Zašto je Ekvador izdao Asanža: U martu dobili pozajmicu od Amerike od 4,2 milijarde dolara, a onda je za Džulijana počeo pakao

Asanžu je azil odobrio bivši predsednik Ekvadora Rafael Korea, koji nije bio prijateljski nastrojen prema SAD-u

  • 3

Dramatično hapšenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža dogodilo se u četvrtak 11. aprila, pred očima čitavog sveta. Britanska policija ga je na silu izvela iz ekvadorske ambasade u Londonu, gde se nalazio od 2012. godine, kada mu je ta država odobrila azil, piše vox.com. Mnoge je ovaj potez ekvadorskih vlasti iznenadio, pa su tražili da znaju koji je razlog za ovakvu odluku. Vlasti su se pravdale je Asanž kršio pravila boravka i bontona u zgradi ambasade, ali mnogi svetski mediji misle da je pravi razlog za njegovo hapšenje zapravo želja ekvadorskih vlasti da imaju što bolje odnose sa SAD-om, kao i pozajmica koju su u martu dobili od MMF-a u iznosi od 4,2 milijarde dolara.

- Uskratili smo azil razmažeom derištu. Od sada ćemo biti pažljiviji kada budemo davali azil ljudima. To će biti dobri i vredni ljudi, a ne očajni hakeri čiji je jedini cilj da destabilizuju vlade - rekao je predsednik Ekvadora Lenjin Moreno.

SAD optužuju Asanža da je navodno hakovao tajni vladin kompjuter, a u Švedskoj su ga teretili za seksualno zlostavljanje i silovanje. On je od Ekvadora dobio azil 2012. godine, koji je odobrio tadašnji predsednik Rafael Korea, levičar koji nije prijateljski nastrojen prema SAD-u.

Džulijan Asanž je nastavio sa aktivnostima Vikiliksa iz ekvadorske ambasade Foto: Tanjug/AP

AKTIVNOSTI IZ AMBASADE

On se smestio u ambasadu i tu je nastavio sa aktivnostima Vikiliksa. Poznato je da je objavio mejlove koji su kompromitovali Hilari Klinton i to samom jeku predsedničke kampanje 2016. godine.

Mediji prenose da mu je meta bio i sadašnji predsednik Ekvadora Lenjen Moreno. U februaru 2019. godine pojavila se anonimna internet stranica na kojoj su iznete fotografije i dokumenti koji navodno pokazuju Moreno imao koristi od korišćenja ofšor računa u Panami. Optužbe su iznete i na račun njegovog brata.

Asanž i Vikiliks su negerili da imaju bilo kakvu vezu sa ovom stranicom, međutim tada je već bilo očigledno da će Asanžu gostoprimstvo uskoro biti ukinuto, prenosi vox.com.

- Kada dobijete sklonište, kada brinu o vama i imate hranu, onda ne prijavljujete svog domaćina - rekao je svojevremeno Moreno.

Zaposleni u ambasadi tvrde da nije poštovao svoj dom i da je čak i fizički zlostavljao osoblje, da je razmazivao fekalije i izmet po zidovima u ambasadi.

Lenjin Moreno je po dolasku na vlast krenuo da gradi prijateljske odnose sa Amerikom Foto: Tanjug/AP

BOLJI ODNOSI SA AMERIKOM

Mnogi ipak sumnjaju u navode ekvadorskih vlasti, pa ističu da iza Asanžovog hapšenje, zapravo stoji želja Ekvadora da ima bolje odnose sa Amerikom.

Prema nekim navodima, Asanž im je u tome smetao, pa su odnosti prema osvivaču Vikiliksa zahladneli kada je sadašnja vlast zauzela vodeće pozicije.

Bivši presednik Korea, koji je vladao od 2007. do 2017. godine, poznat je po tome što ne voli Ameriku, pa je nervirao vlasti u Vašingtonu kad god je mogao.

Kada je dopustio Asanžu da boravi u ambasadi i tako ga spasio zatvora, otvoreno je pokazao svoj otpor prema politici SAD-a. Tako su odnosi SAD i Ekvadora postajali sve napetiji tokom Asanžovog boravka u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Asanžu je azil odborio bivši predsednik Ekvadora, koji nije bio prijateljski nastrojen prema SAD-u Foto: Tanjug/AP

Izvoz između Ekvadora i SAD-a je pao sa oko 11 milijardi dolara tokom 2014. godine, na 7,5 milijardi tokom 2015. godine. Zbog toga su morali da se obrate Kini za pomoć.

Odnosi su postajali sve gore kako je Korea jačao svoj savez sa Kubom i Venecuelom, koje su dogogodišnji američki protivnici.

Međutim, kada je Moreno došao na vlast on je odlučio da okrene novi list i da poboljša odnose sa SAD-om. Ali to navodno nije mogao da uradi dokle je štitio Asanža, piše vox.com.

Sigurno nije slučajno što je ionako teška situacija Džulijana Asanža u ambasadi postajala sve teža: pre godinu dana mu je zabranjeno korišćenje interneta i telefona. Osim advokata, niko više nije mogao da ga posećuje. A odnedavno znamo, da su –nezakonito – čak i te posete bile pod elektronskim nadzorom, piše dw.com.

Asanž u policijskom vozilu nakon hapšenja Foto: Getty Images/ Jack Taylor

DOBILI NOVAC U MARTU

Moreno je ulagao brojne napore i to su konačno američke vlasti primetile, pa su mu pružile podršku.

Delimičnom otapanju odnosa sa SAD-om je navodno pomoglo i to što je Ekvador u martu primio zajam od 4,2 milijarde dolara od MMF-a kako bi obnovio nacionalnu ekonomiju, piše vox.com.

Ovo je u jednoj britanskoj emisiji izneo i Asanžov prijatelj Von Smit, koji je Asanžu bio domaćin godinu dana, a takođe ga je redovno posećivao u ekvadorskoj ambasadi.

On ističe da je Asanž izneo mnoge važne informacije i da sada Amerika želi da na njegovom primeru uputi poruku ostalima koji bi nešto slično pokušali.

VIDEO: Uhapšen Džulijan Asanž

(Telegraf.rs/Izvor: vox.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    14. april 2019 | 20:55

    ONI SU STRANCA POSLE 6 GODINA IZDALI ZA MILIJARDE DOLARA A MI SMO NASE SRBE VODJE PRODALI HAGU ZA SICU -PAR MILIONA DOLARA!!! BEDNO ZUTI !!!

  • Mirjana

    14. april 2019 | 20:47

    Proklete pare!

  • Aca

    14. april 2019 | 20:45

    Para busi gde burgija nece!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA