≫ 

Žito, kolač, sveća i pravoslavna molitva odjekivali su Amerikom i Kanadom: Ovako Srbi čuvaju svoju veru i identitet (FOTO)

Humanitarni svetosavski bal organizovala je u subotu i Srpska narodna odbrana čije je sedište u Čikagu

  • 1

U srpskim hramovima u SAD i Kanadi u nedelju je obeležen praznik Svetog Save, prvog srpskog arhiepsikopa.

Posle Bogosluženja, održane su akademije na kojima je govoreno o značaju Rastka Nemanjića - Svetog Save, u osnivanju Srpske pravoslavne crkve čijih se osam vekova autokefalosti slavi ove godine.

Vernici su se okupil na lomljenju kolača Foto: Tanjug/Svetozar Dančuo

Najmasovnije je bilo u Čikagu u kojem živi i najbrojnija srpska zajednica. Praznik je obeležen i kao slava škola za srpski jezik, istoriju i veronauku, koje deluju pri srpskim hramovima. Svetosavskom akademijom praznik je obeležen i u najmlađoj parohiji u Čikagu, u hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

U Čikagu se okupio najveći broj vernika Foto: Tanjug/Svetozar Dančuo

Humanitarni svetosavski bal organizovala je u subotu i Srpska narodna odbrana čije je sedište u Čikagu i bio je namenjen Domu za nezbrinutu decu u Kruševcu.

Foto: Tanjug/Svetozar Dančuo

Svečenosti posvećene Svetom Savi u ovom delu Amerike biće nastavljene i iduće subote, 2. februara 2019. u Manastiru Nova Gračanica pored Čikaga, kada će Svetosavsku akademiju pripremiti studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Sava" koji deluje pri Manastiru Libertivil.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA