Ovih 5 zemalja plivaju u zlatu: Svoje bogatstvo mudro kriju i mere ga u teškim polugama. Mogu da kupe planetu, a ni tad ne bi sve potrošili

Kina je pre dve godine potisnuta sa petog mesta na listi

  • 6

Za 5.000 godina zlato je potvrdilo svoj status kao dragocenost koja ima najvišu vrednost. Današnji investitori utrkuju se da kupe plemeniti metal, a tokom protekle decenije i globalne centralne banke su se pridružile zlatnoj groznici. Prema nekim podacima, centralne banke su prošle godine kupile 651.5 tona plemenitog metala, što predstavlja povećanje od 74 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Predstavljamo vam pet država koje su najveći svetski vlasnici zlata:

5. RUSIJA

Tokom proteklih šest godina, ruska centralna banka je bila izuzetno aktivna u kupovini zlata. U 2017. godini, zemlja je izbacila Kinu sa liste pet najvećih vlasnika zlata.

Prošle godine, Rusija je postala vodeći svetski kupac zlata sa neto kupovinom od 274 tona.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ruska centralna banka je u februaru povećala devizne rezerve za 31,1 tonu zlata, pa je tako došla do cifre od 2.149 tona plemenitog metala.

4. FRANCUSKA

Pariz navodno ima 2.518 tona plemenitog metala, što čini oko 60 odsto ukupnih francuskih deviznih rezervi. Francuska političarka Marin le Pen u više navrata pozvala je na zamrzavanje prodaje nacionalnog zlata, kao i za povratak svih francuskih poluga koje drže strane države.

Foto: Pixabay.com

3. ITALIJA

Sa 2.534 tona zlata u svom trezoru, Italija se našla na treće mesto u svetu po zalihama metala. Iznos predstavlja skoro 70% deviznih rezervi zemlje. Prema politici koju je usvojila Banka Italije, zlato je najsigurnija investicija u vreme ekonomskih previranja i zaštita od nestabilnosti američkog dolara.

Foto: Wikimedia/Andreas Tille

2. NEMAČKA

Nemački Bundesbank trenutno poseduje 3.483 tona zlata, što čini više od 70% odsto nemačkih deviznih rezervi.

Foto: pixabay.com

Oni pokušavaju da povrate oko 674 tone zlata koje drže Banka Francuske i US Federal Banka. Očekuje se da će se repatrijacija zlata zemlje završiti do 2020. godine.

1. SAD

Vašington navodno drži najveće svetske zlatne rezerve od 8.407 tona. To čini više od 75% nacionalnih deviznih rezervi.

Foto: AP/Tanjug

Amerikanci nisu bili tako aktivni u kupovini zlata kao i druge zemlje kako bi sprečili devalvaciju dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    9. april 2019 | 18:43

    Nemacka evidentan agresor u II sv ratu,znaci zlikovci i oni imaju zlato ,pa to moze samo od otimanja u II sv ratu.Nema pravde da ima nemcka bi bila Ruanda.Amerika,Francuska isto agresori otimaci.Jedino sto Rusija ima svoje legitimna bogastva....

  • Mire

    9. april 2019 | 18:47

    Opljackano kroz velike ratove .

  • Nikolas

    9. april 2019 | 18:25

    A NA KOM MESTU JE SVAJCARSKA KROZ KOJU PRODJE 80 PROCENATA SVETSKOG ZLATA !!??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA