≫ 

Kriza u Venecueli dostiže vrhunac, strahuje se od sukoba posle kog više nema povratka: Maduro i dalje ima jaku podršku, ali opozicija ne odustaje (FOTO) (VIDEO)

Koplja velikih sila se ukrštaju u Venecueli, a svetski stručnjaci ne vide lagan izlazak iz krize

  • 4

Politička kriza u Venecueli se polako zahuktava i preti da pokrene lavinu događaja koji će se teško kontrolisati. Nakon što se lider opozicije proglasio za privremenog predsednika i pošto su na priznale pojedine države, sada su sve oči uprte u vladu još uvek aktuelnog predsednika Nikolasa Madura. On je odbio da raspiše izbore, ne želi da se povuče sa vlasti i čini se da ga američke pretnje ne plaše previše. Dosta toga je na kocki, a u centru sukoba političara se nalazi običan narod, koji mnogima u ovom slučaju služi kao izgovor za sve poteze koje povlače.

"OPOZICIJA NE POZIVA NA DRŽAVNI UDAR"

Odluka venecuelanske Narodne skupštine pod vodstvom opozicije da proglasi predsednika Nikolasa Madura  nelegitimnim, i da na njegovo mesto privremeno postavi predsednika skupštine Huana Guaida - šokirao je svet, piše ugledni američki časopis za spoljnu politiku Forin Afers, ističući da je opozicija napravila iznenadni preokret u trenutku kada se činilo da je Maduro jači nego ikada.

- Zvaničnici Trampove administracije već su bili isfrustrirani neuspehom ekonomskih sankcija čiji je cilj bilo slabljenje Madurovog režima. No, venecuelanska opozicija je Trampovoj administraciji ponudila novi pristup – pravnu teoriju po kojoj je SAD mogao priznati Guaida kao legitimnog lidera Venecuele.

Venecuela trenutno ima dva predsednika Foto: Tanjug/AP

Naime, opozicija je tvrdila da je Madurov reizbor bio nelegitiman, i da je njegova kancelarija od 10. januara, odnosno od kraja njegovog prvog mandata, bila prazna, a prema članu 233. venecuelanskog ustava, ako je predsedništvo prazno, onda predsednik Narodne skupštine postaje privremeni predsednik i poziva na nove izbore - pišu strani mediji.

Priznavši Guaida, Sjedinjene Države i druge zemlje su napravile veoma rizičan diplomatski potez koji će se teško poništiti, piše FA i naglašava da su najmanje dva razloga za skepsu kada je u pitanju strategija opozicije: prvo, Madurova administracija i dalje uživa podršku svojih najvažnijih međunarodnih saveznika - Kine, Kube, Rusije i Turske, a drugo je činjenica da su vojne starešine javno podržale Madura.

Nikolas Maduro, koji je dužnost preuzeo 2013. godine, je uprkos visokoj stopi siromaštva, lošoj ekonomiji koja je oslabila za skoro 50 odsto, gde je proizvodnja nafte pala na nivo koji nije viđen od 1950. godine i venecuelanskoj migrantskoj krizi, vladao čvrsto - uz pomoć finansiranja iz Rusije i Kine, obaveštajne podrške Kube, kao i prodaje zlata Turskoj.

Maduro i dalje ima jaku podršku jednog dela stanovništva, ali i vojske Foto: Tanjug/AP

Preokret se desio, jer je opozicija, barem privremeno, prevazišla tendenciju ka samo-sabotiranju i podeli; razvila je novi pristup mobilizaciji nezadovoljnih građana protiv vlade; i obećala je oružanim snagama, koje čine stub Madurogov režima, da će oficiri biti amnestirani za bilo koji ranije počinjen zločin ukoliko budu podržali tranziciju ka demokratiji.

- Opozicija je, zapravo, počela koristiti svoju zakonodavnu moć u Narodnoj skupštini da bi signalizirala vojsci da neće biti ugrožena demokratskom tranzicijom, te je 15. januara usvojila zakon o amnestiji… Guaido je jasno stavio do znanja da opozicija ne poziva na državni udar, ali preferira da oružane snage u celini ostanu u svojim kasarnama i odupiru se naredbama za represiju protiv trenutnih protesta - pišu strani mediji.

"IPAK JESTE DRŽAVNI UDAR"

- Ono što se desilo u Venecueli treba nazvati pravim imenom – državni udar - napisao je Oskar Guardiola-Rivera, profesor ljudskih prava i filozofije na londonskom Univerzitetu za Gardijan.

On smatra kako izjava potpredsednika Majka Pensa da "iako Tramp ne voli da interveniše na drugim mestima, on uvek ima sasvim drugačiji pogled na našu hemisferu" zapravo podseća na doktrinu Džejmsa Monroa prema kojoj je SAD smatrao svojom obavezom da interveniše u Amerikama, na koje gledaju kao na svoje dvorište.

Gardijan piše i kako je Tramp brzo priznao Guaida kao privremenog predsednika Venecuele, što je potom učinila i grupa predsednika iz Latinske Amerike – "potpuno belih pripadnika viših slojeva društva koji predvode novi reakcionarnki talas u regionu - predsednici Brazila, Kolumbije i Čilea, samoproglašeni zaštitnici demokratije i humanizma", napisao je Guardiola-Rivera, koji tvrdi da je venecuelasnki udar pretnja celom svetu.

- Mnogo je razloga zbog kojih Madurov režim zaslužuje kritiku: pogrešne ekonomske mjere, korupcija, nagomilavanje moći. Ali ove kritike ne mogu prikriti puč ili opravdati intervenciju koja bi se, ako i kada dođe, odrazila na sve nas. Tramp se oslanja na Ivana Dukea u Kolumbiji i Brazilce da to podrže, nudeći svoje trupe ako bude potrebe. Ta kombinacija je otrovna - napisao je Oscar Guardiola-Rivera.

Odbija da se povuče sa vlasti Foto: Tanjug/AP

MADURO OPTUŽUJE SAD

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je SAD za organizovanje državnog udara u toj latinoameričkoj zemlji.

Maduro je upozorio da Karakas prekida diplomatske odnose sa Vašingtonom i naredio američkim diplomatama da napuste Venecuelu.

U svom govoru pred diplomatama koje su se nedavno vratile iz Sjedinjenih Američkih Država Maduro se obratio američkom predsedniku Donaldu Trampu na engleskom: „Dalje ruke od Venecuele, odmah!“.

- Trampe, vi ste odgovorni za svako nasilje do kog bi moglo da dođe u Venecueli, to je vaša odgovornost. Krv koja bi mogla da bude prolivena u Venecueli je na vašim rukama, predsedniče Trampe - naglasio je Maduro.

GUAIDO RAZGOVARAO SA TRAMPOM

Lider parlamenta Venecuele u kome opozicija ima većinu Huan Gvaido, koji se proglasio za privremenog predsednika ove zemlje, saopštio je da je komunicirao sa predsednikom SAD Donaldrom Trampom.

- Da, razgovarao sam sa predsednikom (Trampom), kao i sa drugim predsednicima regiona. U fokusu našeg razgovora bili su ljudi i humanitarna situacija - rekao je Gvaido u intervjuu za Si-En-En.

Osim toga, razmatrana je i „uzurpacija“ vlasti u zemlji i pritisak vlasti na opoziciju koja protestuje.

Huan Guaido kaže da je razgovarao sa Trampom Foto: Tanjug/AP

MOGUĆNOST GRAĐANSKOG RATA

Kolumnista Edvard Lukas u londonskom Tajmsu ističe kako su neizbežne optužbe o dvostrukim standardima vođenja spoljne politike SAD, gde je "Tramp srećan da se druži sa Kim Džong Unom, koji vodi najbrutalniji režim na Planeti", i da nisu samo cinici ti koji sumnjaju da je Tramp u potrazi za prikladnom distrakcijom od njegove neadekvatne domaće agende umotavajući to u govore o slobodi, demokratiji i ljudskim pravima.

Prekidanje diplomatskih odnosa sa režimom koji vam se ne dopada je simbolička taktika u međunarodnim odnosima, iako obično neefikasna.

Međutim, davanje diplomatskog priznanja političkoj sili koja ne kontroliše nijednu državnu granicu, policiju, vojsku ili sudove, neobično je rizično, navodi list i dodaje da je konfiskacija stranih sredstava venecuelanske države, kao što je zlato u Banci Engleske i njegovo dostavljanje opoziciji, novi potez i kao neugodan presedan "bi mogao navesti mnoge zemlje da se zapitaju da li bi trebali čuvati novac negde sigurnije, na primer u Švajcarskoj.

Ako dođe do situacije u kojoj SAD i druge zemlje intervenišu "kao i u Iraku, najveće žrtve će biti lokalne, ali i saveznici će platiti veliku cijenu… Vlade koje učestvuju u neuspeloj američkoj vojnoj avanturi mogu platiti veliku, možda fatalnu, političku cenu kod kuće - pitajte Tonija Blera", zaključuje Lukas.

Strahuje se da će biti sukoba na području Venecuele Foto: Tanjug/AP

AMERIKA UVODI SANKCIJE NAFTNOJ KOMPANIJI

SAD su saopštile da su venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA blokirale sredstva u vrednosti od sedam milijardi dolara.

Mere protiv te kompanije objavili su sinoć savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i ministar finansija Stiven Mnučin, a obuhvatiće zamrzavanje bilo kakvih sredstava koje venecuelanska kompanija ima pod američkim jurisdikcijama, kao i zabranu Amerikancima da posluju s tom firmom.

Uvedene mere imaju za cilj i da daju "vetar u leđa" venecuelanskom opozicionom lideru Huanu Gvaidu, koji se proglasio za prelaznog predsednika te zemlje, a koga je američka administracija priznala za legitimnog lidera Venecuele, prenosi AP.

- SAD pozivaju na odgovornost krivce za tragični sunovrat Venecuele i nastaviće da koriste pun niz svojih diplomatskih i ekonomskih sredstava kako bi podržale prelaznog predsednika Huana Gvaida, Nacionalnu skupštinu i napore venecuealanskog naroda da obnovi svoju demokratiju - rekao je Mnučin.

Prema njegovim rečima, sankcije će sprečiti predsednika Nikolasa Madura da dalje "skreće" sredstva Venecuele, a sačuvaće ta sredstva za venecuelanski narod, dok je put ka ukidanju sankcija za PDVSA "brzi prenos kontrole prelaznom predsedniku nove, demokratski izabrane vlade".

Istovremeno, Gvaido je saopštio da je Kongresu naložio da počne proces imenovanja novog upravnog odbora državne naftne kompanije PDVSA i rafinerije "Citgo", inače američke podružnice, prenosi Rojters.

Američka agencija ocenjuje ovaj ekonomski potez Trampove administracije kao potencijalno ključan.

Amerika je uvela sankcije naftnoj kompaniji Venecuele Foto: A. Nalbantjan, Tanjug/AP

"PONAVLJA SE SCENARIO IZ IRAKA I LIBIJE"

Sjedinjene Američke Države su započele otvorenu politiku svrgavanja vlasti u Venecueli, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za medije nakon sastanka sa svojim kolegom iz Sijera Leonea Alijem Kabom.

On je dodao da Vašington krši sve moguće norme međunarodnog prava u situaciji sa Venecuelom.

- Mi smo, naravno, uznemireni onim što Sjedinjene Američke Države i njihovi najbliži saveznici rade u pogledu Venecuele, grubo kršeći sve norme međunarodnog prava i, u suštini, započinjući otvorenu politiku zbacivanja legitimne vlasti u ovoj latinoameričkoj zemlji - istakao je Lavrov.

- Još jednom naglašavam, mi shvatamo da su Sjedinjene Američke Države započele politiku nezakonite promene režima. Ipak, to ne smanjuje potrebu da se poštuje međunarodno pravo svim raspoloživim sredstvima, a mi ćemo, zajedno sa drugim odgovornim članicama svetske zajednice učiniti sve kako bismo podržali legitimnu vladu predsednika (Venecuela Nikolasa) Madura u odbrani ustava Venecuele i onih metoda rešavanja krize koji postoje u ustavnom polju - rekao je Lavrov.

Lavrov smatra da lideri opozicicije Venecuele dobijaju instrukcije od Vašingtona da ne polaze ni na kakve ustupke vlastima u Karakasu.

Građani protestuju protiv Madura Foto: Tanjug/AP

- Prema našim podacima, lideri tog opozicionog pokreta, koji su proglasili dvovlašće, zapravo dobijaju instrukcije od Vašingtona da ne čine nikakve ustupke sve dok režim ne odustane od vlasti na ovaj ili onaj način - objasnio je ministar.

Što se tiče moguće međunarodne pomoći u rešavanju krize u Venecueli, Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici postavljaju ozbiljne prepreke, naveo je Lavrov.

Uvodeći sankcije Venecueli Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici zapravo pokušavaju da konfiskuju sredstva zemlje.

- Nažalost, SAD imaju iskustva sa takvim nezakonitim postupanjem sa tuđim novcem. Takva zamrzavanja desila su se svojevremeno i prema Iraku, Libiji, Iranu, Kubi, Nikaragvi i Panami. U većini slučajeva ova zamrzavanja su u suštini rezultirala konfiskacijom sredstava tuđe vlade. Isto to sada rade i britanske vlasti zaplenom i, zapravo, konfiskacijom zlatnih rezervi Venecuele koje se čuvaju u Londonu - ocenio je Lavrov.

Osim toga najgrublje se podrivaju poslednji ostaci poverenja u međunarodni valutni sistem zasnovan na dolaru, što dalje pogoršava krizu u samom društvu i otvoreno služi da se opozicija podstiče na protivpravne radnje, naglasio je ministar.

Žive jako teško, jer je zemlja ekonomski uništena Foto: Tanjug/AP

BOLTON OTKRIO TRAMPOV PLAN ZA VENECUELU

U beležnici koju je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Boltondržao u ruci tokom konferencije za štampu posvećenoj Venecueli, stajala je i rečenica "5.000 vojnika u Kolumbiju", ali je on nije izgovorio.

Bolton je beležnicu držao tako da se ta rečenica videla dok je u ponedeljak u Beloj kući saopštavao da SAD uvode sankcije venecuelanskoj naftnoj kompaniji u državnom vlasništvu, prenosi AP.

Tokom te pres konferencije nisu pomenuti nikakvi planovi u vezi sa trupama u Kolumbiji, koja se graniči sa Venecuelom.

Ipak, fotoreporter Asošijeted presa i predstavnici drugih prisutnih medija fotografisali su pomenutu rečenicu, koja se mogla videti među Boltonovim beleškama.

Pentagon, inače, nije objavio nikakve planove o slanju snaga SAD u Kolumbiju.

Boltonove beleške su svima privukle pažnju Foto: Tanjug/AP

"UBIJENO 40 OSOBA, A UHAPŠENO 23.696"

Veruje se da je 40 osoba ubijeno u nedavnom nasilju u Venecueli, od kojih su 26 ubile provladine snage, pet osoba poginulo je u racijama na kuće, a 11 tokom pljački, izjavio je danas portparol UN za ljudska prava Rupert Kolvil.

Prema njegovim rečima, između 21. i 26. januara uhapšeno je više od 850 ošoba, uključujući 77 dece, od kojih su neka imala 12 godina, preneo je Rojters.

U januaru širom zemlje uhapšeno je 23.696 osoba, što je najveći broj uhapšenih u Venecueli u poslednjih 20 godina.

Kolvil je rekao da je samo u jednom danu, u prošlu sredu, uhapšeno 696 osoba, preneo je AP.

On je novinarima u Ženevi rekao da zvaničnici istražuju prijave zlostavljanja uhapšenih.

VIDEO: Cela Venecuela na nogama, bukte protesti i slavlje u isto vreme

(Telegraf.rs/RSE/Tanjug/Sputnjik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nike

    29. januar 2019 | 15:17

    Vidite sta radi amerika! I tramp slusa nekog koga mora i jako je los lazov i glumac! Ovo prevazilazi sve granice sta rade ovi "iluminati"..

  • momci

    29. januar 2019 | 15:07

    Ne daj se Maduro, Venecuelo, ne dajte da vas imperialisticka USA razbije.....dosao je njihov covek kao iz pepela da bude njihov predsednik, srecno!!!!

  • Nika

    29. januar 2019 | 15:47

    Samo se brinem da ovu predstavu ne prebace kod nas... Pozornicu I glumce imamo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA