Na Šri Lanki je 26 godina besneo građanski rat: Samo 10 godina je trajao mir, a onda se desio pokolj na Uskrs (FOTO) (VIDEO)

Decenija nakon završetka rata uglavnom je protekla mirno i bez sukoba, dok su turisti i bogataši sve više odlazili tamo na odmor

  • 0

Eksplozije na Šri Lanki u nedelju za vreme proslave Uskrsa, u kojima je poginulo 310 ljudi, najsmrtonosnije su nasilje u zemlji od kada se građanski rat završio pre 10 godina.

Bombaški napadi u nedelju razlikuju se od nasilja koje je obeležilo građanski rat. Taj rat je uglavnom vođen nacionalnim i etničkim podelama. U nedelju su crkve i luksuzni hoteli bili ciljana mesta.

Građanski rat imao je svoje korene u kolonijalnim vremenima, tokom kojih su Sinhalezi smatrali da Britanci favorizuju tamilsku manjinu.

Kada je britanska kolonijalna vladavina okončana 1948, sinhalska većina je obespravila tamilske radnike na plantažama, učinila je Sinhalu službenim jezikom zemlje a budizam primarnom religijom (većina sinhala je budistička, većina tamilaca je hinduistička).

U tom kontekstu, 1976. godine, čovek po imenu Velupilaj Prabakaran formirao je "Oslobodilačke Tigrove Tamil Elama", (LTTE, Tamil Tigers), posvećene borbi za tamilsku nezavisnost.

Oni kontrolišu teritorije na severu Šri Lanke koje smatraju za svoju nezavisnu državu. Na ostatku ostrva dominiraju etnički Sinhalezi.

Pored gerilskog rata, ova organizacija praktikuje regrutaciju dece vojnika, terorističke atentate i samoubistva.

Tamilski tigrovi borili su se za tamilsku nezavisnost Foto: Tanjug/AP

1983. LTTE je iz zasede napao vojni konvoj, a 13 vojnika je ubijeno. Usledili su neredi kao odgovor na napad, u kojem je poginulo čak 3.000 Tamila. Ovaj pogrom, poznat kao Crni juli, označio je početak velikog nasilja na Šri Lanki.

Indija je rasporedila mirovnu misiju na Šri Lanku 1987. godine, ali je otišla tri godine kasnije. 1991. godine jedan bombaš samoubica iz Tamilskih tigrava ubio je Rajiva Gandija, koji je bio indijski premijer kada je Nju Delhi poslao mirovne snage. LTTE se izvinio za ubistvo 2006.

Dve godine kasnije, 1993., ubijen je predsednik Šri Lanke Ranasinge Premadasa; nijedna grupa nije preuzela odgovornost za ubistvo, ali sve oči bile su uprte u LTTE.

SAD su 1997. godine grupu stavile na listu terorista, ali ih to nije zaustavilo. 2001. godine izvršili su napad na aerodrom u Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke, uništavajući polovinu nacionalne avio-kompanije i deo vojnih aviona.

Norveška je 2002. godine postigla sporazum o prekidu vatre. Međutim, tri godine kasnije, 2005. godine, ubijen je ministar spoljnih poslova Lakshman Kadirgamar, koji je bio Tamil, ali koji je nastojao da se LTEE označi kao teroristička organizacija. Vojska je okrivila Tamilske tigrove.

Građanski rat bio je prožet nacionalizmom i religijom Foto: Tanjug/AP

Narednih nekoliko godina, obe strane su prekršile sporazum o prekidu vatre. U maju 2009., Šri Lanka je objavila da je vojska preuzela kontrolu nad čitavim ostrvom i da je ubila Prabhakarana, osnivača Tamilskih tigrova. Rat je formalno proglašen završenim, posle 26 godina.

Dve godine nakon završetka rata, vlada je porekla da su u ratu ubijeni civili, ali je to ipak kasnije priznala. Najavljujući kraj rata, vlada je tvrdila da je njen sukob bio sa Tamilskim tigrovima, a ne sa tamilskim narodom.

Međutim, Ujedinjene nacije su procenile da je tokom poslednjih meseci rata poginulo oko 40.000 tamilskih civila. Sadašnji predsednik Šri Lanke, Maitripala Sirisena, odupire se pritisku Ujedinjenih nacija da istraži ratne zločine.

Tokom rata bilo je i incidenata koji su bili usredsređeni na religiju, a jedan od njih jeste masakr u Aranthalavi 1987. godine, kada je LTTE ubio 33 budistička monaha.

Građanski rat se uglavnom odnosio na nacionalizam. Iako je jedna grupa uglavnom bila hinduistička, a druga budistička, bilo je hrišćana u obe grupe, a neđu Tamilskim tigrovima bilo je i katolika.

Nakon što se bombaš samoubica iz redova Tamilskih tigrova razneo Foto: Tanjug/AP

Kada je građanski rat najzad završen, tadašnji predsednik Mahinda Rajapaksa rekao je kako "mora da se pronađe domaće rešenje za ovaj sukob".

- To rešenje treba biti prihvatljivo za sve zajednice. Moramo naći rešenje zasnovano na filozofiji budizma - izjavio je Rajapaksa.

Decenija koja je usledila bila je u velikoj meri mirna, tek nekolicina je poginula u napadima povezanim sa terorizmom na Šri Lanki.

Mir u zemlji podstakao je turizam, a ostrvska nacija postala je jedna od top destinacija za strane turiste u proteklih nekoliko godina.

Međutim, kako piše Vašington post, budistički nacionalizam je postao neki oblik nasilja, iako daleko manje smrtonosan od građanskog rata. Tako je budistička rulja napala džamiju 2013, ranivši 12 ljudi, dok su hrišćanske službe povremeno narušavane od strane budističkih monaha.

Nedeljni napadi na hrišćane izgledali su kao još jedan zaokret prema nasilju zasnovanom na religiji. Ubrzo su pristalice Islamske države slavile napade, prikazujući ih kao osvetu za napade na muslimane i džamije na Novom Zelandu, a odgovornost je preuzela teroristička organizacija ISIS.

Video: Mrtvi Hrišćani i dalje leže po ruševanam crkava u Šri lanki

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA