≫ 

Rusija zapretila Americi: Državna televizija prikazala mete koje će gađati hipersoničnim raketama, ako dođe do sukoba

SAD tvrde da nemaju neposredne planove za raspoređivanje takvih raketa u Evropi, odbacujući Putinova upozorenja kao neiskrenu propagandu

  • 12

Ruska državna televizija prikazala je američke vojne objekte koje bi Moskva gađala u slučaju nuklearnog udara i navela da će hipersonične rakete koje Rusija razvija, biti u stanju da ih pogode za manje od pet minuta.

Među ciljevima su Pentagon i predsednička rezidencija u Kemp Dejvidu, preneo je Rojters.

Izveštaj, kako navodi britanska novinska agencija, "neobičan čak i za agresivne standarde ruske državne televizije", emitovan je juče, nekoliko dana pošto je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da je Moskva spremna za krizu tipa "kubanskih raketa", ako to žele SAD.

Uz napetost koje raste zbog ruskog straha da bi SAD mogle da rasporede nuklearne projektile srednjeg dometa u Evropi, dok ugovor o kontroli oružja iz perioda hladnog rata propada, Putin je rekao da da će Rusija biti primorana da odgovori postavljanjem hipersoničnih nuklearnih raketa na podmornice u blizini američkih voda.

SAD tvrde da nemaju neposredne planove za raspoređivanje takvih raketa u Evropi, odbacujući Putinova upozorenja kao neiskrenu propagandu, navodeći da trenutno nemaju nuklearne rakete srednjeg dometa koje bi mogli postaviti u Evropi.

Međutim, odluka SAD da napuste Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) iz 1987. zbog toga što ga navodno krši Rusija, što Moskva negira, izaziva strah da će SAD početi da razvijaju takve rakete.

Putin je rekao da Rusija ne želi novu trku u naoružanju, ali je pojačao svoju vojnu retoriku, navodi Rojters.

Pojedini analitičari smatraju da je njegov pristup taktika da se SAD ponovo uključe u razgovore o strateškom balansu između dve sile, nešto što je Moskva dugo tražila, sa različitm rezultatima.

Putin je prošle nedelje govorio pred Federalnom skupštinom, pa je predstavio novo naoružanje Foto: Tanjug/AP

ODGOVOR KREMLJA

Ruski predsednik Vladimir Putin nije imenovao nijedan geografski pojam, a koji bi mogao biti cilj ruskih raketa, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski predsednik, naime, u svom godišnjem obraćanju u Federalnoj skupštini nije pomenuo nijedan geografski pojam, iako je pomenuo spremnost Moskve da srazmerno odgovori na hipotetičko raspoređivanje raketa srednjeg i kraćeg dometa u Istočnoj Evropi, rekao je Peskov, a prenela agencija Tas s.

Portparol Kremlja je pojasnio da je Putin rekao da ako bi rakete srednjeg i kraćeg dometa bile raspoređene nedaleko od njenih granica, bilo bi proporcionalno odgovoreno i ruske rakete "gađale bi ne samo one koji lansiraju (rakete) veh i teritorije u kojima je centar odlučivanja".

- Molim Vas, ne zaboravite da predsednik nije pomenuo nijedan geografski pojam s tim u vezi - rekao je Peskov novinarima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    25. februar 2019 | 17:02

    PUTIN POSTUPA U NOVOM HLADNOM RATU NA AMERICKO POSTAVLJANJE NUKLEARNIH BOJEVIH GLAVA BLIZU RUSIJE KAO KENEDI U KUBANSKOJ KRIZI !!!! TO JE PODPUNO OPRAVDAN STAV KAO STO JE ONDA BIO KENEDIJEV!!! BRAVO PUTINE!!! BRAVO!!!

  • Aca

    25. februar 2019 | 16:37

    Srecom postoji Putn ziveo 100 godina vole te srbi!i Vecno su braca srbi sa vama Puto i bracom Rusima!

  • Haha

    25. februar 2019 | 17:00

    Prodrmajte malo Yellowstone pa odemo svi djuture..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA