Dok narod grca u očaju i beznađu, supruga Huana Guaida šalje pozdrave iz Diznilenda: Neću odustati od borbe za slobodnu Venecuelu (FOTO) (VIDEO)

Fabiana Andreina Rosales Guerero de Guaido je venecuelanska novinarka i aktivistkinja za ljudska prava u društvenim medijima

  • 16

Situacija u Venecueli je svakim danom sve kritičnija. Narod već nekoliko godina unazad živi u totalnom siromaštvu, vlada nestašica hrane, struje i vode, a sada su se vlast i opozicija sukobile na krv i nož. Umešale su se strane sile, pa su mnogi istakli da bi Venecuela mogla da potone u sukob. Ili, još gore, da to bude tačka pucanja i povod za Treći svetski rat.

Od kada je lider opozicije Huan Guaido proglasio sebe za vršioca dužnosti predsednika, svakodnevno se odigravaju protesti na ulicama svih većih gradova, a narod traži od aktuelnog lidera Nikolasa Madura da se povuče sa vlasti.

Interesovanje za njegov privatni život je poraslo od kada se našao u žiži javnosti, pa se na meti novinara našla i njegova surpuga.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Fabiana Rosales (@fabiirosales) дана

Fabiana Andreina Rosales Guerero de Guaido je venecuelanska novinarka i aktivistkinja za ljudska prava u društvenim medijima.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Fabiana Rosales (@fabiirosales) дана

Kao supruga Huana Guaida, kojeg veliki broj zemalja priznaje kao vršioca dužnosti predsednika Venecuele, Bela kuća i Narodna skupština Venecuele je smatraju prvom damom.

Ova mlada dama je veoma aktivna na društvenim mrežama. Često objavljuje fotografije svog supruga i ćerke, slike sa protestnih skupova, kao i susreta sa stranim zvaničnicima.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Fabiana Rosales (@fabiirosales) дана

Uz te slike često idu i prigodne poruke u kojima svojim pratiocima poručuje da neće odustati od borbe za slobodnu Venecuelu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Fabiana Rosales (@fabiirosales) дана

Po fotografijama koje objavljuje, možemo zaključiti da ova devojka voli i da putuje, pa tako na njenom Instagramu možete da vidite fotografije koje je uslikala tokom posete Njujorku, Las Vegasu...

Na ovoj društvenoj mreži je objavila i sliku sa ćerkicom prilikom obilaska Diznilenda, pa se, nažalost, stiče utisak da nju i njenog supruga kriza u Venecueli nimalo ne pogađa. 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Fabiana Rosales (@fabiirosales) дана

ŽIVOT I OBRAZOVANJE

Fabiana je rođena u gradu Tovar u državi Merida 22. aprila 1992. godine. Njen otac Karlos je bio farmer, a majka je kao i ona novinarka.

Kao dete je posmatrala intervjue koje je radila njena majka, pa se na taj način zainteresovala za društvena pitanja.

Pomagala je u vođenju porodične farme, a onda je odlučila da studira novinarstvo.

Njen otac je umro 2013. godine od srčanog udara, zbog čega ona krivi nestašice u Venecueli. Ona je rekla da u njihovom selu nije bilo lekova koje bi ga stabilizovali, niti hitne pomoći da ga odvedu u najbližu bolnicu.

Njen rođak je umro zbog sličnih problema, jer nisu mogli da nađu proizvode za transfuziju krvi.

- Provela sam mnogo vremena u bolu, pitajući se zašto mi se ovo dešava - ispričala je Fabiana Rosales, dodajući: "Ali to sada uzimam kao životnu lekciju. I radim na tome da moja ćerka nasledi bolju zemlju."

Iste godine je diplomirala na odseku za novinarstvo i društvene komunikacije. Radila je u državi Meridi za gradsko veće kao službenik za štampu, a kasnije je zadržala sličnu poziciju nakon što se preselila u Karakas.

Huan Guaida je upoznala na skupu mladih, a venčali su se 2013. godine. Imaju ćerku koja je rođena 2017. godine.

POLITIČKI AKTIVIZAM

Tokom studija, Fabiana je počela da radi za opozicionu partiju "Popularna volja". Kao aktivistkinja za ljudska prava ima preko 720.000 pratilaca na Instagramu.

Ona je jednom prilikom navela da ne želi da njena ćerka odrasta želeći da napusti Venecuelu i da radi za svoju ćerku, kako bi ona nasledila bolju zemlju.

Tokom predsedničke krize u Venecueli od 2019. godine, Venecuelanska narodna skupština je imenovala Guaida za vršioca dužnosti predsednika, osporavajući legimitet Nikolasa Madura.

Fabiana je rekla da vladini špijuni i provladine oružane grupe prate nju i njenog muža.

MEĐUNARODNI ODNOSI

Njujork tajms kaže da je Fabiana istaknuta ličnost u Guaidovoj kampanji, koja teži da donese promene u velikoj krizi u kojoj se našla Venecuela.

Kako je Guaidu, Madurava administracija zabranila da putuje van zemlje, Fabiana je preuzela ulogu međunarodnog ambasadora opozicije, pa se tako sastaje sa bolivarskom dijasporom i regionalnim liderima kako bi dobili podršku za aktivnosti opozocije.

Ona se u martu ove godine srela sa predsednicima Perua i Čilea.

Fabiana je 27. marta posetila i Belu kuću, gde se srela sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i potpredsednikom Majkom Pensom.

Ona je istakla da je borba u Venecueli ozbiljna, opisijući je kao borbu između diktature i smrti, i kao borbu između života i smrti.

Tramp je tada izjavio da mu je bila čast da ugosti prvu damu Venecuele. Iz Vašingtona je otišla za Majami, gde je imala sastanak sa gradonačelnikom Karlosom Gimenezom.

"Prva dama Venecuele na čekanju" pomogla je da njen muž ostvari "bolji predsednički imidž", kaže Dimitris Pantoulas, politički analitičar iz Karakasa.

- Ona je profesionalna, mlada, obrazovana žena i do određene mere konzervativna. Taj imidž odgovara (venecuelanskim) stereotipima i onome kako predsednički par treba da izgleda - kaže Pantoulas.

Rosales je u inervjuu izjavila da je njena "najvažnija uloga da bude majka", ali da je "takođe i sestra i supruga".

Asošijejted pres je objavio da njeni protivnici ovu turneju opisiju kao očajnički pokušaj da Guaido opstane na svetskoj pozornici, dok se svetska pažnja okreće negde drugde.

Ovo je izjavio jedan diplomata iz bliskog kruza predsednika Marura, pa je dodao i sledeće: "Ona pokušava da popravi imidž Guaida, jer podrška njegovom pokretu u Venecueli opada".

(Telegraf.rs/N.C.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Np

    8. april 2019 | 18:59

    Isti scenario kao i kod nas!

  • Uki

    8. april 2019 | 19:14

    Pa vi possle ginite za njih e moj narode ograniceni procicete ko Libija ako padne Maduro zivele dobre sile Rusija i Kina i samo jacaj te da se obracunate protiv fasista koji su mnoge zavili u crno!!!

  • Цена

    8. april 2019 | 19:40

    Како рекоше наши људи, а важи и за овог ђилкоша: "неки ће да изгинете, а неки ће се обогатимо"!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA