≫ 

12 godina misterije: Mala Medlin nestala je na današnji dan, i dalje se ne zna šta je sa devojčicom, a policija prati ovih šest teorija

Žrtva pedofila, pljačkaša ili sama odlutala

  • 1
Madeleine McCann, Medlin Mekejn Foto: Profimedia/Ferrari

Na današnji dan pre tačno 12 godina nestala je Medlin Meken. Devojčica je nestala u Portugalu gde je bila na odmoru sa svojim roditeljima nekoliko dana pre svog četvrtog rođendana. Od tada, slučaj je prekriven velom tajne.

Uoči godišnjice, policija je zatražila još novca za istragu, piše britanski "Telegraf", a "Dejli star" navodi da policija ima novog osumnjičenog i da se veruje da je saznanje o tome šta se dogodilo sa Medlin blizu.

Medlin je imala tri godine kada je poslednji put viđena u apartmanu Praja da Luz u Portugalu, 3. maja 2007. godine.

Britanska policija je organizovala sopstvenu istragu 2013. godine nakon što portugalska policija nije napravila skoro nikakav pomak u slučaju koji je izazvao veliku pažnju javnosti.

Skotland jard britanskom Ministarstvu unutrašnjih poslova podnosi na svakih šest meseci zahtev o finansiranju, istraga je dosad koštala preko 11 miliona funti.

Dodatnih 150.000 funti odobreno je u novembru prošle godine.

- Veoma mali tim nastavlja da radi na ovom slučaju sa kolegama iz Portugala, a uputili smo zahtev Ministarstvu za dalje finansiranje - rekla je komesarka Kresida Dik.

Roditelji male Medlin Kejt i Geri Meken obećali su da nikada neće odustati od potrage za svojom ćerkom.

ŠTA SE DESILO SA MEDLIN?

Pre 12 godina, tada trogodišnja Medlin Mekejn nestala je iz svog apartmana u portugalskom letovalištu. Tako je počela jedna od najvećih potraga za nestalim osobama u istoriji.

Slučaj je izazvao do tada neviđeno interesovanje javnosti, ali više od deceniju kasnije i dalje nema ključnog dokaza, a sudbina devojčice nije poznata.

Iako glasine, teorije zavere i spekulacije i dalje žive u medijima i svakodnevnom životu ljudi koji se interesuju za slučaj, postoji niz mnogo verovatnijih teorija o njenom nestanku.

Foto: Profimedia Ferrari/Press Association, Youtube

PLJAČKA POŠLA NAOPAKO

Kada je Skotland jard izneo svoj izveštaj 2011. godine, policija je govorila o nizu provala u apartmane širom Algarve u Portugalu, uključujući i u Praja da Luz.

Otkrili su i da je bio povećan broj pljački u tom predelu baš u vreme nestanka devojčice.

Vrata apartmana gde su bili Mekenovi ostala su otklučana u noći 3. maja, što je značilo da su optimistični lopovi mogli lako da uđu unutra.

Jedna od teorija je da su zgrabili Medlin jer je omela pljačku.

Detektivi su identifikovali listu mobilnih telefina koji su bili u hotelu u vreme nestanka u nadi da će neko identifikovati potencijalne osumnjičene.

HUMANITARCI

Policija je 2013. godine objavila da istražuje aktivnosti grupe navodnih sakupljača humanitarne pomoći koji su viđeni da lupaju na vrata u hotelu baš u vreme nestanka devojčice.

Očevici su uspeli da dođu do fotografija muškaraca koji su viđeni da posećuju apartmane, a koji su navodno skupljali novac za siročad.

Veruje se da su se predstavljali kao humanitarni radnici, ali su zapravo taj izgovor iskoristili da bi pljačkali.

UKRADENA

Bez dokaza o tome da je Medlin mrtva, jedna od teorija je i da je Medlin ukradena i to kako bi bila data bogatom paru koji nema dece.

Očevici su tvrdili da su sumnjive osobe viđene u letovalištu nekoliko dana pre nestanka, koji su, kako je izgledalo, tražili dete koje odgovara naređenjima.

Tvrde da su viđeni muškarci svetle puti na balkonu u apartmanu samo dvoja vrata udaljenih od sobe Mekenovih i da su govorili nemački ili holandski.

Printskrin: Channel7, Police

PEDOFILIJA

Policija je takođe istražila mogućnost i da su Medlin oteli seksualni predatori koji su već imali prijave i koje je policija krivila za neke slučajeve u Algarvi u prethodnih nekoliko godina.

Policija je identifikovala devet seksualnih napasnika na britanske devojčice uzrasta od šest do 12 godina u periodu od tri godine pre nestanka Medlin.

U jednom slučaju iz 2005. desetogodišnja devojčica napadnuta je u apartmanu Praja da Luz, u blizini mesta sa kog je Medlin nestala.

Porodica iz Irske koja je bila na letovanju rekla je da je u maju 2007. videla muškarca kako nosi dete Medlininih godina na plaži oko deset uveče u noći kad je dete nestalo.

ODLUTALA

Jedna od teorija je i da za nestanak devojčice nije kriv niko drugi, već da je sama odlutala.

Inače, devojčica je sa jednogodišnjim bratom i sestrom bila sama u sobi u trenutku nestanka, roditelji su bili na večeri.

TRGOVINA LJUDIMA

Za ovih 12 godina, čak 9.000 puta je prijavljeno da je Medlin viđena širom sveta.

Još jedna od pretpostavki je da su devojčicu uzeli krijumčari, prevezli je u susednu Španiju, a potom i u Severnu Afriku.

Istražitelji su stigli čak do Maroka, a samo nekoliko meseci posle nestanka, turisti su fotografisali u Tankgeru u Maroku grupu žena koja nosi tradicionalnu odeću, a sa njima je plavokosa devojčica koja veoma liči na Medlin.

Međutim, ona je na kraju identifikovana kao ćerka lokalnog farmera, a Maroko i Severna Afrika i dalje ostaju ključne u istrazi o nestanku.

VIDEO: Šta treba da znamo kada neko nestane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    3. maj 2019 | 13:40

    Ovo je jezivo. Ne dao Bog nikome. Ali sta mala deca rade sama u sobi to mi je potpuno nejasno. Nikada, ali nikada mi ne bi palo na pamet da ostavim decu samu ni u nasoj kuci, a kamoli u nepoznatom mestu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA