≫ 

Crni bilans zbog pucanja brane u Brazilu i dalje raste: Broj žrtava skočio na 99. Petoro uhapšeno zbog tragedije nezapamćenih razmera (FOTO)

Za sada nije poznato šta je uzrokovalo pucanje brane

  • 1

Broj poginulih nakon pucanja brane rudnika na jugoistoku Brazila porastao je na 99, izjavio je u sredu portparol državne agencije za civilnu odbranu u brazilskoj državi Minas Žerais, Flavio Godinjo. Kako je dodao, 259 osoba vodi se kao nestalo.

Broj žrtava neprestano raste Foto: Tanjug/AP

Brazilske vlasti kažu da je, zbog slabe kiše, danas privremeno obustavljena potraga za eventualnim preživelima i spasilačke operacije, ali napominju da kiša nije uticala na nivo vode, prenosi AP.

Posle pucanja brane u petak, poplavljeno je područje u blizini naselja Vilja Ferteko, što je izazvalo strah od širenja toksičkog otpada i mogućeg zagađenja životne sredine.

Foto: Tanjug/AP

Za sada nije poznato šta je uzrokovalo pucanje brane. Iz predostrožnosti stanovnici okolnih sela su evakuisani.

Foto: Tanjug/AP

Brana rudnika izgrađena je 1976. godine i bila je jedna od nekoliko u tom području koja se koristila za čuvanje ostataka iz rudnika.

Porodice poginuli oplakuju svoje najmilije, pale sveće i polažu cveće.

Ljudi žale za poginulima Foto: Tanjug/AP

UHAPŠENO PET OSOBA ZBOG PUCANJA BRANE

Tri radnika brazilske rudarske kompanije "Vale SA" i dva inženjera ove firme uhapšeni su nakon pucanja brane, rekli su tužioci država Minas Žerais i Sao Paolo.

Kompanija je saopštila da sarađuje sa istražiocima nakon nesreće za koju se veruje da je odnela, kako se strahuje, više od 300 života.

Usled pucanja brane područje je prelila reka mulja, rudarskog otpada i blata.

Spasioci i dalje tragaju za telima Foto: Tanjug/AP

Među uhapšenima su dva menadžera rudnika Korežo de Feižao, gde je pukla brana prošlog petka, 25. januara, usled čega su otpadne vode rudnika potopili grad Brumadinjo. Tačna funkcija trećeg uhapšenog nije poznata. Još dva inženjera uhapšena su u Sao Paolu.

Izdato je ukupno pet naloga za hapšenje i sedam naloga za potragu pod sumnjom za ubistvo, falsifikovanje dokumenata i krivično delo protiv prirode.

VIDEO: Bujica blata je eksplodirala u trenutku udarca u most

(Telegraf.rs/Tanjug/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    31. januar 2019 | 10:52

    EKOLOSKA KATASTROFA !!! BICE TAMO SVEGA JER SE NEMILOSRDNO KRCE SUME 2000 KILOMETARA KVADRATNIH GODISNJE -NESTAJU PLUCA PLANETE !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA