≫ 

Američko oružje ovim putevima stiže u ruke Al Kaide: Teroristi na tezgama sa slatkišima kupuju pištolje, ručne granate i jurišne puške (FOTO)

Saudijska Arabija i UAE prebacivali oružje proizvedeno u SAD militantima koje je Amerika odredila kao terorističke grupe

  • 1

Saudijska Arabija i njen koalicioni partner u Jemenu, Ujedinjeni Arapski Emirati, preneli su američko oružje grupama povezanim sa Al Kaidom i Salafi vojnicima, pokazalo je istraživanje CNN-a. Oružje je pronašlo svoj put do ruku ostalih iranskih pobunjenika koji se protiv koalicije bore za kontrolu nad zemljom. Tako je američka vojna tehnologija stigla do Teherana što potencijalno može ugroziti živote američkih vojnika u ostalim zonama konflikta.

Saudijska Arabija i UEA ušli su u rat u Jemenu 2015. godine, vodeći vojnu koaliciju kako bi pokušali da povrate međunarodno priznatu vladu predsednika Abd-Rabu Mansour Hadija.

Međutim, prema CNN-u, koalicija je koristila oružje proizvedeno u SAD kao "oblik valute za kupovinu lojalnosti militanata ili plemena, jačanjem izabranih oružanih aktera i uticajem na složenu političku scenu". Time su zemlje zaliva prekršile potpisani sporazum o oružju sa Vašingtonom.

Navodeći situaciju u gradu Taizu, CNN je rekao kako je Al Kaida stvorila "povoljne saveze sa pro-saudijskim militantima sa kojima su se borili zajedno".

Ranije istrage pokazale su kako se američko oružje koristilo u nizu smrtonosnih koalicijskih napada u kojima je ubijeno mnogo civila, među kojima i mnogo dece. Tako je brigada Abu al Abas posedovala oklopna vozila "Oshkosh", koja su napravljena u SAD i koja su se pojavila u Jemenu tokom 2015. godine.

"Oshkosh" se pojavio u Jemenu Foto: oshkoshdefense.com

Iako su SAD osnivača Abu al Abasa proglasili teroristom 2017. godine, to ovu organizaciju nije sprečilo da uživa podršku saudijske koalicije.

Procvetala je prodaja oružja, a trgovci su sposobni da kupe ili prodaju sve onome ko ima dovoljno novca, ili ponudi najviše. Oružje se može kupiti gotovo na svakom koraku, a u Taizu se prodaje u radnjama između onih sa ženskom odećom. Trgovanje oružjem ili takva prodavnica nije legalna u Jemenu, ali kao i bilo gde drugde to ih ne sprečava da postoje.

Na jednoj strani se prodaju haljine i velovoi, a na drugoj su pištolji, ručne granate i američke jurišne puške koje se moraju posebno naručiti. Na drugom mestu oružje je skriveno među slatkišima, prenosi CNN.

Prema izveštaju, američko oružje završilo je i u rukama Ansar Alaha, poznatijeg kao Huti, militantne skupime šiitske sekte zeida.

U septembru 2017. godine, televizijski kanal koji su vodili Huti, emitovao je snimke visokog vođe grupe, koji je sedeo za volanom zarobljenog američkog vozila MRAP-a u gradu Sana, dok je publika u pozadini skandirala "smrt Americi".

Američko vozilo MRAP Foto: Wikipedia/Petty Officer 1st Class Joseph W. Pfaff

Pre nekoliko godina vojne snage odane vladi hvalile su se kako je na području poluostrva izbačen iz vazduha američki protivtenkovski raketni sistem TOW.

Groblje napuštene američke vojne opreme u blizini je Al-Hudaida. Napušteno na groblju stoji desetak MRAP vozila sa nalepnicama "Giants Brigade". Na jednom od njih vidljiv je njegov put, pa tako se može videti kako je poslat iz Teksasa u Abu Dabi, pre nego je završio u rukama vojske. Serijski brojevi pokazuju kako je najmanje jedan primerak napravljen od strane Navistara, najvećeg proizvođača oklopnih vozila američke vojske.

CNN je takođe dobio sliku koja prikazuje serijske brojeve drugog MRAP-a u rukama drugog visokog zvaničnika Hutija prošle godine u Hodeidi. Vozilo je bilo deo prodaje oružja od 2,5 milijardi dolara UAE 2014. godine.  Neimenovani izvor rekao je kako su se savetnici iz Irana i Hezbolaha već dokopali tih oklopnih vozila i ostale američke vojne opreme.

Hiram al Asad, član političkog saveta Hutija, potvrdio je CNN-u da su MRAP vozila još uvek u rukama Hutija, ali je negirao da su ta vozila ispitivana od strane iranskih obaveštajnih službi.

Ameriško oružje završilo u rukama Huta Foto: Tanjug/AP

SAD su daleko najveći snabdevač oružja i Saudijskoj Arabiji i UAE, a njihova podrška je od ključnog značaja za nastavak rata u Jemenu koalicije pod vođstvom Saudijske Arabije.

Oružje koje se kupuje i deli šakom i kapom dovelo je do stravičnih ubistava desetina hiljada ljudi, među kojima i velikog broja dece, a milione ljudi dovelo na ivicu gladi.

U svom prvom prekomorskom putovanju kao predsednik, Donald Tramp je zaključio sporazum o oružju sa Saudijskom Arabijom vredan oko 110 milijardi dolara. Dogovor je bio usmeren na jačanje sigurnosti u "susret iranskim pretnjama".

Prema CNN-u, ova otkrića pokreću nova pitanja o tome da li je Saudijska Arabija dovoljno odgovorna da joj se dozvoli da i dalje kupuje sofisticirano američko oružje i drugu vojnu opremu.

Nedavni događaji predmet su rasprave i u Kongresu, koji je ogorčen Rijadom zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija prošle godine i koji razmatra da li da okonča podršku Trampove administracije saudijskoj koaliciji.

(Telegraf.rs/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA