≫ 

Trampovo priznanje Golanske visoravni Izraelu razbesnelo Rusiju i Nemačku, a UN zabrinute zbog novog nasilja

To je sirijska teritorija koju je okupirao Izrael, saopštila je portparolka nemačke vlade

  • 10

Pozicija generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonia Gutereša u vezi Golanske visoravni ostaje neizmenjena, iako je američki predsednik Donald Tramp zvanično priznao suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni. Ovu Trampovu odluku kritikovalo je, pored UN, još niz zemalja, među kojima su Nemačka, Rusija, Sirija, Iran, Liban i mnoge druge.

Savet bezbednosti UN-a je u decembru 1981. godine izraelsku aneksiju Golana označio ništavnom i bez međunarodnog pravnog efekta i Gutereš se pridržava rezolucija, prenosi Beta.

U izveštaju o nedavnim aktivnostima mirovnih snaga UN-a na Golanskoj visoravni Gutereš je izrazio ozbiljnu zabrinutost za eskalaciju napetosti na tom području između Izraela i Sirije. Taj izveštaj je podeljen u ponedeljak u Savetu bezbednosti.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država je u ponedeljak potpisao proklamaciju o priznanju suvereniteta Izraela nad Golanom. Ta zemlja je okupirala Golan u ratu 1967. i 1981. godine ga anektirala.

Pre potpisivanja u Beloj kući u prisustvu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, Tramp je rekao da "svaki mogući budući bliskoistočni sporazum mora uzeti u obzir pravo Izraela na samoobranu".

Tramp priznaje Golansku visoravan Foto: Tanjug/AP

Netanijahu je već dugo vršio pritisak na SAD da priznaju Golan kao izraelski.

OŠTRE REAKCIJE: NEMAČKA, RUSIJA, PALESTINA I MNOGE DRUGE OSUDILE TRAMPA

"Golanska visoravan je sirijska teritorija koju je okupirao Izrael", saopštila je portparolka nemačke vlade, reagujući na izjavu američkog predsednika Donalda Trampa da je vreme da se prizna da Golan pripada Izraelu.

- Ukoliko bi trebalo menjati nacionalne granice, to mora da se uradi na miran način između svih strana. Vlada odbacuje jednostrane korake - saopštila je portparolka nemačke vlade, prenosi Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraće danas u Moskvi sa predsednikom Libana Mišelom Aunom o odluci SAD da priznaju suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, saopšteno je iz Kremlja.

Rusija je izrazila protivljenje takvim jednostranim akcijama, prenosi TAS S.

Rusija protiv jednostranih akcija Foto: Tanjug/AP

- Takve odluke nesumnjivo imaju negativne posledice sa stanovišta rešenja za Bliski istok i opšte atmosfere traženja političkog rešenja u Siriji - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Libanski predsednik Mišel Aun ranije danas je na sastanku sa predsednikom Dume (ruski Donji dom Parlamenta) Vjačeslavom Volodinom rekao da je Trampova odluka da prizna izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni suprotstavljena međunarodnom pravu i može izazvati socijalne nemire, prenosi ruska agencija.

I predsednik Irana Hasan Rohani uputio je danas kritike na račun predsednika SAD Donalda Trampa i ocenio da je takav korak Vašingtona suprotan međunarodnom pravu.

- Niko nije mogao da zamisli da neko u Americi dođe i preda zemlju jedne nacije drugoj okupiranoj teritoriji, suprotno međunarodnim konvencijama - rekao je Rohani, i dodao da je takav potez bez presedana u ovom veku, preneo je Rojters.

Ranije u ponedeljak ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je da su Sjedinjene Američke Države ignorisale međunarodno pravo priznavanjem suvereniteta Izraela nad Golanom.

On je na Tviteru napisao da ta odluka neće nikada legitimizovati izraelsku okupaciju i da će još više pojačati napetost u regiji, sprečavajući mirovne napore.

Sirijska vlada u petak je obećala da će ponovo vratiti pod svoju kontrolu Golansku visoravan, dok su njeni i saveznici i neprijatelji podednako osudili Trampa zbog inzistiranja da se prizna izraelski suverenitet nad tom teritorijom.

Priznanje visoravni naišlo na kritike brojnih zemalja Foto: Tanjug/AP

- Sirijski je narod još odlučniji osloboditi taj dragoceni komad sirijske zemlje svim raspoloživim sredstvima - navodi sirijska državna novinska agencija Sana reči službenog izvora.

Palestinski predsednički portparol Nabil Abu Rudeineh osudio je u petak Trampove objave na Tviteru, koje pozivaju na legitimiranje izraelske okupacije sirijske Golanske visoravni.

- Palestinski će i sirijski narod odlučiti o legalnom statusu Jerusalima i Golanske visoravni - navodi Abu Rudeineh u izjavi za javnost, prenosi Fena.

Egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak kako Kairo smatra Golansku visoravan okupiranom sirijskom teritorijom.

Egipatsko ministarstvo pozvalo se na rezoluciju Saveta bezbednosti UN-a 497 iz 1981., koja odbacuje izraelsku aneksiju te teritorije.

VIDEO: U noći krvavog meseca Izrael bombardovao ciljeve oko Damaska

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    26. mart 2019 | 16:45

    Sad trebaju svi da priznaju Teksas kao Meksičku teritoriju!

  • SRBIJS

    26. mart 2019 | 16:51

    Docice i njima kraj.

  • Loki

    26. mart 2019 | 17:26

    Ako Izrael ima pravo na samoodbranu onda valjda imaju I sve druge drzave na svetu. I sta cemo onda? Da ratujemo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA