Srbin, koji se u Davosu slikao sa Vučićem, ove godine brine da svetskoj eliti bude toplo: Ovako opisuje kako izgleda trenutno najvažniji grad na svetu (FOTO) (VIDEO)

Živanović, koji je i ove godine deo tima koji brine o učesnicima i gostima foruma, kaže da su u gradu ipak manje gužve jer su učešće otkazali američki i francuski predsednici, Donald Tramp i Emanuel Makron

  • 31

Dragan Živanović iz sela Roanda kod Svilajnca godinama sa svojom porodicom živi u Davosu, pravom skijaškom raju u Švajcarskoj. Iako grad tokom cele godine, a naročito preko zime, posećuju turisti iz svih krajeva sveta i pravi zaljubljenici u skijanje i zimske sportove, Davos svake godine na nekoliko dana postaje centar planete i okuplja moćne lidere, šefove najvećih svetskih kompanija i poznate ličnosti na Svetskom ekonomskom forumu. Naš Dragan se tako nalazi u centru dešavanja, a za Telegraf.rs opisuje kako izgleda trenutno najvažniji grad na svetu.

Živanović prilikom registrovanja za učešće na forumu ove godine Foto: Privatna arhiva

- Posle više nego uspešnog turističkog perioda, tokom božićnih i novogodišnjih praznika kada nas je posetilo na hiljade i hiljade turista skijaša, Davos se za dve nedelje pretvorio u centar sveta i pripremio sve za početak Svetskog ekonomskog foruma. I pored velikih padavina gde je za dve nedelje palo i do dva metra novog snega, vojska i policija uspeli su da organizuju sve što treba za ovaj bitan događaj - kaže na početku razgovora Dragan Živanović.

Lokale u ulicama iznajmljuju mnoge banke Foto: Privatna arhiva

Da bi sve proteklo u najboljem redu i bezbednost mora da bude na visokom noviu pa je, kako kaže, angažovano oko 8.000 vojnika i policajaca.

Živanović, koji je i ove godine deo tima koji brine o učesnicima i gostima foruma, kaže da su u gradu ipak manje gužve jer su učešće otkazali američki i francuski predsednici, Donald Tramp i Emanuel Makron.

Ovako izgleda Davos pod snegom Foto: Privatna arhiva

LOKALI, STANOVI I KUĆE IZDAJU SE PO NEVEROVATNO VISOKOJ CENI

Kako ističe, Svetski ekonomski forum je odlična prilika da se zaradi veliki novac.

Organizacija je na visokom nivou Foto: Privatna arhiva

- Interesantno je da su svi lokali na glavnim ulicama, kao što su butici, kafići i razne prodavnice, ustupili svoje objekte za veliku lovu raznim svetskim kompanijama, bankama, medijima, osiguravajućim kućama i drugima. Ovi lokali su svoj prostor izdali na nedelju dana po neverovatnoj kiriji, od  50.000 do 150.000 franaka - objašnjava naš sagovornik.

I Fesjbuk je u Davosu Foto: Privatna arhiva

Prema njegovim rečima, u ovom gradu trenutno nema slobodnog smeštaja, a svi koji su mogli iznajmili su svoje kuće ili stanove.

Davos u dubokom snegu Foto: Privatna arhiva

- Iznajmljivanje stana na nedelju dana za skijaše kreće se oko 1.500 franaka. Za učesnike i goste foruma ta cifra kreće se od 10.000 do 15.000 franaka, dok se kuće izdaju i za 50.000 franaka za ovu nedelju. U svakom slučaju, ovo je dobro za celu Švajcarsku, mnogi profitiraju od aerodroma Cirih, zarađuju razni hoteli, a ne samo grad Davos. Stvarno je jedna specijalna situacija - objašnjava on.

I svetski mediji su stigli u snežni grad Foto: Privatna arhiva

Tu spadaju smeštaj, obezbeđenje, mediji...

ODLIČNA PRILIKA DA SE SKLOPE POSLOVI

- Forum u Davosu je sjajna prilika da se sklope veliki poslovi jer se ovde trenutno nalaze najveće biznis face. Ovaj grad izgleda prelepo, imamo ogroman sneg i sunčano je. Međutim, noću temperatura padne i do -16 stepeni, što baš nije prijatno za policiju i vojsku, koji obezbeđuju sve to - ističe naš sagovornik.

O bezbednosti se brine oko 8.000 policajaca i vojunika Foto: Privatna arhiva

Živanović je ove godine na forumu zaposlen kao vozač cisterne, pa samim tim brine da gostima bude toplo u hladnom Davosu.

- Mnogi mobilni objekti ovde se greju na lož ulje, moj posao je da razvezem i napunim grejanje, tako da sam uvek u centru dešavanja. Kada se forum završi, onda limuzinom vozim učesnike na aerodrom u Cirihu, ali te što ja vozim su "sitne ribe" - kaže za osmehom Živanović.

Svi svetski mediji prate događanja na forumu Foto: Privatna arhiva

SUSRET SA VUČIĆEM 2017. GODINE

Možda vam se Dragan učinio poznatim, i niste pogrešili.

Fotografija sa Vučićem koja je proslavila Živojinovića (desno) Foto: Privatna arhiva

On je pre dve godine uspeo da pozdravi predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Davosu i slika se sa njim, a taj prilog emitovan je i u Dnevniku RTS-a.

- Ako se ukaže prilika i znam gde se Vule nalazi, svakako ću ga opet pozdraviti. Za prošli susret sa Vučićem morao sam prvo da pitam policiju, pa su oni pitali njega. I sada može da se priđe pojedinim poznatim ličnostima, ali samo ako oni dozvole. Uglavnom je obezbeđenje oko njih - kaže na kraju razgovora naš sagovornik iz zimskog ali sunčanog Davosa.

(A. Marković - a. markovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    22. januar 2019 | 18:14

    Nas predsednik je pravi covek..uvekbraspolozen za razgovor sa drugim ljudima

  • Alex

    22. januar 2019 | 18:17

    Nasa dobra odlika je sto se u svetu odmah nadjemo da pomognemo jedni drugima,a nas predsednik je pravi covek iz naroda.

  • Goran

    22. januar 2019 | 18:15

    Predsednika odlikuje spremnost da svakoga uvazi i pokloni mu trenutak paznje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA