Identifikovane sve žrtve napada: Većina ubijenih na Novom Zelandu su migranti, policija čuva džamije širom zemlje

Porodice žrtava izrazile su nezadovoljstvo zbog dugog čekanja na tela svojih najmilijih jer islam nalaže sahranu u roku od 24 sata od smrti

  • 1

Svih 50 žrtava terorističkog napada na dve džamije na Novom Zelandu je identifikovano, objavila je policija. Iz spiska žrtava vidi se da su žrtve imale od tri do 77 godina.

Policijski komesar Novog Zelanda Majk Buš je na konferenciji za novinare rekao da su o tome obaveštene porodice žrtava. Više od 120 ljudi, uključujući policiju, vojne patologe i zubne forenzičare, bilo je uključeno u proces identifikacije.

Ceo svet je i dalje u šoku zbog ovog brutalnog napada Foto: Tanjug/AP

TELA PREDATA PORODICAMA

Tela prvih žrtava predata su porodicama u utorak, a prva sahrana je odražna u sredu. Od tada, žrtve se svakodnevno sahranjuju u Krajstčrču.

Porodice žrtava izrazile su nezadovoljstvo zbog dugog čekanja na tela svojih najmilijih jer islam nalaže sahranu u roku od 24 sata od smrti.

Džamija Al Nur u Krajstčrču oštećena je mecima, ali se već radi na obnovi, zgrada se boji i čisti u susret molitvi u petak.

Premijerka Džasinda Ardern najavila je u petak da će molitva za muslimane u petak biti uživo prenošena širom zemlje i da će se održati dvominutno ćutanje.

NAORUŽANI SPECIJALCI PRED DŽAMIJAMA

Najavljeno je takođe da će naoružani specijalni čutati džamije širom Novog Zelanda.

- Naša prisutnost u petak biće ojačana kako bi se svi osećali sigurno tokom molitve - objavila je policija u četvrtak.

Obe džamije, Al Nut i Linvud biće otvorene u petak. Najviše vernika očekuje se u džamiji Al Nur gde je bilo i najviše žrtava.

Brenton Tarant je uhapšen zbog masakra Foto: Tanjug/AP, Facebook

VEĆINA ŽRTAVA SU MIGRANTI

Većina žrtava bili su migranti iz zemalja poput Pakistana, Indije, Malezije, Indonezije, Turske, Somalije, Avganistana i Bangladeša.

Australijanac Brenton Tarant (28), osumnjičen za ubistva, zagovornik je "nadmoći bele rase", a živeo je u Dunedinu na Južnom ostrvu Novog Zelanda.

Od povređenih, 29-ero ih je još u bolnici, od kojih osam u intenzivnoj nezi. Mnogi su morali da budu operisani više puta zbog komplikacija oko prostrelnih rana.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica

    22. mart 2019 | 12:35

    Ne razumem komentar " vecina ubijenih su bili migranti". Islam ñije originalna vera na NZ. Naravno da su imigranti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA