Asanž će služiti kaznu u britanskom "Gvantanamu", ali ceo svet sad pati zbog njegove mačke (FOTO)

Navodi se da u "Belmaršu" ima zatvorenika različitih profila, od nižih prestupnika do odeljenja koje drži najopasnije zatvorenike u zemlji

  • 4

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je zbog manjka pristupa internetu i zdravstvenoj nezi i nemogućnosti da izađe napolje, kao nepodnošljiv ocenio svoj sedmogodišnji boravak u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, koji je okončan njegovim hapšenjem u četvrtak, a Blumberg navodi da bi uslovi u kojima sada boravi mogli da budu mnogo gori pošto je smešten u britansku verziju američkog zatvora za teroriste "Gvantanamo". Ipak, ljudi na društvenim mrežama su, čini se, više zabrinute za njegovu mačku.

Zatvor "Belmarš" u jugoistočnom delu Londona porede s ovim zatvorom na Kubi, u kojem su američke vlasti držale najopasnije islamiste, pre svega zbog toga što su u britanskom "Gvantanamu" smešteni izuzetno opasni zatvorenici.

Tu je kaznu služio, između ostalih, Abu Katada, koji je opisivan kao desna ruka Osame bin Ladena, nekadašnjeg vođe Al Kaide, za područje Evrope, kao i četvorica muškaraca koji su pokušali da izvedu samoubilački napad u londonskom sistemu javnog prevoza.

Džulijan Asanž je uhapšen u četvrtak Foto: Tanjug/AP

Nakon što je njegov slučaj, posle hapšenja, obrađen pred sudom u britanskopj prestonici, Asanž je sproveden u "Belmarš". To je izjavio Asanžov prijatelj Von Smit, koji je bio jedna od poslednjih osoba koja je posetila Australijanca u ekvadorskoj ambasadi pre hapšenja.

Blumberg ocenjuje da bi odabir lokacije gde će Asanž čekati dalje sudske odluke mogao da ukazuje na strogi pristup koji su britanske vlasti zauzele po pitanju pritvaranja 47-godišnjeg Asanža, dok se on bude borio protiv izručenja SAD koje ga terete za otkrivanje vladinih tajni.

Zatvor u kome se nalazi Asanž Foto: Tanjug/AP

Navodi se da u "Belmaršu" ima zatvorenika različitih profila, od nižih prestupnika do odeljenja koje drži najopasnije zatvorenike u zemlji.

Agencija navodi da će ovakvo okruženje biti potpuna novost za Asanža, pošto je 2010. godine, dok je čekao odluku britanskih vlasti po zahtevu Švedske da joj ga izruče, proveo devet dana u drugom londonskom zatvoru "Vondsvort".

Kada je oslobođen uz kauciju njegov advokat je uslove u zatvoru nazvao "dikensovskim", dok je sam Asanž rekao da je u vreme provedeno u tom viktorijanskom zatvoru "imao vremena za razmišljanje".

Građani traže njegovo oslobađanje Foto: Tanjug/AP

BRITANSKI POSLANICI: IZRUČITE GA ŠVEDSKOJ

Više od 70 britanskih poslanika zatražilo je od vlade da se postara da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž bude izručen Švedskoj, ako ona to zatraži.

Poslanici su uputili pismo britanskom ministru unutrašnjih poslova Sadžidu Džavidu u kom insistiraju da uradi sve što je u njegovoj moći da se Asanž nađe pred licem pravde, ako švedski tužioci ponovo pokrenu slučaj u kome je on optužen za silovanje, prenosi AP.

Švedska je obustavila istragu o optužbama protiv Asanža, jer je on bio "nedostupan", odnosno, dobio je azil u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Asanž je uhapšen u četvrtak i trenutno se nalazi u pritvoru. SAD su zatražile njegovo izručenje pod optužbama da je pokušao da upadne u kompjutere u Pentagonu, što je on demantovao i odavao poverljive američke vojne i diplomatske dokumente.

Britanski poslanici traže da bude izručen Švedskoj Foto: Tanjug/AP

TRAM NEKAD KLICAO ASANŽU, A SADA ĆUTI

Dan nakon hapšenja osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, pokrenula se globalna debata. Ključno pitanje je da li će najpoznatiji svetski uzbunjivač biti izručen Sjedinjenim Državama, gde se tereti za zaveru. Širom sveta organizuju se protesti protiv njegovog izručenja, a mnogi strahuju od posledica čitavog slučaja na slobodu govora.

Donald Tramp klicao je Vikiliksovim objavama koje su, usred predizborne trke, kompromitovale njegovu rivalku Hilari Klinton.

Tri godine kasnije, iz predsedničke fotelje, na vest o hapšenju Džulijana Asanža ostao je hladan.

- Ja ne znam ništa o Vikiliksu. To nije moja stvar. Znam da ima neke veze sa Džulijanom Asanžom. To je pitanje za državnog tužioca - rekao je Tramp.

Tramp se ne oglašava po ovom pitanju Foto: Tanjug/AP

Drastičnu promenu stava pojasnio je njegov potpredsednik Majkl Pens.

- Predsednik uvek, kao i vi u medijima, pozdravlja informacije, ali to nikako nije bilo odobravanje Vikiliksa. Ono što sada znamo je da je Asanž bio uključen u širenje tajnih informaciija američke Vlade - kazao je Pens.

Nakon curenja informacija o aktivnostima američke armije u Iraku i Avganistanu 2010. godine, slučaj Vikiliks otvorio je debatu o slobodi govora, duboko utemljenoj u prvom amandamanu američkog ustava.

Optužnica protiv Asanža podignuta u martu 2018. tereti ga za zaveru, odnosno za podsticanje bivše analitičarke američke vojske Čelsi Mening da hakuje državne kompjutere. Po optužnici, preti mu najviše pet godina zatvora.

- Jasno je da su vlasti SAD odabrale samo jedan element na kom su radili dugo. Niko ne može da garantuje da kada Asanž stupi na tlo SAD neće biti podignute i dodatne optužnice. Mislim da je ovakva optužnica objavljena da bi se povećale šanse za izručenje. To je očigledno - ocenila je glavni urednik Vikiliksa Kristin Hrafnson.

U Londonu su se okupile Asanžove pristalice Foto: Tanjug/AP

Asanž se trenutno nalazi u zatvoru Belmarš na jugoistoku Londona, zdanju tzv. A kategorije sa visokim stepenom obezbeđenja koji može da primi 910 zatvorenika.

Vestminsterski sud u Londonu će zahtev za izručenjem razmatrati 12. juna.

Asanžova majka je preko Tvitera apelovala na britanske vlasti da budu blagi prema njenom sinu.

- Molim vas budite pažljivi, nežni i ljubazni prema njemu - zatražila je Kristijan Asanž od policijskog i sudskog osoblja.

Brojni aktivisti i analitičari strahuju da bi od odluke suda mogla da zavisi budućnost slobode govora - ukoliko Asanž bude osuđen, i drugi uzbunjivači bi, zbog straha od posledica, mogli da utihnu.

Asanž u policijskom kombiju Foto: Tanjug/AP

GDE JE ASANŽOVA MAČKA?

Kako se vest o njegovom hapšenju širila medijima i duštvenim mrežama, korisnici Tvitera su počeli da postavljaju pitnje kakva će sada biti sudbina Asanžove mačke ljubimice, koje je sa njim živela u ambasadi.

"Maca iz ambasade", je odavno prava zvezda na društvenim mrežama, a osnivač Vikiliksa je prethodnih godina stalno objavljivao fotografije sa svojom ljubimicom. Ona je čak imala i svoje profile na Tviteru i Instagramu.

Mačka je, kako još jesenas pisao italijanski list Republika, poklonjena kada je njen vlasnik procenio da je za njegovu ljubimicu "izolacija postala nepodnošljiva". On je, takođe, poželeo da maca ima zdraviji život od onoga u zatočeništvu, pa je zato odlučio da je pokloni.

On je odlučio da maci podari slobodu, nakon što su mu se iz ambasade, u oktobru prošle godine, požalili na higijeske uslove u kojima živi i drži mačku, i zatražili da češće čisti za njom i održava njenu higijenu, pisao je tada Biznis insajder.

VIDEO: Uhapšen Džulijan Asanž

(Telegraf.rs/Tanjug/N1/Biznis Insajder)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    13. april 2019 | 13:04

    Asanž je sedam godina proveo u izolaciji. Vreme je da bude oslobođen. Zar vas slučak Kašogi ničemu nije naučio koliko su oasne po čovečanstvo ovakve nezakonite, kriminalne i zločinačke radnje prema jednom čoveku. Ako je nešto prekršio, do sada je odslužio svoju kaznu. Ratni zločini ne zastarevaju, koja god vojska ili vlada da ih je inila. Osim toga, postoji i viša pravda iznad ljudske. Asanž nikoga nije ubio niti zlostavljao. "Anonimusi" da pojačaju pritisak na vladu britnije da ga jednostavno oslobodi. Vikiliks je druga strana medalje, ali čovečanstvo se mora suočiti sa istinom o prethodnim postupcima prethodnih američkih administracija, kao i nekih zapadnih o odnosu prema slabim i nezaštićenim državama i narodima. UN ponovo da se oglase i traže oslobađanje ovog čoveka.

  • Robert

    13. april 2019 | 16:05

    Covek je heroj 100 posto. Rekao istinu pa jos da ga sude. Sloboda za ovog coveka i nobelova nagrada.

  • Jerej

    13. april 2019 | 17:06

    Pravo lice zapadne demokratije i slobode.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA