8 godina posle nuklearne katastrofe u Fukušimi, u ribama pronađene radioaktivne materije

Ribarska asocijacija obustavila je isporuku ove vrste ribe ulovljene u tim vodama

  • 1

U ribama ulovljenim u vodama japanske prefekture Fukušima otkriven je prvi put posle četiri godine radioaktivni cezijum koji prevazilazi dozvoljene granice, saopštila je danas Asocijacija ribarskih udruženja ove prefekture.

Dozvoljen nivo cezijuma je 100 bekerela po kilogramu, a u jednoj vrsti raže, koja je u četvrtak ulovljena na dubini od 62 metara, registrovan je 161 bekerel, prenosi "Džepen tajms".

Ribarska asocijacija obustavila je isporuku ove vrste ribe ulovljene u tim vodama, a isporučena riba biće povučena sa tržišta dok ne bude potvrđeno da je njena upotreba bezbedna.

Svake godine 11. marta obeležava se godišnjica od ove tragedije; Foto: Tanjug/AP

Nadležne službe prikupiće još uzoraka radi istraživanja, a centralna vlada doneće odluku o bezbednosti ribe.

U prefekturi Fukušima nalazi se nuklearna elektrana koja je usled snažnog zemljotresa i cunamija 2011. godine teško oštećena, kada je došlo do otapanja jezgra reaktora i curenja radioaktivnog materijala.

Zbog te katastrofe na hiljade stanovnika je bilo prisiljeno da napusti domove. Oko 49.500 nije moglo da se vrati u područje blizu Fukušime, prema podacima prefekture te pokrajine, ali aktivisti i stanovnici tvrde da je brojka daleko veća.

Fukušimska katastrofa je na Međunarodnoj skali za nuklearne incidente dobila ocenu 7. Posle Černobiljske katastrofe, ona je najteža nesreća vezana na upotrebu nuklearne energije u mirnodopsko vreme.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA