≫ 

Sve je više slučajeva "peglanja" grudi devojčicama u Britaniji: Porodice sakate svoju decu, ali malo ko staje na put zlostavljanju (VIDEO)

Britanska policija već neko vreme sumnja da se ovakve bizarne stvari dešavaju i na njihovoj teritoriji

  • 4

U Velikoj Britaniji sve se više primenjuje opasna tradicionalna afrička praksa "peglanja" ženskih grudi vrućim kamenom kako bi se odložilo formiranje dojki, utvrdila je istraga Gardijana.

Margaret Nidžavira,  iz organizacije koje se bave pravima žena i devojčica, procenila je da je najmanje 1.000 žena i devojčica u Velikoj Britaniji podvrgnuto ovakvom brutalnom postupku, ali da do sada nije bilo sistemskog istraživanja i prikupljanja podataka, i da se ne zna tačno o kojoj se brojci radi.

Ova "praksa" ostavlja trajne ožiljke i posledice na devojčicama Foto-ilustracija: Pixabay

Druga aktivistkinja koja je htela da ostane anonimna, rekla je za Gardijan da zna za najmanje 15 do 20 nedavnih slučajeva takve prakse samo u gradu Krojdonu.

- Ta procedura se obično izvodi u Velikoj Britaniji, a ne u inostranstvu kao što je slučaj sa genitalnim sakaćenjem žena - rekla je i pritom opisala proces "peglanja" ženskih grudi u kojem tetke ili bake koriste vrući kamen i snažno njime masiraju dojke devojčice kako bi oštetile tkivo i usporile njihov rast.

- Ponekad to rade jednom nedeljno ili jednom svake dve nedelje - rekla je.

Počinioci, a obično se radi o majkama, smatraju takav postupak tradicionalnom merom koja štiti devojčice od neželjene muške pažnje, seksualnog uznemiravanja i silovanja.

Medicinski stručnjaci i same žrtve smatraju da je to zlostavljanje dece i da može dovesti do fizičkih i psihičkih ožiljaka, infekcija, nemogućnosti dojenja, deformiteta i raka dojke.

Britanska policija izjavila je da nije primila prijave o takvoj praksi, ali da već neko vreme sumnja da se takve stvari događaju.

- Da sam znao da se to događa, učinio bih nešto u vezi s tim - rekao je inspektor Alen Dejvis iz policije.

- Morate prijaviti takav zločin. Ljudi moraju shvatiti da je takav postupak zlostavljanje dece - dodao je.

Nidžavira koja je i sama bila podvrgnuta toj proceduri kao devojčica, smatra da britanske vlasti ovaj problem ne shvataju dovoljno ozbiljno i da nisu procesuirale one roditelje koji su "peglali" svoju decu jer se to smatra "kulturnom praksom".

- Britanci su u tom smislu uljudni jer kada vide nešto takvo, žele da poštuju kulturnu raznolikost - rekla je.

- Ali ako se radi o tradicionalnoj praksi koja šteti deci, pri kojoj se čini nasilje nad devojčicama ili javno ili u tajnosti, počinioci moraju zakonski da odgovaraju - dodala je.

VIDE: Devojke sa krpicama preko grudi vode vesti

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cak

    15. februar 2019 | 09:46

    Cekaj, cekaj... ako se to radi da se ne bi privlacila nepozeljna muska paznja onda je problem u muskarcima, a ne u zenama. Zene imaju grudi pa ih imaju, evolucija to napravila i tako je kod svake vrste. Ako se muskarci pogresno ponasaju, onda muskarce teba kazniti a ne zene. Muske kastrirati i resen problem. Nece im pasti na pamet da se lose ponasaju. Ovo nema nikakvog smisla. Kazniti zensko jer se musko lose ponasa, svasta... ne razumem. Treba "ispeglati" muske i eto resenja. Kako ce posle te zene da doje, ako nemaju normalne grudi?

  • Viki

    15. februar 2019 | 09:30

    Ali zato ce njihovi muskarci da se opredele za sisate belkinje.

  • Giga

    15. februar 2019 | 14:34

    Englezi bolesna nacija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA