Oružje, nafta i krediti na kocki: Šta sve Rusija može da izgubi ako Maduro ode sa vlasti (FOTO)

Moskva je u poslednje vreme postala značajni zajmodavac Venecueli, a vlada i Rosneft su pozajmile ili ubrizgale Venecueli najmanje 17 milijardi dolara u poslednjh 20 godina

  • 14

SAD i niz latinoameričkih država priznali su lidera opozicije Venecuele Huana Guaida kao privremenog predsednika, ostavljajući Nikolasa Madura još više izolovanim. Iako je Kina najveći zajmodavac Venecuele, Rusija je takođe dugogodišnji saveznik Madura i njegovog prethodnika Uga Čaveza, a vezuju ih poslovi sa naftom, oružjem i kreditima. Ako Madurov režim padne, ruski predsednik Vladimir Putin moraće da otpiše još jednu skupu geopolitičku opkladu.

Procenjuje se da kineske investicije u Venecuelu iznose čak 70 milijardi dolara, od čega se većina vraća u nafti. Rusija je odmah iza Kine.

Moskva je u poslednje vreme postala značajni zajmodavac Venecueli, a vlada i Rosneft su pozajmile ili ubrizgale Venecueli najmanje 17 milijardi dolara u poslednjh 20 godina, prema Rojtersovim kalkulacijama. Predsednik Putin je u decembru obećao poslednjih 6 milijardi dolara, plus 600.000 tona žita.

Putin je podržao Madura Foto: Tanjug/AP

VOJNA OPREMA

Prvu kreditnu liniju za kupovinu oružja potpisali su 2006. godine u Moskvi bivši predsednik Ugo Čavez i ruski lider Vladimir Putin. Od tada, slični sporazumi omogućili su Venecueli da kupi puške kalašnjikov, suhoj avione, tenkove i drugu vojnu opremu.

Prošlog meseca mediji su naveli neimonovane izvore koji tvrde da Rusija želi da rasporedi strateške avione u venecuelanskoj vazdušnoj bazi na Karipskom moru, jugoistočno od SAD.

U decembru prošle godine, dva ruska strateška bombardera sposobna za nošenje nuklearnog oružja, sletela su u Venecuelu.

DRŽAVNI DUG

Rusija je u novembru 2017. godine pristala na restrukturiranje državnog duga od 3,15 milijardi dolara, sa otplatama u trajanju od 10 godina.

Zamenik ruskog ministra finansija Sergej Storčak rekao je da je Venecuela ovog meseca otplatila svoj dug i da nije bilo govora o davanju bilo kakvog drugog kredita Karakasu. Storčak je takođe rekao da je Rusija ponudila Venecueli plan za rešavanje ekonomskih problema.

ZAJEDNIČKA BANKA

Rusija i Venecuela imaju zajedničku banku, Evrofinanse Mosnarbank, rusku 91. najveću po imovini. Nacionalni fond za razvoj Venecuele kontroliše 49,99-postotni udeo u banci.

Ruska Gasprombank, gde je državni proizvođač gasa Gasprom akcionar, i državna banka VTB poseduju po 25 posto udela Mosnarbanci.

VTB, druga po veličini ruska banka, razmišlja o prodaji svog udela u zajedničkoj banci, ali još uvek nije postignut nikakav dogovor.

Gasprombanka je u četvrtak saopštila da trenutno nije uključena ni u kakve investicione projekte u Venecueli, tako da ne postoje rizici po njihovo poslovanje.

Rsuija daje velike zajmove Venecueli Foto: Tanjug/AP

VEZE ROSNEFTA I PDVSA

Rosneft, najveći ruski proizvođač nafte u jedna od najvećih globalnih kompanija, posluje u Venecueli i takođe je dao kredite venecuelanskoj državnoj kompaniji za naftu i prorodni gas (PDVSA).

Prema Rosneftu, PDVSA je platila dug od 500 miliona dolara tokom trećeg kvartala prošle godine, a preostale obaveze tada su iznosile 3,1 milijardu dolara.

Rosneft poseduje i 49,9 posto udela u američkoj rafineriji Citgo za kredit u 2016. godini od oko 1,5 milijardi dolara. Preostalih 50,1 posto drži PDVSA.

Prema nekim podacima, Rosneft je prodao 2,5 milijardi dolara nafte proizveden od strane kompanije PDVSA do kraja 2017. godine.

RUSKE NAFTNE KOMPANIJE

Rosneft, čiji je izvršni direktor Igor Sečin čest gost u Venecueli, ima udela u brojnim naftnim projektima u zemlji. Ukupna proizvodnja nafte iz tih projekata iznosila je 8 miliona tona u 2016. godini, odnosno 161.000 barela dnevno.

Udeo Rosnefta u proizvodnji nafte iznosio je 3 miliona tona, prema poslednjim javno dostupnim dokumentima kompanije.

Ukoliko Maduro padne, Rusija će takođe primiti veliki udarac Foto: A. Nalbantjan, Tanjug/AP

ŽITARICE

Rusija, najveći svetski izvoznik pšenice, pomogla je Venecueli snabdevanjem pšenicom prethodnih godina, ali do sada nije bilo nikakvih isporuka u 2019. godini. Rusija je izvezla 226.000 tona pšenice u Venecuelu u 2018. i 223.500 tona u 2017. godini.

Ukoliko Madurov režim padne, a na vlast dođe Huan Guaido, kojeg podržavaju SAD, vrlo je verovatno da će ruski projekti biti obustavljeni i dugovi Venecuele neće biti vraćeni. To objašnjava reakciju Moskve na Trampovo priznanje lidera opozicije kao predsednika zemlje.

- Zapad je uključen u promenu režima - rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Putinov sekretar za štampu Dmitrij Peskov govorio je o "pokušaju da se uzurpira vrhovna vlast".

Video: Pokušaj atentata na predsednika Venecuele, nakon eksplozije obezbeđenje skočilo na njega

(Telegraf.rs/A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    26. januar 2019 | 08:46

    U TRGOVINSKOM I CARINSKOM RATU SVI GUBIMO JER JE USPOREN UKUPAN RAST SVETSKE EKONOMIJE - IZDRZACE ONI KOJI IMAJU JEFTINU RADNU SNAGU KAO STO SU INDIJA,VJETNAM ,KINA !!! BOGATI CE BITI JOS BOGATIJI A SIROMASNI JOS SIROMASNIJI!!!

  • Mihajlo

    26. januar 2019 | 11:31

    Podrška Nikolasu Maduri velikom prijatelju Srpskog naroda 💪

  • Svet protiv zla

    26. januar 2019 | 11:14

    Uz Rusiju do pobede!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA