• 6

Suze u očima građana Venecuele: Ovde je kao u ratnoj zoni. Nemamo ništa, ali volimo svoju zemlju (VIDEO)

Putnici gradskog prevoza su govorili o problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju

  • 6

Sadašnji predsednik Venecuele, Nikolas Maduro, bio je vozač autobusa pre nego je napredovao u politici, u redovima Ujedinjene socijalističke stranke Uga Čaveza. Reporter BBC-ja Džejms Rejnolds je zbog toga rešio da se provoza gradskim prevozom u Karakasu i da u razgovoru sa putnicima otkrije šta oni misle o stanju u kojem se njihova zemlja nalazi, dok za prevlast bore Maduro i lider opozicije Huan Guaido.

Jednu stariju ženu je pitao kakav je život u Karakasu, a ona mu je odgovorila da je sve to jedna odiseja.

- Nemamo prevoz, hranu, struju, plin. Već dva meseca nemam plin u kući - rekla je ona.

Druga putnica mu je rekla da joj je potrebno dva sata da stigne do posle kada putuje gradskim prevozom, što je ukupno četiri sata u oba smera.

Novinar je se potom ostvrnuo na to da je mnogo ljudi otišlo iz zemlje, pa je pitao putnicu da li i ona planira da ostane.

- Volim svoju zemlju... Ja ostajem. Moja ćerka odlazi, a ja ostajem ovde - kaže ova majka, suzdržavajući se da ne brizne u plač.

Potom je upitao i njenu ćerku da li odlazi, gde i zbog čega.

- Da, u Kolumbiju. Jer je preskupo za nas da preživimo ovde. Ne mogu podneti da vidim kako moja mama pati, a ne mogu da pronađem posao. Naše zajedničke plate jednostavno nisu dovoljne - rekla ja ona.

Jednog čoveka koji je nezaposlen, novinar je upitao da li može da priušti dovoljno hrane, poput govedine, jaja, hleba... Čovek mu je odgovorio da nema ničega, a da vlada kontroliše ko će šta dobiti u zavisnosti čega ima.

Na pitanje kakav je život u Karakasu, još jedan putnik daje dramatičan odgovor: "Užasno. Kao u ratnoj zoni."

- Suočavamo se sa nestašicom, nasiljem, lošom vladom - rekao je putnik, koji je zatim rekao da je advokat. Dodao je da nema nameru da ostane u zemlji, već planira da se preseli u Španiju.

Televizijsku ekipu BBC-ja je upozorio da budu oprezni sa opremom jer se u njihovoj prestonici često dešavaju pljačke.

Vozač autobusa je istakao da se svakog dana suočava sa gomilom problema na radnom mestu, jer se često dešavaju krađe.

- Za 12 godina kako radim kao vozač, to se dogodilo toliko puta. Ne možemo da puštamo muziku, jer su lopovi ukrali radio - dodaje, okrećući se ka putnicima.

VIDEO: Da li je američki zvaničnik slučajno otkrio plan za invaziju na Venecuelu?

(Telegraf.rs/BBC)

Komentari

  • Smarty

    Увек сам се питао како такви људи спавају, да ли имају савест уопште? ББС је био предводник ратно-хушкачке пропаганде пре напада на СР Југославију, а и током злочиначког бомбардовања су се "прославили" у изналажењу оправдања за злочине, измишљајући кованице као "колатерал"! Ова репортажа из Венецуеле је врхунац цинизма и мазохизма - довели су један поносан народ и једну од енергентима најбогатијих земаља света на руб опстанка. Мора да су јако поносни на себе, сам као што рекох на почетку, не знам како нормалан човек после свега овога може уопште да спава? Пуна подршка народу Венецуеле и легално изабраном председнику Мадуру!

  • Косингас

    А, што ти лажни моралисти из БиБиСија нису написали да је Венецуела под страшним санкцијама САД већ неколико година. То је једини разлог због чега ти људи живе лоше и зашто се исељавају... Прљава пропаганда, ништа друго.

  • Fil

    Prokleta je Amerika......

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima