dan inauguracije, ako bi pobedila, imala bi 54 godine.

HULIJAN KASTRO

Hulijan Kastro, Foto: Tanjug/AP

Bio je Obamin sekretar za urbani tazvoj od 2014. do 2016. godine. Njegov slogan je: "Jedna nacija, jedna sudbina". Postao je gradonačelnik San Antonija 2009. godine. Ima dva minuta mlađeg blizanca Hoakina, koji je demokratski kongresmen. Bio bi prvi američki predsednik hispano porekla i prvi predsednik koji ima blizanca. Svoju kampanju je najavio na engleskom i španskom jeziku.

DŽON DILEJNI

Džon Dilejni, Foto: Wikipedia/United States Congress

Verovatno među prvima prijavio kandidaturu, još u julu 2017. godine. Njegova parola je: "Fokus na budućnost". Zalaže se za legalizovanje marihuane, ali i kontrolu naoružanja. Na dan inauguracije imao bi 57 godine.

ENDRJU JANG

Endrju Jang, Foto: Wikipedia/Asa Mathat for Techonomy

Bio bi prvi američki predsednik azijskog porekla. Parola je: "Humanost na prvom mestu". Jang upozorava na sve veću zavisnost od robotike i veštačke inteligencije. Želi da ostvari 1.000 dolara mesečno kao univerzalni osnovni prihod, a kako se navodi, želi i da bolje reguliše društvene mreže.

RIČARD OJEDA

Ričard Ojeda, Foto: Wikipedia/United States Army

Priznao da je 2016. godine glasao za Trampa, ali priznao i da je zažalio. Borio se u Iraku i Avganistanu, gde je ranjen. Potom je bio srednjoškolski profesor i senator u Zapadnoj Virdžiniji. Prošle godine izgubio u trci za kongres. Njegov deda je bio ilegalni imigrant iz Meksika.

VIDEO: Tramp stigao u Buenos Ajres na samit G20

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    22. januar 2019 | 06:45

    Не могу да замислим, али могуће је да једниг дана председник САД буде и Бик који седи!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA