Čak 351.000 vojnika spremnih da daju srce svom predsedniku: Venecuela je vojni džin o kojem ćuti ceo svet (FOTO) (VIDEO)

Oružane snage su podeljene na šest ogranaka: vojsku, mornaricu, vazduhoplovstvo, nacionalnu gardu, nacionalne rezerve i teritorijalnu stražu

  • 12

Tokom prethodnih nekoliko nedelja, previranja u Venecueli su ponovo u centru pažnje. Opozicija želi da zbaci predsednika Nikolasa Madura sa vlasti, a samoproglašenog predsednika Huana Guaida svakog dana priznaje sve više zemalja. Amerika je dodatno dolila ulje na vatru ističući da ne isključuju mogućnost vojne intervencije.

Veliki broj stručnjaka je rekao da bi vojni sukob bio velika greška, koje bi mogla da se proširi i na čitav svet. Poznato je da je venecuelanska vojska jedna od najsnažnijih na svetu, a upravo ona za sada čuva leđa Maduru.

Nacionalne bolivarske oružane snage kontrolišu vrhovni komandant (predsednik Nikolas Maduro) i civilni ministar odbrane. Pored vojske, mornarice i vazduhoplovstva, koji brane zemlje od spoljašnjih pretnji, postoji i nacionalna garda i nacionalna milicija koje su prvenstveno usmerene na unutrašnju bezbednost.

Maduro u poseti vojnicima Foto: Tanjug/AP

Osnovna svrha oružanih snaga je da se venecuelanska teritorija odbrani od napada, da se bori protiv trgovine drogom, da omogući bezbednu potragu i spasavanje, da pomogne civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, a tu su i brojni drugi zadaci koji se odnose na unutrašnju bezbednost. Do 2018. godine, oružane snage su brojale 351.000 ljudi.

Oružane snage su podeljene na šest ogranaka: vojsku, mornaricu, vazduhoplovstvo, nacionalnu gardu, nacionalne rezerve i teritorijalnu stražu. Glavni adut je avijacija, na čelu sa ruskim višenamenskim lovcima Su-30MK2V.

Većina kopnene tehnike venecuelanske vojske je ruskog porekla, a osovinu armije čine 92 tenka T-72B1V i 123 jedinice ruskih modernizovanih amfibijskih borbenih vozila pešadije BMP-3M sa ojačanom konstrukcijom, kao i sa ugrađenim najnovijim sistemom za nišanjenje.

Predsednik Venecuele se provozao na tenku Foto: Tanjug/AP

VOJSKA

Venecuelanska vojska danas broji oko 130.000 vojnika (uključujući i regrute). Njena glavna fukncija je planiranje, implementacija i nadgledanje kopnenih vojnih operacija u koordinaciji sa drugim komponentama nacionalnih oružanih snaga, u potrazi za integrisanom misijom nacionalne odbrane.

Trenutno je organizovana u šest operativnih divizija, plus ostale komponente: vojna vazduhoplovna komanda, 6. inženjerski korpus, komandna jedinica za vojnu logistiku i komandu za vojno obrazovanje.

Sastoji se od oklopnih jedinica, pešadije, inženjera, specijalnih snaga i artiljerije, sa rezursima koji omogućavaju izvođenje različitih operacija. Ovo je ujedno i najveća grana venecuelanskih oružanih snaga. Ovom komponentom trenutno upravlja general major Huan de Hesus Garsija Tousaint.

Vojska je još uvek na strani Nikolasa Madura Foto: Tanjug/AP

MORNARICA

Venecuelanska mornarica i marinci imaju primarnu misiju da implementiraju, upravljaju i kontrolišu pomorske operacije i obalsku stražu kao podršku mornaričkim aktivnostima.

Procenjuje se da u ovoj grani ima oko 60.000 ljudi, uključujući 12.000 marinaca i 600 pripadnika mornaričke avijacije. Postoji pet glavnih komandi, a zemlja je operativno podeljena u dve mornaričke zone (zapadna i istočna mornarička oblast).

Dan mornarice se obeležava 24. jula na dan kada je rođen Simon Bolivar. To je ujedno i dan kada je završena bitna za nezavisnost Venecuele 1823. godine. Ovom komponentom upravlja general mornarice (od 2015. godine) admiral Frenklin Montplaisier.

VAZDUHOPLOVSTVO

Ono je osnovano 1946. godine spajanjem vojnih i mornaričkih vazduhopovnih snaga. Venecuelanska avijacija je organizovana kao i druge vojne komponente: komande vazduhoplovnih operacija, komande snaga vazdušne odbrane, komande za vazdušnu logistiku, komande vazuhoplovnog osoblja...

Njihov glavni cilj je da štiti vazdušni prostor Venecuele u koordinaciji sa drugim komponentama Nacionalnih oružanih snaga.

Godine 2007. vazduhoplovne snage su preimenovane u Bolivarsku nacionalnu vojnu avijaciju Venecuele i ove jedinice su prošle kroz program proširenja i modernizacije. Ovim delom oružanih snaga upravlja general vencuelanskih vazduhoplovnih snaga (od 2015. godine), general major Edgar Valentin Kruz Arteaga.

NACIONALNA GARDA

Nacionalna garda Venecuele je prema Ustavu Bolivarske Republike Venecuele, vojni korpus sa policijskim funcijama. Ima otprilike 70.000 vojnika, organizovana je u 9 regionalnih komandi i ima 24 komandne zone na državnom novou sa planovima da se proširi.

Pored toga, tu je komanda za nadzor nad obalnim područjem, kamanda za vazduhoplovnu podršku, komanda za logističku podršku, inženjerski korpus, Komandna škola Nacionalne garde i Akademija Nacionalne garde...

Ovaj jedinica je 2007. godine preimenovana u Bolivarsku nacionalnu gardu Venecuele, a njoj su pridodate i Komanda narodne garde 2011. godine i komanda za borbu protiv iznuđivanja 2013. godine. Nacionalnom gardom komanduje general major Nestor Luis Reverol Tores.

VENECUELANSKA MILICIJA

Ova grupa vodi poreklo još od jedinice koja je vodila borbu protiv špaske vladavine i militantnih bataljona koji su stvoreni u 18. veku za vreme španske vladavine.

Tek u 21. veku su milicije oživljene kao grana oružanih snaga Venecuele, a formirance su na osnovu raznih rezervnih komandi Nacionalnih oružanih snaga: prvo kao Oružane rezervne snage, zatim kao Nacionalna rezervna i mobilizacijska komanda, a onda je od 2008. godina nastala Nacionalna bolivarska milicija. Glavni komandant je general major Cezar Vega Gonzales.

Vojna vežba u Venecueli Foto: Profimedia/AFP

BRIGADA POČASNE GARDE PREDSEDNIKA

Ovo je zajednička vojna jedinica koja je zadužena za bezbednost predsednika Bolivarske Republike Venecuele i njegove porodice kada obavljaju javne dužnosti širom zemlje.

Presednička garda vuče korene još iz rata za venecuelansku nezavisnost, a stvorena je 1815. godine. Bila je deo veće brigade koja je imala zadatak za čuva bezbednost Oslobodioca. Tokom 1950-tih bila je zadužena za bezbednost predsednika.

Komandant ove jedinice je brigadni general Hesus Rafael Salazar Velaskez (od 2014. godine).

VOJNA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA

Generalna direkcija vojne obaveštajne službe je biro koji je nadležan za prikupljanje strateških obaveštajnih podataka, a zadužen je i za koordinaciju različitih institucija. Brigadni general Ivan Hernandez Darlan upravlja ovom službom od 2014. godine.

Maduro razgleda naoružanje Foto: Profimedia/AFP

BUDŽET

Budžet za vojsku je 2012. godine bio oko 4,9 milijardi dolara, što je oko 6,5 odsto bruto domaćeg proizvoda Venecuele. Drugi izvori kažu da je taj iznos oko 4,5 miliona dolara.

Taj iznos ne uključuje kredit koji je odobrila Ruska Federacija u iznosu od 4 milijarde dolara. Vlada Venecuele je svake godine povećavala plate svojim vojnicima za 505 odsto, a to je trajalo od 1999. godine do 2014. godine.

Nakon ekonomskog kolapsa u Venecueli, stvari su se drastično promenile. Prema podacima Međunarodnog istraživačkog centra u Stokholmu, izdaci za vojsku se smanjuju od 2012. godine. Potrošnja vojske je iznosila samo 2,3 milijarde dolara za 2016. godinu.

ŽENE U VOJSCI

Od 2014. godine dozvoljeno i ženema da pristupe Venecuelanskim oružanim snagama. Sve vojne akademije su počele da primaju i studentkinje, a danas ova zemlja ima i žene pilote, onda žene u mornarici, ali i žene u pešadiji. Ove dame su čak uspele da dobiju i najviše vojne činove.

Pokojni Ugo Čavez je izjavuo tokom 2012. godine da su sve žene ponosne što žive u zemlji koja žene uključuje u sve sfere društva.

KO SVE MOŽE DA BUDE VOJNIK U VENECUELI?

Svi mladići i devojke u Venecueli imaju ustavnu obavezu da se registruju za služenje vojnog roka kada napune 18 godina.

Da bi neko pristupio venecuelanskoj vojci mora da bude rođen u ovoj zemlji, da ima između 18 i 30 godina (muškarci, dok devojke mogu da imaju 25 godina). Muškarci moraju da bude neoženjeni, a žene ne smeju da imaju decu. Takođe važi pravilo i da osoba koja pristupa vojsci nije prethodno osuđeivana.

Osoba koja pristupa vojsci ne sme da konzumira alkohol i mora da bude fizički spremna.

U ovoj zemlji postoje brojne ustanove koje nude vojno obrazovanje, počev od srednje škole pa sve do brojnih akademija i fakulteta.

EMBARGO NA ORUŽJE

Venecuelanska vlada je pokrenula masovni vojni program kupovine naoružanja. To uključivalo pregovore o nemačkim podmornicama i transportnim avionima, nekoliko sporazuma sa Rusijom, transportne avione i brodove iz Španije, radare iz Kine, domaća oklopna vozila i borbena vozila pešadije i slično.

Veći deo opreme iz Evropskih zemalja nije dostavljen zbog embarga SAD-a.

VIDEO: Cela Venecuela na nogama, bukte protesti i slavlje u isto vreme

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    16. februar 2019 | 09:03

    Podrška za Presednika Venecuele Madura!

  • Gidri

    16. februar 2019 | 10:44

    Gradjani ove zemlje treba da budu izuzetno oprezni da ne bi uleteli u gradjanski rat, ili neki milosrdni andjeo, ili neko prolece. I sve to od strane podlih anglosaksonaca i njihovih satelita...dobro nam je poznata njihova demokratija..

  • Aaa

    16. februar 2019 | 10:54

    Nije ni ovaj cvecka,daleko od toga...ali ni Ameri im ne spremaju nista bolje....a ovo za vojsku-amateri,pa da dodje do rata,Ameri bi ih pojeli u sat vremena...u medjuvremenu Putin bi izlazio sa saopstenjima,prijetnjama,ali samo na papiru...a do tada neduzni narod Venecuele bio bi sravnjen sa zemljom...izio vuk magarca!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA