≫ 

Venecuela na ivici građanskog rata: Građani ustali protiv Madura, a vojska ga podržava. Ulice Karakasa gore (FOTO) (VIDEO)

U Venecueli je politička kriza dostigla vrhunac, a Maduro nema nameru da siđe sa vlasti

  • 12

Nikolas Maduro otpočeo je 11. januara drugi šestogodišnji predsednički mandat, bez obzira na optužbe za nameštanje izbora. Međutim, njegovo polaganje zakletve je palo je u senku zbog međunarodnih kritika da je njegov reizbor bio ilegalan. Izbore u maju 2018. godine obeležili su bojkot opozicije i optužbe za nameštanje izbora. Sada se Maduro suočava sa teškom situacijom s obzirom da u njegovoj zemlji besne protesti, a tu je lider opozicije Huan Guaido, koji se proglasio za privremenog predsednika.

PROTESTI

Pristalice venecuelanske opozicije su juče održale marš ulicama Karakasa, zahtevajući da predsednik Nikolas Maduro siđe sa vlasti.

Članovi Nacionalne garde Venecuele upotrebili su suzavac u delu prestonice zvanom El Parais, dok se protesti u drugim delovima Karakasa odvijaju bez konfrontacije i sukoba.

Protesti protiv Madurove vladavine Foto: Tanjug/AP

Venecuelanci koji su učestovali na protestima rekli su da im je dosta inflacije, nedostatka osnovnih namirnica i migracija koje deli porodice, preneo je AP.

Demonstranti su nosili venecuelanske zastave i uzvikivali "Odlazi Maduro". U isto vreme, organizovan je i kontra miting koji su organizovale Madurove pristalice.

Venecuelanska vlada je optužila opoziciju da pokušava da isprovocira krvoproliće.

U antivladinim protestima u gradu San Kristobal poginule su dve osobe, a povređeno je još petoro ljudi, saopštile su vlasti Venecuele.

Dvojica nastradalih demonstranata ubijena su iz vatrenog oružja, rekla je portparolka ministarstva zdravlja venecuelanske države Tahira.

U neredima tokom protekle nedelje poginula je najmanje još jedna osoba, prenosi AP.

TRAMP PRIZNAO GUAIDA ZA PREDSEDNIKA

Američki predsednik Donald Tramp danas je lidera opozicije Huana Guaida priznao kao privremenog predsednika Venecuele, pojačavši time pritisak na aktuelnog šefa te države Nikolasa Madura, preneo je Rojters.

Građani traže promene, jer veoma teško žive već godinama Foto: Tanjug/AP

Tramp je u saopštenju naveo da će iskoristiti "punu težinu ekonomske i diplomatske moći SAD da se založe za ponovno uspostavljanje demokratije u Venecueli" i istovremeno podstakao i druge vlade zapadne hemisfere da takođe priznaju Guaida.

Huan Guaido, novoizabrani predsednik venecuelanske skupštine koji je pozvao na marš i u Vašingtonu, pozvao je bezbednosne snage da se priključe mirnim protestima.

SVE VIŠE ZEMALJA PRIZNAJE GUAIDA

Posle Sjedinjenih Američkih Država i druge zemlje Severne i Južne Amerike saopštile su da priznaju lidera opozicije Huana Guaida kao privremenog predsednika Venecuele. Meksiko i Bolivija, međutim, saopštile su da i dalje da priznaju Nikolasa Madura kao predsednika Venecuele.

Maduro je organizovao miting i obratio se svojim pristalicama Foto: Tanjug/AP

Kanada, Brazil, Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Čile, Peru, Gvatemala objavili su da priznaju lidera opozicije Huana Guaida kao privremenog predsednika Venecuele.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro rekao je da će podržati Guaida kako bi se "mir i demokratija vratili u Venecuelu", prenosi AP.

Kolumbijski predsednik Ivan Duke naveo je da će njegova zemlja pratiti Guaida "u procesu tranzicije ka demokratiji".

Stanovinštvo Venecuele traži Madurovu smenu Foto: Tanjug/AP

Predsednik Paragvaja Mari Abdo Benites napisao je na Tviteru da Guaido može da računa na podršku Paragvaja.

Za razlik od njih, Meksiko saopštava da u Venecueli treba da se održi dijalog i pronađe demokratsko rešenje.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izrazio je nadu da će se cela Evropa ujediniti u podršci demokratskim snagama u Venecueli.

- Za razliku od Madura, parlamentarna skupština uključujući Huana Guaida ima demokratski mandat koji su im dali građani Venecuele - napisao je Tusk na Tviteru.

Policicija se obračunavala sa demonstrancima Foto: Tanjug/AP

VENECUELA PREKIDA ODNOSE SA AMERIKOM

Venecuela prekida diplomatske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je administracija Donalda Trampa priznala opozicionog lidera Huana Guaida za privremenog predsednika, saopštio je predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

Maduro je takođe američkim diplomatama dao rok od 72 sata da napuste Venecuelu.

Neredi širom zemlje ne prestaju Foto: Tanjug/AP

On je rekao da SAD prave "ogromnu grešku" pokušavajući da nametnu predsednika Venecuele i kritikovao druge zemlje poput Brazila, Argentine, Čilea koje su sledile primer Vašingtona, prenosi AP.

Maduro je pristalicama ispred predsedničke palate u Karakasu rekao da opozicija pokušava državni udar i pozvao vojsku da sačuva jedinstvo.

AMERIKA NEĆE POVLAČITI DIPLOMATE

Sjedinjene Američke Države neće povući svoje diplomate iz Venecuele po nalogu predsednika te zemlje Nikolasa Madura, poručio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Pompeo je to rekao nekoliko sati nakon što su SAD priznale opozicionog lidera Huana Guaida za privremenog predsednika Venecuele, prenosi AP.

Veliki broj ljudi tvrdi da izbori u maju 2018. godine nisu bili legitimni Foto: Tanjug/AP

Nakon te odluke SAD, Maduro je saopštio da Venecuela prekida diplomatske odnose sa Vašingtonom i američkim diplomatama dao rok od 72 sata da napuste njegovu državu.

Pompeo je, međutim, rekao da će SAD pridržavati Guaidove direktive da zemlje zadržavaju svoje diplomatske misije u toj južnoameričkoj državi.

Američki državni sekretar rekao je da SAD ne priznaju Madurov autoritet, te da on nema zakonska ovlašćenja da prekine diplomatske odnose sa SAD.

GUAIDO SE OBRATIO STRANIM AMBASADAMA

Opozicioni lider Huan Guaido, predsednik skupštine Venecuele koji se proglasio za privremenog predsednika, pozvao je sve zapadne ambasade da ne poštuju naloge predsednika Nikolasa Madura i ne povlače svoje diplomate, prenosi AP.

Guaido tvrdi da će se suprotstaviti Maduru Foto: Tanjug/AP

Prethodno je Maduro prekinuo diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama i dao rok američkim diplomatama od 72 sata da napuste Venecuelu nakon što je Vašington priznao Guaida za privremenog predsednika Venecuele.

Podršku Maduru za sada su izrazili Meksiko i Bolivija, dok su Guaida za privremenog predsednika priznale SAD, Kanada, Brazil, Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Čile, Peru, Gvatemala, Kostarika.

Građani Venecuele protestuju i u drugim zemljama Foto: Tanjug/AP

VOJSKA I DALJE LOJALNA MADURU

Vojska Venecuele odbija da prizna predsednika parlamenta Huana Guaida za privremenog predsednika, saopštio je ministar odbrane Padrino Lopes.

- Vojnici ne priznaju predsednika koji nam je nametnut pod uticajem stranih interesa i samoproklamovano, nezakonito. Oružane snage brane Ustav i garantuju nacionalni suverenitet - napisao je Lopes na Tviteru.

OGLASILA SE MARIJA ZAHAROVA

Događaji u Venecueli pokazuju pravi odnos zapada prema međunarodnom pravu, rekla je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Događaji u Venecueli pokazuju veoma dobro kako napredno zapadno društvo zaista tretira međunarodno pravo, suverenitet i nemešanje u unutrašnje stvari drugih država, ručno menjajući stvari tamo - istakla je Zaharova, prenela je agencija Tas s.

Maduru se sa balkona obraća svojim pristalicama Foto: Tanjug/AP

BRITANIJA UZ HUANA GUAIDA

Britanija podržava opozicionog lidera Venecuele Huana Guaida kao predsednika demokratski izabrane Nacionalne skupštine, saopštio je danas portparol britanske premijerke Tereze Mej, istakavši da predsednički izbori održani u Venecueli 2018. nisu bili ni slobodni ni pošteni.

- Zato je osnova režima za vlast veoma manjkava. U potpunosti podržavamo demokratski izabranu Nacionalnu skupštinu sa Huanom Guaidom kao predsednikom - rekao je portparol Tereze Mej, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, Britanija smatra potpuno neprihvatljivom odluku Venecuele o raskidu diplomatskih odnosa sa SAD.

- Rešenje za ovu krizu je u radu na pronalaženju mirnog i diplomatskog rešenja, a ne u proterivanju - zaključio je portparol britanske premijerke.

Građani podržavaju Guaida za predsednika Venecuele Foto: Tanjug/AP

MAKRON POZDRAVIO PROTESTE U VENECUELI

Francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je danas "hrabrost stotina hiljada Venecuelanaca koji marširaju za svoju slobodu".

- Posle nelegitimnog izbora Nikolasa Madura u maju 2018, Evropa podržava obnovu demokratije - poručio je Makron na Tviteru.

Foto: Tanjug/AP

NEMAČKA PODRŽALA NARODNU SKUPŠTINU

Nemačka vlada podržava Nacionalnu skupštinu Venecuele, koja je pod kontrolom opozicije, i poziva na "slobodne i kredibilne izbore", izjavio je danas portparol vlade u Berlinu Štefen Zajbert.

Zajbert je na Tviteru objavio da "narod Venecuele hrabro radi za slobodnu budućnost svoje zemlje".

- Sada je za to potreban politički proces koji će rezultirati slobodnim i kredibilnim izborima - dodao je Zajbert, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, "demokratski izabrana Nacionalna skupština trebalo bi u tome da ima posebnu ulogu".

Guaido je sebe proglasio za privremenog predsednika Venecuele Foto: Tanjug/AP

GENERALNI SEKRETAR UN POZVAO NA DIJALOG

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na dijalog u Venecueli, navodeći da bi trebalo izbeći nasilje nakon što su SAD i mnoge latinoameričke zemlje priznale venecuelanskog lidera opozicije Huana Guaidoa za predsednika.

Gutereša su novinari na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu pitali da prokomentariše dešavanja u Venecueli.

- Dijalog je od suštinske važnosti, da se izbegne nasilje i eskalacija - kratko je odgovorio Gutereš, preneo je AP.

VIDEO: Pokušaj atentata na predsednika Venecuele, nakon eksplozije obezbeđenje skočilo na njega

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoran

    24. januar 2019 | 11:31

    Ovako smo i mi skočili protiv Miloševića a danas kad sagledamo stvari vidimo da je bio veći patriota i bolji čovjek od kompletne tadašnje opozicije .

  • Na zapadu ništa novo

    24. januar 2019 | 11:50

    Maduro je diktator čim se druži sa Putinom. Gde dođe Američka demokratija tu su obavezno potoci krvi i puna groblja.

  • Mihajlo

    24. januar 2019 | 11:27

    Kad je Amerika poštovala međunarodno pravo ? Za njih važi pravilo jačega. Uvek su podržavali Teroriste i one koji ruše državu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA