≫ 

Erdogan se ne miri sa porazom: Njegova partija proglasila pobedu u Istanbulu iako opozicija vodi, tvrdi da će posle žalbe dobiti i Ankaru (VIDEO)

Svi svetski mediji su preneli da je Erdogan izgubio Ankaru, a da će najverovatniji izgubiti i vlast u Istanbulu

  • 7

Stranka Prava i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ponovno je proglasila pobedu na izborima za gradonačelnika Istanbula, manje od sat vremena nakon što je njen kandidat rekao da njegov glavni opozicioni suparnik vodi u prebrojavanju glasova.

Govoreći novinarima u Istanbulu, Bajram Senocak, predsednik AKP u Istanbulu, rekao je da njegova stranka ima "puno" dokaza za neregularnosti na izborima i dodao da je očigledno da te neregularnosti utiču na rezultat.

Kandidat AKP-a za gradonačelnika Istanbula, bivši premijer Binali Jildirim, rekao je da njegov glavni opozicioni suparnik vodi za oko 25.000 glasova, ali i dodao da se prebrojavanje glasova nastavlja.

Istaknuo je da u Istanbulu ima više od 300.000 nevažećih glasova te da je tako tesna trka u najvećem gradu u zemlji neočekivana.

I Jildirim i njegov suparnik već su proglasili pobedu u Istanbulu.

OPOZICIJA TVRDI DA IMA VIŠE GLASOVA

Ekrem Imamoglu, kandidat glavne opozicione Republikanske narodne partije za gradonačelnika najvećeg turskog grada Istanbula, izjavio je danas da prema stranačkim podacima ima 25.158 glasova više u odnosu na Binalija Jildirima, kandidata Partije pravde i razvoja (AKP), čiji je lider turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, prenosi Rojters.

Navodi se da je Imamoglu takođe rekao da je Vrhovni izborni savet Turske uneo 99,95 odsto glasova iz Istanbula u kompjuterski sistem koji je pokazao da je njegova razlika u odnosu na Jildirima i veća i da iznosi 25.755 glasova.

Predsednik Vrhovnog izbornog saveta Turske Sadi Guven prethodno je objavio da Imamoglu ima 4.159.650 glasova, a Jildirim 4.131.761 glasova, ne kazavši koliko je procenata glasova prebrojano.

Rojters je tada javio da je "delovalo da je Erdogan priznao poraz u Istanbulu".

AP je juče preneo raniju izjavu turskog predsednika, koji je i sam bio gradonačelnik Istanbula, metropole u kojoj živi 15 miliona ljudi, da je pobeda tu od ključne važnosti i da "ko god pobedi u Istanbulu, osvaja Tursku".

Američka agencija danas je objavila da je Erdogan proglasio pobedu na lokalnim izborima, iako je njegova stranka izgubila kontrolu u prestonici Ankari, prvi put posle 25 godina, a neizvesno je ko će pobediti i u najvećem gradu u zemlji, Istanbulu.

Pobeda opozicije u Ankari je, kako ističe AP, veliki udarac dominaciji Erdoganovoj AKP koja je držala vlast u prestonici poslednjih 25 godina.

OČEKUJE POBEDU U ANKARI POSLE ŽALBE

Partije pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana saopštila je danas da očekuje promenu ishoda lokalnih izbora u Ankari u svoju korist putem žalbi, nakon što je opoziciona Republikanska narodna partija prema dosadašnjim podacima osvojila vlast u prestonici Turske.

Rojters navodi da je Erdogan pretrpeo iznenađujuće neuspehe na lokalnim izborima pošto je njegova stranka izgubila Ankaru prvi put od osnivanja partije 2001. godine a na putu je da pretrpi poraz i u najvećem turskom gradu, Istanbulu.

Navodi se da je generalni sekretar AKP Fatih Sahin kazao da će se stranka žaliti na izborne rezultate u svakom od administrativnih delova prestonice i ocenio da će rezultat žalbi biti "značajan napredak".

(Telegraf.rs/Hina/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    1. april 2019 | 16:58

    Како , бре, зар АВ није честитао победу!? Како сад то!?

  • Pepi

    1. april 2019 | 17:15

    Pa baksuz cim cestita,izjalovi se nesto.Tako je podrzao i Hilari jer je"pametan"

  • Mare

    1. april 2019 | 17:45

    Srpska posla. Vidi se da smo skoro 500 godina ucili jedni od drugih, i sto treba i sto ne treba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA