"Najpoznatiji politički zatvorenik u Južnoj Americi" upravlja opozicijom u Venecueli: Uzdigao je Guaida, povezan je sa Amerikom i želi da bude novi predsednik (FOTO) (VIDEO)

Politička previranja u Venecueli, ponovo su u centru pažnje od 23. januara ove godine

  • 0

Iako se samoproglašeni predsednik Venezuele Huan Guaido predstavlja kao glavni protivnik još uvek aktuelnom predsedniku Nikolasu Maduru, iza njega zapravo stoji jedna mnogo jača figura. Reč je o Leopoldu Lopezu, čoveku koji je već godinu i po u kućnom pritvoru i koji je zapravo stvorio Guaida i pomogao mu u njegovom usponu prema vrhu.

Leopold Lopez je po struci ekonomista sa Harvarda i koji je već igrao važne uloge u političkom životu Venecuele u prošlosti.

Kao opozicioni političar za vreme Madurove vladavine, neprekidno je bio u kontaktu sa svojim američkim vezama čak i kad je bio u kućnom pritvoru. Razgovori sa članovima venecuelanske opozicije u Vašintonu potvrdili su da je Leopoldo Lopes, bivši gradonačelnik Karakasa značajno doprineo Guaidovom uzletu, ali i da sam gaji nade da će jednog dana postati novi predsednik Venezuele.

Leopoldo Lopez (levo) je poznati političar iz Venecuele Foto: Wikipedia/Jhades29

Lopez je dalji rođak revolucionarnog heroja Simona Bolivara, a upravo je on odabrao Guaida da vodi njegovu stranku Narodne volje koja je glavna parlamentarna sila koja tera Madura sa vlasti.

- Leopoldo je neprekidno u kontaktu sa svima. Okupio je opoziciju koja je sad napokon sasvim ujedinjena i jaka. To su rezultati njegovih napora - rekla je Lopezova supruga Lilian Tintori za Gardijan.

Lopez važi za veoma kontroverznu osobu. Za razliku od drugih opozicionih lidera, on je zagovarao direkntu borbu.

- Često se opisuje kao arogantan, osvetoljubiv i gladan moći - ali stranački zvaničnici takođe priznaju njegovu popularnost, harizmu i organizacijske sposobnosti - rekao je američki diplomata iz Karakasa, što je 2009. objavio WikiLeaks.

Nikolas Maduro nema nameru da odstupi sa vlasti Foto: AP/Tanjug

Nakon protivvladinih protesta 2014. godine, Lopeza su osudili na 14 godina zatvora zbog podsticanja na nasilje. Odslužio je kaznu od tri godine, aonda je od 2017. godine prebačen u kućni pritvor. Na kratko je ponovo vraćen u zatvor, da bi od 5. avgusta 2017. godine ponovo služio kaznu kod kuće.

Grupe za zaštitu ljudskih prava Leopolda zovu "najpoznatijim političkim zatvorenikom u Južnoj Americi".

Lopez ne sme da razgovara sa novinarima, a policija mu je 24 sata dnevno pred kućom. Uprkos jakom nadzoru, Lopez i dalje komunicira sa drugim opozicionim aktivistima u Venecueli, Kolumbiji i SAD-u, razmenjujući šifrirane poruke.

Uveren je da će podrška Bele kuće biti presudna za rušenje Madura, pa Lopez i njegovi saveznici i dalje ulažu napore u kontakte sa Trampovom administracijom.

Lopez tokom boravka u zatvoru Foto: Wikipedia/Voice of America

Gardijanovi izvori su potvrdili brojne susrete američkih zvaničnika i Lopezovih saradnika, uključujući i Lopezovu suprugu Tintori, kako u Vašingotonu, tako i širom sveta. U februaru 2017. Lilian Tintori je u Beloj kući primio na večeru i Donald Tramp.

Lozova žena se srela sa brojnim američkim zvaničnicima Foto: Tanjug/AP

Sastanak je vodio Marko Rubio koji ima ključnu ulogu u politici SAD-a prema Venecueli. Nešto kasnije Tramp je na Tviteru objavio zajedničku fotografiju na kojoj su Tintori, Rubio i potpredsednik Majk Pens, a u tekstu je napisao kako traži hitno puštanje Lopeza na slobodu, prenosi Express.hr.

- Trampova administracija zauzela je stranu i podržava venecuelanski narod jer znaju koliko patimo - kaže Lilian Tintori.

Dodala je da su uložili velike napore i u kontakte sa Obaminom administracijom, uključujući sastanak sa tadašnjim potpredsednikom Bajdenom, u februaru 2015. godine. Lopezov pritvor i činjenica da je njegovoj supruzi istekao pasoš, primorali su ga da diplomatske aktivnosti prebaci na svoje prijatelje u inostranstvu.

Jedna takva figura je Dejvid Smolanski, bivši vođa Lopezove stranke Narodna volja, koji se, zbog straha od hapšenja, preselio u Vašington. Drugi je Karlos Vekio, Lopezov prijatelj i kolega diplomac sa Harvarda, koji je stigao u Vašington 2014. godine, takođe nakon bekstva iz Venecuele.

Huan Guaido je sada stekao veliku popularnost Foto: Tanjug/AP

- Ovaj uspeh čije rezultate tek sad vidimo, počeo je kad smo odlučili da nećemo da učestvujemo na lažnim izborima prošle godine - govori Vekio koji je nedavno imenovan za Guaidovog ambasadora u SAD-u.

- Tad smo odlučili da pokrenemo pravi pokret po celom svetu kako ne bi priznali Madura kao legitimnog predsednika 10. januara - ističe on.

Vekio i Smolanski su iskoristili sve svoje kontakte u Vašingtonu, uključujući Rubia i Demokratu Boba Menendeza. A onda su se susreli i sa većinom ambasadora iz svake od 175 zemalja koje u Vašingtonu imaju svoje ambasade. Naročito su se koncentrirali na one iz Južne Amerike.

- Počeli smo da radimo na tome da narod Madura ne proglasi samo nelegitimnim, nego da ih uverimo da u Guaidu prepoznaju legitimnog zvaničnika narodne skupštine i kao ustavno legitimnog privremenog predsednika Venecuele - rekao je Vekio.

Foto: Wikipedia/Jamez42

Kampanja je dodatno pojačana prošle godine kada su Brazil i Kolumbija izabrali desničarske vođe, Žaira Bolsonara i Ivana Dukea, koji su obojica vodili kampanju obećavajući jaču liniju prema Maduru.

Višestruki diplomatski napad dao je rezultate koje je Lopez godinama čekao. Dana 22. januara Majk Pens nazvao je Juana Guaida. Američki zvaničnik koji je bio upoznat sa tim pozivom rekao je da je Pens obećao Guaidu da ima podršku Trampove administracije ukoliko se proglasi za predsednika Venecuele na masovnim demonstracijama koje su bile dogovorene za idući dan.

Pens je razgovarao s Guaidom nakon što mu je to odobrio Tramp na sastanku u Ovalnom kabinetu, na kojem su takođe bili i Rubio, tri republikanca sa Floride i savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

Lopez je dalji rođak Simona Bolivara Foto: AP/Tanjug

Guaido je položio zakletvu - a SAD su održale reč i priznale ga nekoliko minuta kasnije za novog predsednika Venecuele. Taj potez iznenadio je mnoge diplomate i članove opozicije, ali do večeri 23. januara, desetak zemalja Latinske Amerike i Kanade - kod kojih je lobirala Lopezova supruga, sledilo je Ameriku.

- Guaidovi hrabri napori za obnavljanje demokratije i ustavnog poretka predstavljaju veliki rizik za njega i njegovu porodicu, ali on ima široku međunarodnu podršku jer zemlje širom sveta priznaju Madura kao venecuelanskog kriminalnog uzurpatora - rekao je Rubio za Gardijan, dodajući kako će SAD nastaviti da igraju važnu ulogu, kroz diplomatsko priznanje, finansijsku i humanitarnu pomoć.

Za sada, fokus ostaje na Guaidu - ranije slabo poznatom političaru koji je preko noći postao slavan u celom svetu. Ali oni bliski Lopezu uvereni su da on neće zauvek ostati u senci i sigurni su da je pitanje vremena kad će i sam krenuti u predsjedničku trku jer Guaida vide kao prelazno rešenje, prenosi Express.hr.

Želi da bude naredni predsesnik Venecuele Foto: Wikipedia/Zfigueroa

Na pitanje da li je Lopez još uvek zvanični kandidat stranke Narodna volja, član Huan Andres Mehia odgovara: "Da. Apsolutno. Apsolutno." No, neki veruju da bi Lopezovu ambiciju mogla zaustaviti trenutna velika popularnost njegovog štićenika. Guaido je osvojio srca Venezuelanaca.

- Guaido je sada mesijanska figura - rekla je Vanesa Neuman, predsednica firme za analizu rizika Asymmetrica i povremeni savetnik članovima opozicije.

- Ako raspiše slobodne izbore, Guaido će pobediti. On će biti naš predsednik sledećih šest godina - a Leopoldu se to baš i neće svideti - ističe ona.

Mehia smatra da je ipak vraćanje demokracije u Venecuelu važnije od nadmetanja za pozicije.

- Naš cilj je vrlo jasan - slobodni i pošteni izbori u najkraćem mogućem roku, a nakon toga ćemo razgovarati - kaže Mehia. Na pitanje da li Lopez još uvek ima ambicije za predsednika, njegova supruga Tintori kaže: "Leopoldo se uvek borio za Venecuelu, čak i kad je bio ućutkan i zatvoren u užasnim uslovima. On je javni zvaničnik sa planom za ovu zemlju, a to se vidi i po onome što je učinio s Guaidom."

Lopezu se novostečana Guaidova popularnost neće dopasti Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Cela Venecuela na nogama, bukte protesti i slavlje u isto vreme

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA