Preminuo izraelski špijun koji je uhvatio jednog od najvećih nacista

Rafi Eitan je preminuo pošto je hospitalizovan u Tel Avivu

  • 5

Rafi Eitan, bivši izraelski ministar i Mosadov špijun koji je vodio operaciju hapšenja jednog od najozloglašenijih nacista - odbeglog Adolfa Ajhmana, preminuo je u subotu u 92. godini.

- Izgubili smo hrabrog borca o čijem će doprinosu izraelskoj bezbednosti učiti generacije - rekao je predsednik Izraela Ruvin Rivlin.

Eitan je preminuo nakon što je hospitalizovan u Tel Avivu, preneli su izraelski mediji. On je imao uticajnu ulogu u prvim godinama stvaranja izraelskih obaveštajnih službi.

Suđenje Ajhmanu, Foto: Profimedia/Corbis

Godine 1960. bio je zadužen za Mosadovu operaciju hvatanja Ajhmana, arhitekte Holokausta, koji je živeo u Argentini pod lažnim identitetom. Ajhman je odveden u Izrael, gde mu je suđeno za zločine protiv čovečnosti, proglašen je krivim i obešen.

Eitan je takođe bio uključen u planiranje i sprovođenje napada na irački nuklearni reaktor Osirak 1981, prema izraelskom ministarstvu spoljnih poslova.

DŽONATAN POLARD SKANDAL

Nakon toga vodio je Izraelsku kancelariju za naučne odnose koja je bila umešana u skandal oko Džonatana Polarda, američkog obaveštajnog analitičara uhapšenog 1985. i osuđenog 1987. godine na doživotni zatvor zbog špijuniranja u korist Izraela.

Izrael je kazao da je Polard regrutovan u nedozvoljenoj operaciji te kancelarije koja je posle toga raspuštena.

Eitan je preuzeo za to odgovornosti i podneo ostavku. On je izabran u parlament 2006. gde je bio tri godine, a obavljao je i dužnost ministra zaduženog za penzionere.

VIDEO: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru?

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    24. mart 2019 | 10:27

    Slava mu! Hvatanje i osuda Ajhmana je skidanje makar jedne karike sa lanca zla koje je bilo na savesti i vratu celokupnog čovečanstva.

  • Marijana Bakov

    24. mart 2019 | 11:17

    Neka mu Bog podari carstvo nebesko.Vecna mu slava.A sto se MOSADA tice mislim da su najsavrsenija drzavna sluzba.Mnogi od nas bi trebali da se ugledamo na njih,da naucimo kako se voli I ceni svoja zemlja.Slava Izraelu obozavam ga.

  • Sasa

    24. mart 2019 | 11:40

    Slava mu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA