≫ 

Šteta je ogromna, ali nije sve izgubljeno: Ovako izgleda Notr Dam posle katastrofalnog požara

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će katedrala Notr Dam biti obnovljena za pet godina

  • 15

Prema rečima Lorana Pradea, direktora kulturnog nasleđa Notr Dama, samo oltar iz 1989. godine oštećen je kada se u sinoćnjem požaru urušio krov ove svetinje.

On je izjavio za AP da je u oltar udario deo tornja kada se srušio i oštetio ga.

- Uspeli smo da spasemo sve ostalo - rekao je Prade, koji je prisustvovao sinoćnoj akciji: "Sve stele iz 18. veka, pijete, freske, kapele i velike orgulje su u redu".

Prades je dodao da tri velika vitraža, koja su među najpoznatijim elementima unutar katedrale, nisu uništena, iako postoji mogućnost da ih je toplota oštetila, što će proceniti stučnjaci.

Makron: Obnovićemo katedralu za pet godina

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će katedrala Notr Dam biti obnovljena za pet godina.

- Obnovićemo katedralu i biće još lepša. Želim da gradnja bude završena za pet godina - rekao je predsednik u kratkom televizijskom obraćanju, 24 sata nakon ogromnog požara koji izbio u katedrali.

Makron je rekao da ima mnogo toga da se izgradi i zahvalio je vatrogascima, donatorima i policiji na pruženoj pomoći.

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    17. april 2019 | 00:25

    Ovoliko se nije pisalo o nasoj crkvi sto je izgorela u Njujorku.Kao sto se pise za ove Nato agresore. Uvek nam je tudje prece.

  • Mira

    17. april 2019 | 01:00

    Ako su sculpture koje su bile ispred crkve sklonjene 4 fans pre pozara,onda je to uradjeno namerno of francuza kao oprabdanje da vladari I bilioneri uzmu novca da postanu multi bilioneri.To su francuzi sami sebi uradili a safa CE biti krivi muslimani. Ja Sam Mira Srpkinja!

  • Raspucin

    17. april 2019 | 00:28

    Meni ovo sve lici na skretanje paznje, izgorelo sve a nista osteceno nije, a nisu ni ugasili vatru vec govore da ce obnoviti i napraviti lepsu. Klasicna namestaljaka, zarad necega, ceo svet priča o Francuskoj pomoc i sl , a videcemo sta je razlog

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA