Evropski parlament odobrio kontroverznu uredbu o autorskim pravima na internetu

Predlog zakona, koji tek treba da odobre 28 država članica, naišao je na kritike jer se njime, kako se tvrdi, guši sloboda i kreativnost na na internetu

  • 1
Google, Google Chrome, macbook, laptop, internet

Foto: pixabay.com

Evropski parlament usvojio je danas preliminarnu uredbu o izmeni pravila o autorskim pravima starim 20 godina, koji će naterati kompanije poput "Gugla" da plate izdavačima i umetnicima za korišćenje onlajn njihovog rada.

Za predlog zakona glasalo je 348 naspram 274 poslanika, dok je njih 36 bilo uzdržano.

Međutim, predlog zakona, koji tek treba da odobre 28 država članica, naišao je na kritike jer se njime, kako se tvrdi, guši sloboda i kreativnost na na internetu.

AP navodi da je najkontroverzniji deo predloga onaj koji zahteva da kompanije, kao što su "Jutjub" i "Fejsbuk", preuzmu odgovornost za sadržaj zaštićen autorskim pravima, koji se objavljuje na njihovim platformama.

Protivnici tvrde da će to ograničiti slobodu govora, ugroziti kreativnost na internetu i primorati sajtove da instaliraju filtere. 

Foto: Pixabay.com

Ubrzo po usvajanju uredbe, oglasila se kompanija "Gugl", koja je navela da će reforme autorskih prava Evropske unije prouzrokovati "pravnu nesigurnost" i naneti štetu kreativnim i digitalnim ekonomijama Unije.

Evropska komisija počela je ovaj proces pre dve godine u pokušaju da se zaštiti evropsko kulturno nasleđe i osigura da izdavači, emiteri i umetnici prime pravičnu naknadu od velikih onlajn kompanija, dodaje Rojters.

Više desetina hiljada ljudi marširalo je tokom vikenda gradovima širom Nemačke u znak protesta protiv planiranih reformi autoskih prava, strahujući da će one dovesti do cenzure na internetu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    26. mart 2019 | 20:16

    Sloboda govora i mišljenja, je postala univerzalni pojam za sve vlastodršce sveta, a sveo se na, slobodno govorite ono što mi mislimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA