≫ 

Misteriozni slučaj Sergeja Skripala, opasnog ruskog špijuna: Preživeo je trovanje s ćerkom i nestao (FOTO) (VIDEO)

Napad na Sergeja i Juliju Skripal u Velikoj Britaniji produbio je jaz između Rusije i Zapada. Istraga još nije završena

  • 3

Dana 4. marta 2018. godine muškarac i žena pronađeni su bez svesti na klupi u parku u britanskom gradu Solsberiju. Brzo se ispostavilo da je reč o dvostrukom ruskom agentu Sergeju Skripalu i njegovoj ćerki Juliji. Gotovo isto tako brzo postalo je jasno da su otrovani  - i to nervnim otrovom pod nazivom "novičok". Trag je vodio do Skripalove domovine Rusije, gde je ovaj agent pao u nemilost zbog odavanja ruskih tajni. Britanska premijerka Tereza Mej je 12. marta u Donjem domu britanskog parlamenta izjavila da "najverovatnije" Rusija stoji iza napada.

U bolnici je ocu i ćerki Skripal spasen život, ali četiri meseca nakon napada došlo je do kolateralne štete: jedan britanski par sa sela je u Solsberiju našao bocu u kojoj je otrov očigledno prokrijumčaren. Oboje su došli u kontakt sa ostacima nervnog agensa. Žena je umrla od trovanja a njen suprug je oslepeo.

ZATROVANA DIPLOMATIJA

Dok su se Sergej i Julija Skripal borili za svoje živote, političke reakcije su eskalirale. Dva dana nakon napada, britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je da ne želi upirati prstom ​​na druge. Pa ipak, on je Rusiju nazvao "zlom i razarajućom destruktivnom silom". Pozvani su ambasadori, postavljeni su ultimatumi, a iz Velike Britanije i Rusije je izbačeno na desetine diplomata, prenosi Dojče vele.

Dvadesetak zapadnih zemalja su se takvim potezom otvoreno stavili na stranu Velike Britanije. U septembru je London ponovo zaoštrio ton: Ben Valas, državni sekretar za sigurnost, izjavio je da je odgovornost za trovanje "na kraju" na samom predsedniku Putinu, čija vlada "finansira, usmerava i kontroliše vojnu obaveštajnu službu".

POTRAGA ZA POČINIOCIMA

Samo što se slegnuo prvi talas političkih reakcija, došlo je do pomaka u istrazi. Britansko pravosuđe je početkom septembra podiglo optužnicu protiv dvojice muškaraca i protiv njih raspisalo Interpolovu poternicu i nalog za hapšenje. Uz to je Velika Britanija objavila snimke dvojice muškaraca sa nadzornih kamera i imena pod kojima su ušli u Veliku Britaniju. Predsednik Putin je sugerisao dvojici privatnih lica, koja su poznata ruskim vlastima, da je najbolje da se sami izjasne, što su oni i uradili: u intervjuu za državnu rusku televiziju RT, oni su izjavili da su putovali u Solsberi kao turisti. Čak ni neki Rusi, naklonjeni Kremlju, nisu mogli da poveruju u ovu priču.

Kuća u kojoj je živeo ruski špijun Foto: Tanjug/AP

U roku od mesec dana od podizanja optužnice, investigativni portal "Belingcat" objavio je identitet dvojice muškaraca, koji su bili oficiri vojne obaveštajne službe GRU: portal je rekonstruisao kako su Aleksandar Miškin i Anatolij Čepiga ušli u Veliku Britaniju pod drugim imenima. Rusija je odbacila sve optužbe.

On se nije nijednom pojavio u javnosti nakon trovanja Foto: Tanjug/AP

NOVE SANKCIJE, NOVE ISTRAGE

SAD su uvele nove sankcije Rusiji u jesen - uglavnom zbog uplitanja u predizbornu kampanju 2016. godine, ali i eksplicitno zbog slučaja Skripal. Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je "zle" sankcije na samitu G20 u Argentini - on i dalje odbacuje svaku rusku odgovornost. EU je u januaru stavila rukovodioce ruske vojne obaveštajne službe GRU i dva navodna atentatora na listu sankcija.

Tek na marginama Minhenske konferencije o sigurnosti u februaru održani su zvanični diplomatski razgovori između Velike Britanije i Rusije - prvi nakon 11 meseci prekida svakog kontakta. Ubrzo nakon toga, Belingcat je predstavio nove rezultate istrage o trećem osumnjičenom saučesniku po imenu Denis Sergejev, koji je takođe oficir GRU. On je, prema navodima istrage, bio umešan i u napad bojnim otrovom u Bugarskoj. No, Rusija i dalje odbija sve optužbe.

Julija je jednom dala izjavu za medije Foto: Tanjug/AP

NERVNI OTROV UNEO VIŠE SAZNANJA U ISTRAGU

Godinu dana nakon napada na Sergeja i Juliju Skripal, politička i kriminalna obrada slučaja još uvek nije završena. Ali, ovaj slučaj je doveo do fundamentalne promene u kontroli hemijskog oružja: Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) objavila je u junu da je dobila dodatna ovlašćenja od svojih država članica.

U prošlosti, inspektorima je bilo dozvoljeno samo da provere da li su korišćeni hemijski ratni otrovi. Stoga je trebalo osigurati apsolutnu političku neutralnost ove grupe. Nakon napada hemijskim bojnim oružjem u ratu u Siriji, to je značilo da počinioci ne mogu biti pozvani na odgovornost. Sada bi međutim trebalo dozvoliti inspektorima da prate tragove koji vode otkrivanju počinilaca.

Pitanje je međutim da li bi reforma OPCW-a, da je ranije stupila na snagu, mogla sprečiti trovanje Skripala, jer Rusija ne prihvata proširenje nadležnosti inspektora OPCW-a.

Park u kom su otrovani Foto: Tanjug/AP

ŠTA SE DOGODILO SKRIPALEVIMA?

Britanske vlasti saopštile su da su i Sergej i njegova ćerka Julija, ruska državljanka koja je došla u posetu ocu, preživeli trovanje i da su otpušteni iz bolnice. Sergej se nije pojavio u javnosti. Julija je objavila javno saopštenje preko britanske policije i pojavila se u čudnom televizijskom intervjuu za Rojters u maju, tražeći od ruskih zvaničnika ili porodice da je kontaktira.

Ruskim diplomatama nikada nije odobren pristup svojim državljanima. Ruska ambasada u Londonu opisala je Julijinu izjavu kao sumnjivu i verovatno neistinitu. Njena rođaka Viktorija je to isto mislila i pokušala je da dobije vizu da poseti Skripalove u Velikoj Britaniji. Odbijena je.

Od tog trenutka Skripalevi su nestali. Njihovi rođaci nisu se nijednom čuli sa njima, a bilo je čak i glasina da su se preselili u SAD i dobili novi identitet.

BRITANSKI MEDIJI "SLAVE" GODIŠNJICU SLUČAJA SKRIPAL LAŽIMA

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da britanski mediji novim lažnim vestima "slave" prvu godišnjicu incidenta sa trovanjem bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove ćerke.

Prema njenim rečima, britanski tabloidi identifikovali su glavnog sovjetsko-ruskog špijuna za koga se ispostavilo da je abasador Rusije u Londonu Aleksandar Jakovenko tvrdeći da je na vrhuncu hladnog rata proteran iz SAD.

Rusi koji su osumnjičeni za trovanje Foto: Tanjug/AP

Zaharova je navela da je Jakovenko radio u Njujorku pet godina i da je svoj mandat završio prema planu, prenosi TAS S.

Ona tvrdi da se objavljuju očigledne laži koje bi trebalo da skrenu pažnju sa ključnog pitanja - šta se dogodilo u Solsberiju 4. marta 2018. godine.

- Vlada britanske premijerke Tereza Mej sve više ćuti, dok ruska ambasada izdaje saopštenje o nedoslednim britanskim lažnim vestima. Ovo je očigledna osveta - pokušaj da se naš ambasador predstavi kao špijun - navela je Zaharova na Fejsbuku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • U vojnoj bazi su

    4. mart 2019 | 15:25

    Nije ni bio trovan, sve je britanska laž i nameštaljka da bi se rusi orivili

  • Dušan

    5. mart 2019 | 12:21

    Englezi su navikli da imaju svoje kolonije, pa misle da mogu dase poigrava sa Rusijom... Englezi su bolesni da vladaju tuđim kolonijama. Prošlo vreme sada su ljubomorni na jaku Rusiju pa laju kao Hijene gladne...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA