Više od 60 pripadnika bezbednosnih snaga Venecuele prebeglo u Kolumbiju

Prebegli vojnici i činovnici traže pomoć od Kolumbije

  • 7

Dok su volonteri i čelnici opozicije pokušali da omoguće ulazak kontigenata humanitarne pomoći iz Brazila i Kolumbije, što je zabranio predsednik Nikolas Maduro, više od 60 pripadnika venecuelanske vojske i drugih bezbednosnih struktura odlučili su da promene stranu u ovom novonastalom sukobu.

Foto: Tanjug/AP

Prema zvaničnim podacima migracione službe Kolumbije, juče je 53 službena lica Venecuele prebeglo u Kolumbiju preko granice u kolumbijskom departmanu Severni Santander, a još osmoro njih to je učinilo preko departmana Arauka.

- Danas je na kolumbijansku teritoriju ušlo više od 60 razoružanih vojnika, a neki od njih su i sa činovima. Oni su prebegli pokazujući gubitak poverenja u uzurpatorski režim Madura - kazao je kolumbijanski kancelar Karlos Olmes Truhiljo.

Foto: Tanjug/AP

Prebegli pripadnici bezbednosnih snaga zatražiće zaštitu od kolumbijskih vlasti, a među njima su pripadnici nacionalne garde, vojske, policije, specijalnih snaga...

Predsednik venecuelanskog parlamenta Huan Guaido, koji je sebe u januaru proglasio predsednikom zemlje pozvao je pripadnike bezbednosnih snaga da uskrate podršku Nikolasu Maduru.

Da bi olakšao ovaj proces, Parlament Venecuele je doneo Zakon o amnestiji za sve civilne i vojne činovnike koji pomažu da se u Venecuelu "vrati demokratika".

Određen broj pripadnika bezbednosti koji su prešli iz Venecuele u Kolumbiju javno su priznali Guaida kao predsednika zemlje.

Maduro je zbog pomoći koju Kolumbija pruža opoziciji odlučio da protera sve njene diplomate, a predsednika Kolumbije Ivana Dukea Markeza nazvao je đavolom.

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Točak

    24. februar 2019 | 09:59

    Ovo je amerčka propaganda. Ista priča im je bila i sa Sadamom i Gadafijem. Krivi, krivi pa na kraju ameri priznali da su lagali

  • Srb

    24. februar 2019 | 10:02

    Napred Venecuela ziveo caves .

  • SOLOMON

    24. februar 2019 | 09:45

    LAŽE SNN

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA