Devojčica (11) rodila bebu nakon silovanja: Doktori odbili da izvrše abortus jer država nije dala dozvolu za to

Pobačaj u Argentini je protivzakonit, ali zakoni dopuštaju sprovođenje procedure u slučajevima silovanja ili kada je zdravlje majke ugroženo

  • 1

Trudna devojčica (11) iz Argentine morala je da rodi bebu carskim rezom nakon što joj vlasti nisu na vreme dozvolile da uradi abortus, piše CNN.

U februaru ove godine, devojčica i njena majka zamolile su zdravstvene radnike da obave pobačaj nakon što je potvrđeno da je 11-godišnjakinja trudna. Prema informacijama lokalne grupe za ljudska prava ANDHES, vlastima su trebale nedelje da odobre proceduru te je proces sudski odobren tek početkom ove nedelje.

Ona je zatrudnela nakon što ju je silovao partner njene bake.

Iz zdravstvene klinike ispričali su malo drugačiju priču. Naime, oni tvrde kako je majka devojčice prvo govorila da će se ona brinuti za dete kada se rodi, ali je promenila mišljenje i zatražila odobrenje postupka tek u ponedeljak.

Pobačaj u Argentini je protivzakonit, ali zakoni dopuštaju sprovođenje procedure u slučajevima silovanja ili kada je zdravlje majke ugroženo. Žene koje obave pobačaj iz drugih razloga i ilegalnim putem mogu biti osuđene na maksimalno četiri godine zatvora, prenosi Index.hr.

Sud je odobrio proceduru ali su lekari zbog prigovova savesti odbili da je izvrše. Novorođenče je hospitalizivano, ali se sumnja da će preživeti.

Nacionalna organizacija koja se bori za pravo na legalan, siguran i slobodan pobačaj u Argentini rekla je da se prisiljavanje ovako mlade curice na trudnoću i rađanje može uporediti s mučenjem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vm

    1. mart 2019 | 21:15

    Ovo je grozno naterali su dete ,žrtvu silovanja,da rodi dete...Cela ta država je monstrum.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA